09 november 2017 
3 min. leestijd

Sint Maarten en gerelateerde feesten

Een groot feest is het hier altijd in de straat. Sint Maarten. We wonen aan een plein en er staan 36 huizen omheen. En er wonen ook veel jonge kinderen. Dat betekent dat 11 november tussen ongeveer 18:00 en 19:30 uur, de straat extra wordt verlicht door de lampionnen van alle kinderen. Ook uit andere straten komen er vaak kinderen hier mee lopen, omdat het ook altijd heel gezellig is.

Gezellig plein

Dat het hier gezellig is, komt onder andere omdat het een pleintje is. De kinderen kunnen een rondje lopen, en je kunt vanuit je huis eigenlijk alle lampjes wel zien. Dat oogt gewoon gezellig. Daarnaast doen ook bijna alle huizen mee. Er zijn van de 36 huizen er vaak maar 2 tot 5 die niet mee doen. En dat is een hoge score.

Onbekend

Een plein met veel kinderen, waardoor ook de ouders die niet uit onze regio komen, het begrip Sint Maarten al snel meekrijgen. Er zijn maar een paar huizen waar het fenomeen Sint Maarten onbekend is. Zo vragen onze buren ieder jaar opnieuw, wanneer Sint Maarten gevierd wordt. En ieder jaar antwoord ik netjes dat dit ook dit jaar weer op 11 november zal zijn. Zo hebben zij altijd snoep in huis. Maar niet overal in Nederland vieren ze Sint Maarten. Iets wat ik helemaal niet wist tot ongeveer 2 jaar geleden…

Sint Maarten

Sint Maarten wordt hier gevierd door met een lampion langs de deuren te gaan om snoep op te halen. Veel kinderen maken op school een lampion, maar ze zijn natuurlijk ook te koop in de winkels. Bij mijn kinderen op school, maken alleen de kinderen in de onderbouw een lampion. Dus knutselden we een aantal jaren geleden al een lampion, die mede door het goede weer van de laatste jaren elk jaar weer gepakt kan worden.

Voor T is dat dit jaar niet nodig, want hij maakt er 1 op school, voor het eerst.

Naast dat ik niet wist dat er niet in het hele land Sint Maarten wordt gevierd, wist ik ook niet dat er in andere regio’s soort gelijke feesten worden gevierd. Op andere data.Sint Maarten

Halloween

Halloween wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen. En ook de dag dat de Kelten Samhain vierden, hun oudejaars avond. Tegenwoordig vooral een kinderfeest waarbij de kinderen verkleed langs de deuren gaan en snoep verzamelen. In mijn ogen was dit vooral een Amerikaans feest, maar in Nederland wordt het ook populairder. De laatste jaren zie ik dit vaker langskomen op social media. Waarschijnlijk vooral op plaatsen waar geen Sint Maarten wordt gevierd.

En dan natuurlijk in combinatie met een Jack-o’-lantern, die wij overigens ook regelmatig maken omdat het ook gewoon een leuke diy is.

Foekepot

Aan deze kant van het land een voor mij compleet onbekende traditie. Vorig jaar zag ik een vriendinnetje van vroeger hier melding van maken. Ik had werkelijk geen idee wat het was. Navraag bleek dat dit ook een traditie is die vergelijkbaar is met Sint Maarten. In verschillende delen van het land wordt dit gevierd. De dag waarop het wordt gevierd is verschillend. Op wikipedia zie ik oudjaar, de laatste dag van carnaval of Sint Maarten als dagen langskomen.

Een foekepot is een oud volksmuziekinstrument. Het instrument bestaat uit een aardewerken pot met een vlies erover gespannen. Door het midden van het vlies wordt een stokje gestoken en vast bevestigd. Dit stokje is bestreken met hars. Het stokje wordt in de hand genomen en met een wrijvende beweging in trilling gebracht. De trilling wordt overgedragen op het vlies. De pot dient als klankkast en versterkt het geluid.

Bron: Wikipedia

De grote overeenkomst, ook hier gaan de kinderen langs de deuren, zingen een liedje en halen geld of snoep op.

3 koningen

Waar wij hier 3 koningen alleen vierden in de kerk met een plakje ontbijtkoek en een verstopte boon, gaan de avond voor drie koningen in sommige streken de kinderen langs de deur. In groepjes van 3 met een kroon en een lampion zingen ze dan een liedje. Natuurlijk worden ook zij beloond met snoep. Waar dit vooral wordt gevierd kon ik niet snel terugvinden. Maar ik vermoed in de zuidelijke katholieke delen van het land.

Overeenkomsten en grote verschillen

De overeenkomsten tussen de verschillende feesten zijn duidelijk. Kinderen gaan langs de deur, vaak met een lampion. Ze zingen een liedje en krijgen hiervoor snoep terug.
Daarnaast zijn er grote verschillen. Met name in de herkomst, en de periode waarin het feest wordt gevierd.

Kende jij deze feesten? En welke vieren jullie?

 

Reactie plaatsen