21 december 2016 
2 min. leestijd

Ontzuren

Detoxen, ontslakken, sapvasten, zeewiershakes en weet ik wat nog meer. Het geeft mij associaties met hypergezonde, hippe, superfood-etende mensen waar ik mij niet tussen thuis voel. Toch ga ik, nuchtere hollandse niet goed gelovige ik, ontzuren! Wil je weten waarom en of het echt wat doet? Ik ook! Dus lees rustig verder.

Fibromyalgie

Twee jaar geleden kreeg ik de diagnose fibromyalgie. De diagnose ging gepaard met de mededeling dat ik er maar aan moest wennen en dat het niet weg zou gaan. Oef!

Voor de mensen die niet weten wat fibromyalgie is even een kleine omweg. Fibromyalgie is een vorm van reuma. Het zit echter niet in de gewrichten maar in de spieren, pezen en het bindweefsel. Deze vorm van reuma word ook wel spierreuma of wekedelereuma genoemd. De naam komt uit het Grieks. Fibro betekent bindweefsel, myo spier en algie staat voor pijn. Vertaald kom je dus op pijn in bindweefsel en spieren.

Prima te behandelen?

Maar reuma is te behandelen toch? Nou nee dus. Er is erg weinig bekent over de oorzaak van de ziekte. Gebruikelijke pijnmedicijnen zoals paracetamol en ibuprofen helpen niet bij deze specifieke pijn. En de pijn zit, bij mij, van mijn tenen tot aan mijn nek. Niet altijd even erg maar wel altijd aanwezig. Ik kan er aardig mee functioneren maar soms is het wel heel veel heftiger dan andere keren. Ik heb geluk want er zijn genoeg mensen die niet meer normaal kunnen functioneren door de pijn.

In mijn zoektocht naar iets wat verlichting kan geven heb ik veel gelezen. Maar er was niks wat mij aansprak. Het probleem is dat niet iedereen hetzelfde reageert op behandelingen. Ik wil geen duizende euro’s uitgeven om iets te proberen. Medicijnen die verlichting zouden kunnen geven zijn zodanig heftig qua bijwerkingen dat ik daar nu nog niet aan wil beginnen. Dat is een bewuste keuze van mij. Ik heb graag iets achter de hand als het echt niet meer gaat.

Verzuring

Nu kwam ik toevallig ontzuring tegen bij onze drogist. Het principe is dat we soms een teveel aan zuur opslaan in ons lichaam omdat we het niet op een andere manier kwijt kunnen. Dit kan verschillende klachten geven afhankelijk van de plek waar het wordt opgeslagen. Fibromyalgie was een van de ziektes die er bij stond.

ontzuurpakket

Na wat inlezen en overwegen besloot ik het te gaan proberen. Ik ga de komende 21 dagen ontzuren. Ik heb een startpakket gekocht met hierin verschillende ontzuringsmiddelen en een schema hoe en wat precies te gebruiken. Het pakket bevat thee, druppels, pillen, badzout en een groenig poedertje wat je moet drinken. Het klinkt alternatief en zweverig maar ik ga er voor.

Hoe het bevalt en of het een beetje weg te krijgen is ga ik zeker met jullie delen. Maar nog belangrijker, voor mij in elk geval, of het wat doet met de pijn. Met andere woorden: Werkt ontzuren tegen fibromyalgie?

Wil je zelf meer informatie over behandelingen bij fibromyalgie kijk dan eens op deze site.
Voor meer informatie over ontzuren kan je terecht op de site van Alka, die de ontzurende producten produceert.

lotuswritings84
Door

lotuswritings84

op 24 Dec 2016

Heb het gedeeld met een vriendin die ook kampt met fybriomalgie. Lastige aandoening, weinig bekend en volgens mij ook weinig begrip soms? Sterkte! Hoop dat het helpt!

Hanneke
Door

Hanneke

op 24 Dec 2016

Dank je wel. Ja men weet er weinig van dus dat geeft onbegrip. Gelukkig heb ik enkele vrienden die het wel heel goed begrijpen dat scheelt. Sterkte voor je vriendin.

Ontzuren week 1 – Mama's met thee
Door

Ontzuren week 1 – Mama's met thee

op 28 Dec 2016

[…] dan ga ik van start met ontzuren. 21 dagen lang een schema volgen van pilletjes, druppels, thee en nog veel meer. Hoe het mij afging […]

Ontzuren week 3 – Mama's met thee
Door

Ontzuren week 3 – Mama's met thee

op 11 Jan 2017

[…] blijf onderhouden of dat het mij niks heeft geholpen. Mocht je het begin gemist hebben dit is de reden waarom ik ga ontzuren en hoe week 1 en de vorige week van het programma […]

Lees mee #9: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
Door

Lees mee #9: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

op 30 Mar 2017

[…] last van en schrijft over een nieuwe aanpak: ze gaat proberen te ontzuren. Hoe en waarom, kun je hier […]

bettinabeinker
Door

bettinabeinker

op 27 Aug 2017

Dezelfde klachten, ook zelf met ontzuuring behandeld met het zelfde resultaat als reumamiddelen en prednison. Maar voor mijn gevoel was ook dat maar een strijd tegen symtomen en niet tegen de oorzaak. Darmfloratest gedaan. Er kwam boven water dat die helemaal uit balance was. Dus nu een darmreinigingskuur, probiotica en mijn basisch dieet blijven volgen. Ik kom er, dat weet ik zeker! Leer na je lichaam te luisteren!

Hanneke
Door

Hanneke

op 28 Aug 2017

Een darmfloratest? Nog nooit van gehoord. Doe je dat via je huisarts, ziekenhuis of valt het onder alternatief?

Reactie plaatsen