03 april 2017 
5 min. leestijd

Oud Rome met kinderen

Met onze huwelijksreis zijn manlief en ik door Italië getrokken, zes week lang. Bijna alle interessante plaatsen hebben we aangedaan, bekeken en door heen gewandeld. Zo ook Rome. Sinds we kinderen hebben zijn we op veel plekken geweest. Kastelen, pre-historische grotten en de stranden van D-Day. Maar één tijdperk bleef behoorlijk onverkend, de Romeinse tijd. In Nederland is er nog maar weinig te zien uit deze tijd en dat wat er in Frankrijk nog van te zien is, bruggen, spreekt weinig tot de verbeelding van de kinderen. Daarom wilde ik ze dolgraag een keer meenemen naar Rome. En 12,5 jaar na ons huwelijk zijn we met de kinderen een week naar Rome gegaan. En natuurlijk brachten we een aantal dagen daarvan door in het oude Romeinse Rome.

Forum Romana en Palatijn

Onze eerste kennismaking met het oude Rome was bij het Forum Romana. Een forum kennen we nu veelal van het internet. Een plek om vragen te stellen over een bepaald onderwerp. Een soort gelijk iets was een Romeins forum ook. Het bestond uit een verzameling tempels voor verschillende goden. En ze hadden er nogal veel. Aangezien Rome toendertijd ook de hoofdstad en regeringsstad was stond hier het grootste forum. Verschillende tempels zijn nog redelijk bewaard gebleven maar van vele is er niet meer over dan een laag muurtje. Vooral de tempel van Apollo sprak bij de kinderen tot de verbeelding. Dit is een van de tempels waar nog een deel van overeind staat en laat dus de grootsheid van de tempels goed zien. En als je dan bij een omgevallen pilaar staat kan je pas zien hoe enorm de bouwwerken echt waren.

Ook prachtig vonden ze de tempel van de Vestaals Maagden. Hier zijn nogal wat beelden te zien van verschillende dames.

forum palatijn

Er staan twee grote triomfbogen, de een aan de zijde van het colloseum en een aan de andere kant van het forum. A heeft enorm moeten lachen om de laatste boog. Deze was gewijd aan ene severus, en zij legde meteen de link naar Harry Potter. Toen we iets verder op de tempel van Minerva (Anderling) tegenkwamen was de lol compleet.

Via een stel grappen liepen we vanuit het forum naar het Palatijn. Je komt hier tussen de bomen te lopen. Best lekker als het heel warm is want op het forum zelf is weinig schaduw. De gebouwen op het Palatijn zijn enorm groot. Het zijn dan ook de oude keizerlijke woningen. Alhoewel je niet alles kan bezoeken zijn er veel plekken die je een beeld geven van de enormheid van deze gebouwen. Een binnentuin zo groot als een voetbalveld bijvoorbeeld. Een prachtige mozaïekvloer die door de tijd helemaal is gaan golven. En pijn aan je voeten van het wandelen.

Colloseum

Boven aan de lijst stond natuurlijk het Colloseum. Een van de kenmerkendste gebouwen uit de Romeinse tijd en het gebouw dat het meest tot de verbeelding spreekt bij de jongens. De gladiatoren, het vechten met zwaard en weet ik wat nog meer, de leeuwen en Astrix en Obelix.

Vanaf de buitenkant is en blijft het een enorm indrukwekkend gebouw. Het is zo enorm hoog.

Eenmaal binnen kan je verschillende kanten op. Het meest logische is om meteen naar de binnenring te lopen, net zoals iedereen doet. Je kan hier op verschillende plekken uitkijken over de ingewanden van de oude arena. Je kijkt naar verschillende smalle gangen die voor de oude Romeinen verborgen waren onder de planken van de arena. De arena was bedekt met zand, dat was wel zo handig want dan was het bloed makkelijker op te ruimen. Op een klein stukje van het Colloseum is een podium gemaakt van planken. Er is zelfs een soort liftje gemaakt. Dit gedeelte is helaas niet vrij te bezoeken. We zagen er wel heel af en toe wat mensen lopen dus misschien kan je dit gedeelte wel boeken via een speciale toer.

colloseum

Als je bent uit gekeken kan je via de middelste ring naar boven. Er gaat een zware trap al zigzaggend naar de tweede etage. Onderweg zagen we allemaal resaturatie werkzaamheden. Q kon maar niet begrijpen dat het gebouw nu nog onderhouden moest worden. Dan was het tenslotte niet meer echt oud als het ze het steeds gingen opknappen.

Vanaf boven krijg je pas echt een goed beeld van de grootheid van dit enorme stenen gevaarte. Ook zie je de verwoesting van de ene kant echt goed. Toch jammer dat ze al die stenen ooit gebruikt hebben om de St. Pieter van te bouwen. Ik had graag het hele plaatje gezien.

Op de bovenring is het een stuk rustiger lopen dan beneden. Er zijn meer plekken waar je over een balustrade heen kan kijken en het is dus minder dringen om een blik te mogen werpen. We wijzen de kinderen op de stukjes die wel zijn opgeknapt en proberen een beeld te schetsen van hoe het er ooit uit heeft gezien. We vertellen over de verschillende rangen en standen in de Romeinse maatschappij en de strikte gescheidenheid van deze, ja ook toen al. Ook vrouwen hebben een eigen tribune, hoog in het gebouw, zo ver weg mogelijk van de arena zelf. Elke tribune had zijn eigen trap en opgang. Je status in de maatschappij bepaalde waar je mocht zitten en met wie. Er is niet veel verandert.

Als we genoeg hebben gezien gaan we lekker weer naar buiten. Tegenover het Colloseum in een metrohalte maar je kan iets rechts daarvan ook een pad naar boven volgen. Vanaf boven heb je mooi uitzicht op het “hele” gedeelte van het Colloseum. Een mooie plek voor een selfie bijvoorbeeld. Als je boven links af slaat zit er op de hoek van het pleintje ook een heel lekker restaurantje. Hier kan je lekkere pinsa, soort kleine goed gevulde pizza, eten maar ze hebben ook lekker ijs.

Piazza Navona

Het piazza is voor de kinderen eigenlijk weinig interessant. Er staat een echter wel een grote fontein in het midden. Deze fontein is gemaakt in de renaissance. Niet echt oud maar wel wie in is voor een puzzel kan hier zijn lol op. Op de fontein staan vier mannen afgebeeld. De mannen staan voor de vier werelddelen, ja toen hadden ze er nog maar vier, en de daarin liggende grote rivieren. De Donau voor Europa, de Nijl voor Afrika, de Ganges voor India en de Rio de la Plata voor Amerika. Er staat alleen nergens welke man welke rivier/werelddeel is. Nu is het dus tijd om te puzzelen. In de beelden zitten aanwijzingen verstopt om uit te vinden welke man welke rivier/werelddeel voorstelt.

De aparte vorm van het plein kan ook nog tot enig vermaakt leiden. Ooit was het een oude renbaan voor paarden, zonder wagens. Zie jij het al voor je? Een paardenrace dwars door deze straatjes en pal langs je voordeur?

rome trevi

Trevi fontein

Je kan niet naar Rome toe en dan geen bezoekje brengen aan de Trevi-fontein. De fontein kan je na het bezoekje aan andere delen van Rome lopend bereiken of via de metro.

De fontein is tegen de gevel van een groot wit huis aangebouwd en geeft een indrukwekkend schouwspel, zeker met een zonnetje erop. De verhalen gaan dat als je een muntje in de fontein goot dat je dan weer terugkeert naar Rome. Manlief en ik hebben dat gedaan toen wij er waren op onze huwelijksreis. Nu was het de beurt aan de kinderen. Zittend op het randje van de fontein hebben beide kids een muntje er in gegooid. Hopelijk keren zij ook nog een keer terug. Misschien wel op hun huwelijksreis of met hun geliefde.

Onze kinderen hebben echt genoten van deze Romeinse attracties. Hopelijk kunnen jullie kinderen er op deze manier ook van genieten.

Reactie plaatsen