10 september 2020 
5 min. leestijd

Snuffelzakjes ontspannen spelen

Een jonge kat moet spelen. En dat doet PrinceS ook graag. Het liefste speelt hij buiten in de tuin. Maar er zijn ook dagen dat hij echt niet naar buiten wil. Hij is een mooi weer kat. Hij gaat niet graag in de regen naar buiten en ook met wind blijft hij liever in de beschutting van het huis. Dus hebben we eindelijk al dat kinderspeelgoed naar de slaapkamers verhuisd, ligt de woonkamer weer vol met spullen van hem. Maar een speelgoedmuis is minder erg om op te trappen dan een legoblokje. Maar een slingerend snuffelzakje is pas echt zacht. Dat scheelt dan weer.

Buitenspelen

PrinceS is echt graag buiten. De eerste periode mocht hij natuurlijk nog niet, te klein, nog wennen aan ons, vaccinatie nog niet gehad, maar van het voorjaar was hij niet te houden. Elk klein kiertje gebruikte hij om buiten te kijken. Dus toen hij het liefst uit het badkamerraam wilde kruipen hadden we hem laten gaan. En nog steeds vermaakt meneer zich uitstekend in de tuin. Elk vliegje, vlindertje wordt bekeken en opgejaagd en als het beestje niet snel genoeg wegvliegt, dan wordt het ook opgegeten. Blijkbaar smaakt het allemaal erg lekker.
Af en toe vertrekt hij uit de tuin, ook om te jagen. Het liefst speelt hij nog steeds met muizen, maar hij is ook al een paar keer met een vogel thuis gekomen.
Dat kan niet iedereen waarderen, maar hij is wel een jager.

Binnenspelen

Maar zodra het regent of waait, is hij niet blij. Hij speelt dan wel het liefst de hele dag buiten, met dit weer vindt hij er dus helemaal niets aan. Daarom ligt het hele huis vol met speelgoed. Mijn huis zit gelukkig niet vol met vliegen of andere jaagbare beestjes.
Daarom liggen er heel veel speelgoedmuizen in alle soorten en maten. De een is leuker dan de andere, al dan niet door het gebruik van catnip in het plastic lijfje. Maar soms lijkt hij gewoon de kleur ook niet te moeten. De gele muis, die hetzelfde is al de witte, wordt met de nek aangekeken, terwijl de witte muis echt binnen 3 minuten versleten is tot een hoopje drijfnat stukgekauwd plastic met een bontlaagje. Net als zijn bezem met matabi, waarbij je niet eens de kans krijgt om hem los te maken van de verpakking.

Snuffelzakjes

Al een tijdje volg ik Snuffelzakjes op Facebook. Vol met filmpjes van katten die helemaal losgaan op een knuffelzakje gevuld met catnip, valeriaan of catnip. Ik vroeg me af of PrinceS dit wel leuk zou vinden twijfelde heel lang of ik ze zou proberen. We hebben vele malen geprobeerd om de krabpalen interessant te maken met catnip en de mat minder interessant, maar hij blijft de krabpalen negeren en muizen zijn dus niet per definitie aantrekkelijk omdat ze gevuld zijn met catnip.
Dus waarom zou hij deze wel pakken dan?

Toch maar besloten ze aan te schaffen voor zijn verjaardag. Wij kozen voor een starterspakket Fleurtje zodat we ook kunnen uitproberen welke geur PrinceS nu het fijnste vindt.
Met valeriaan hebben we met hem geen ervaring, en over het algemeen reageerde hij altijd het sterkst op speelgoed met matatabi, dus daar verwachten we veel van.

Snuffelzakjes starterspakket Fleurtje

Overweldigd

Omdat de kinderen dat belangrijk vinden, hebben we ze bewaard tot zijn verjaardag. Kreeg hij een mooi cadeau. Ik denk dat hij een beetje overweldigd was door de geuren, die uit de envelop kwamen. Zelfs wij hadden hier last van. Hij heeft alle zakjes even goed besnuffeld en een tik gegeven, maar ging er vervolgens met een speelgoedmuis vandoor.

De kinderen willen natuurlijk het liefst dat hij met de snuffelzakjes gaat spelen. Ze zien er door de felle kleuren natuurlijk ook erg leuk. Maar PrinceS heeft een duidelijke eigen mening en wil dat niet op het moment dat wij dat willen. Hij kijkt en ruikt wel even aan alle zakjes en vindt ze wel interessant, maar spelen nee, dat gaat even niet gebeuren.

Snuffelzakjes starterspakket Fleurtje
De snuffelzakjes verdwenen dan ook weer even in de kast, netjes in het hersluitbare zakje opgeborgen, zodat ze lang goed blijven.

Helemaal los

Op een rustig moment, de kinderen waren naar bed en hij was al binnen, maar duidelijk nog niet aan slapen toe, bood ik hem weer een zakje aan. Die met matabi. Daar heeft hij toen een hele tijd aan zitten plukken en bijten op de bank, tot hij besloot te gaan slapen. Wat hij meestal komt doen rond dat tijdstip.

De volgende ochtend was hij weer thuis toen de kinderen al de deur uit waren en kreeg hij het snuffelzakje met catnip. Na wat voorzichtige verkenning van het zakje, ging hij helemaal los. Kopje geven, bijten, vastpakken en lekker hard trappen met de achterpoten. Heerlijk spelen en jagen dus.

Voor ik het zakje weer kon opbergen moest ik ook lang wachten, het was behoorlijk nat geworden van zijn spel.

Niets aan

Maar het bleef bij deze ene ontzettende succeservaring. Ik vroeg daarom Snuffelzakjes om raad. Hoe lang zijn ze houdbaar, kan ik ze langer wegleggen. Wat als hij er niet meer mee wil spelen. En ik kreeg hele goede tips.

Heb je met het snuffelzakje al zachtjes tegen het wangetje gewreven? En daarna voor de pootjes neerleggen. Vaak helpt dit.
SPEELTIP
De meeste katten zullen zichzelf erg goed vermaken met snuffelzakjes van Kattenoppas Zwanenburg. Mocht je kat niet direct met de snuffelzakjes gaan spelen dan heb ik hieronder een paar tips voor je.

Belangrijk is om niet rond te zwaaien met de snuffelzakjes. Beweeg het speelzakje alsof ze een prooi zijn. Beweeg de speelzakjes afwissend met snelle en langzame bewegingen. Gooi of schuif het speelzakje niet direct naar je kat. Maar gooi het naast je kat of over hem heen. Nu heb je een prooi in het wild nagedaan. Bijvoorbeeld een muis of vogel.

Zo speelt het liefst wel. Ik verstop het snuffelzakje achter een kussen en beweeg het zachtjes heen en weer, dan springt PrinceS er bovenop. En dat kan hij heel vaak herhalen, maar hij pakt de zakjes dan niet over om er verder mee te spelen.
Na dit een aantal dagen te hebben geprobeerd, heb ik ze weggelegd. En dat is waarschijnlijk een goed idee.

Snuffelzakjes starterspakket Fleurtje_catnip

Nu even niet spelen

Het advies is om het niet vaker dan 2x per week aan te bieden. En dat doen wij nu wel. Daarbij komt meneer nu nog heel veel buiten en komt hij binnen vaak slapen. Dus zal hij echt moe zijn en niet willen spelen. De zakjes verdwijnen dus nog even in de kast, want het slechte weer komt waarschijnlijk snel genoeg deze kant op, en dan heeft hij nog iets leuks om zich thuis te vermaken, als hij niet naar buiten wil.
De snuffelzakjes blijven maanden goed, als we ze goed luchtdicht bewaren, dus dat gaat helemaal goed komen.

Reactie plaatsen