10 oktober 2017 
3 min. leestijd

Programmeren met Scratch

Je kunt er in deze tijd eigenlijk niet meer om heen. Programmeren. De nieuwe apps vliegen je om de oren en als je er niet in meegaat, dan mis je zakelijk gezien ongetwijfeld de boot.  Kon ik me niet voorstellen toen ik 30 jaar geleden voor het eerst kennismaakte met een computer.

Toch was ik al snel in de ban van programmeren.  Mijn vader kon uren typen om spelletjes in de computertaal Basic over te typen uit zo’n tijdschrift.  Hij typte en ik las regelmatig regels voor. Dat ging sneller. Het eind resultaat. Een spelletje pacman of snake, met simpele graphics.

Nog steeds vind ik programmeren interessant. Alleen mijn kunde hierin is niet gegroeid de afgelopen jaren. 

Scratch

Wel probeer ik het enthousiasme op de kinderen over te brengen. Het lukt nog niet erg, ze hebben meer interesse in de games die al af zijn. Dan zijn ze niet van de schermen te krijgen. In de hoop ze toch te enthousiasmeren dan wel voor gebruik op school, greep ik de kans aan om zowel een boek van Sratch als van Coderjojo te reviewen. Hanneke deed die laatste en ik ging aan de slag met Scratch.Scratch

Het boek “Ik kan al programmeren met Scratch” ziet er alvast veelbelovend uit. Een mooi boek in een heldere kleur en de tekeningen geven eigenlijk aan hoe je leert programmeren. Maar daar kwam ik later pas achter. Het boek begint echt makkelijk. Je hebt geen ervaring nodig om het te begrijpen. Je hoeft alleen de aanwijzingen te volgen. En die staan goed uitgelegd.Scratch

Het meest simpele spelletje van een kat die je muisaanwijzer probeert te pakken, heb je dan al gemaakt. En zelfs al met verschillende mogelijkheden. Natuurlijk blijft het daar niet bij. Elke bladzijde borduurt voort op de kennis die je ervoor hebt opgedaan. Daardoor zit er een fijne opbouw in het boek. Natuurlijk wordt het wel steeds moeilijker.

Lezen of uitvoeren

Enthousiast was ik begonnen met lezen van het boek. Maar na een paar hoofdstukken werd het lastig te lezen. Het is natuurlijk ook helemaal geen leesboek. En ik probeerde de uitleg wel te visualiseren, maar dat is toch niet hetzelfde als doen. Dus ik haakte lezend even af. Achter de computer niet. Daar werd het eigenlijk alleen maar leuker. Met redelijke simpele bouwstenen maak je leuke dingen.

Blokken

Scratch kent 10 verschillende blokkenmenu’s. Zij hebben alle 10 een andere kleur. Zo zijn de donker blauwe blokken altijd gerelateerd aan beweging. De paarse aan geluid en de donker paarse de uiterlijken. In 1 oogopslag kun je in je code dus zien wat waarvoor is en waar je iets wil veranderen. Aantallen en geluiden selecteer je makkelijk met drop down menus en het invoeren van getallen.
Het leukste in dit boek vind ik het maken van je eigen virtuele huisdier. Naast het dier zelf,maak je ook een bedtijd, etenstijd en kun je hem kietelen. Super leuk om te doen. Samen met je kind, of zij alleen natuurlijk.Scratch
Ook heel handig vind ik de woordelijst achterin. Even opzoeken wat iets betekent. Als je nieuw bent in de programmeerwereld dan dan zijn woorden als byte en bestandsextensie handig om even op te kunnen zoeken.Scratch

Conclusie

Een fijn geschreven en duidelijk boek om de eerste stappen te zetten in de wereld van het programmeren. Ik ben fan. We zijn nog niet door het hele boek heen, maar het is op sommige dagen ook gewoon nog te mooi weer om binnen achter de computer te kruipen. Dat komt zeker nog wel deze herfst en winter. Het enige nadeel is, dan dat ik mijn computer regelmatig kwijt zal zijn ;)

Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]
Titel: Scratch, ik kan al programmeren,
Uitgeverij: Lannoo,
Prijs: €14,99
Aantal pagina’s: 96,
ISBN 978 94 014 3635 9

Programmeren jullie wel eens?

NB. Dit artikel is tot stand gekomen dmv een samenwerking met Lannoo

 

 

 

Reactie plaatsen