09 februari 2016 
2 min. leestijd

Ogentest

Nog maar 1x nu naar het consultatiebureau. Dat betekent dat we de controle voor de peuters van 3 net achter de rug hebben. En dat klopt, dat was vorige week. T mocht zijn kunstjes weer even vertonen bij een vreemde. En hij deed het gelukkig fantastisch. Alleen die ogentest hè….

Wegen en meten

Natuurlijk eerst even wegen en meten. Aangezien zijn gezicht na binnenkomst al was verandert in een donderwolk zoals alleen peuters dat kunnen, was het een uitdaging. Meneer had zeker geen zin om zich uit te kleden. Uiteindelijk komen we op een lengte van ongeveer 94 cm, hij stond wel ongeveer recht en op de juiste plaats. En een gewicht van ruim 13 kg, al schommelde de meter wat in het gevecht om mijn handen vast te mogen blijven houden. Ontroostbaar had hij verder geen interesse in al het mooie speelgoed wat er lag.

De dokter

Na 3 jaar, had onze vertrouwde dokter afscheid genomen en kregen we een nieuwe dame. Maakte voor T niet uit, hij herkende de oude dokter ook niet, en voor mij was het ach, ik was bij A niet anders gewend, daar hadden we elk bezoek iemand anders.
Maar verlegen en koppig als een peuter kan zijn op deze leeftijd, liet hij de dokter blokjes stapelen en strepen tekenen. Pas toen zij even werd weggeroepen, liet hij snel zien dat hij de trucjes echt wel beheerst.

De ogentest

De ogentest was het laatste onderdeel van het bezoek. En een belangrijk onderdeel, want met dwarse peuters die het niet willen, weet je inmiddels van moeders die je zijn voor gegaan dat je moet terugkomen als dit niet lukt. T liet zich van zijn beste kant zien en vertelde keurig dat er een koffer te zien was, een paard en het eendje was een weet ik niet geworden. Wij hoeven dus echt volgend jaar pas terug.

Oefenen voor de ogentest

Thuis hadden we de ogentest al 2x geoefend. Niet om druk op te leggen, of zeker te weten dat hij wel zal slagen voor de test. Nee, om eens te kijken wat voor plaatjes het zijn.
De afbeeldingen zijn uiteraard al jaren geleden uitgebreid getest en geschikt bevonden om te dienen als ogentest. Maar van mij mag er wel iets veranderen. Immers weet jij nog wel hoe je alles noemt op zo’n plaatje. Welke voorwerpen herkent een kind nog uit de dagelijkse situatie?

Plaatjes

De huidige ogentest bevat de volgende plaatjes.
Ogentest
Een eend, een kat, een auto, een kan, een hond, een fluitketel, een vlag, een schoen, een klok, een sleutel en een huis.

De auto is een auto van bijna 2 eeuwen geleden inmiddels. De fluitketel heeft hier nog nooit dienst gedaan in huis. We hebben nog wel zo’n sleutel, voor de meterkast, maar die hebben we gelukkig niet vaak nodig. En de afbeelding kun je ook verwarren met een kerk. De hond lijkt ook wel op een paard. en zo’n mooie sierlijke kan hebben wij ook niet in huis. Over huis gesproken, in onze woonwijk staan voornamelijk rijtjeshuizen, maar het is wel herkenbaar, al maakte T er een koffer van.

Tijd voor nieuwe plaatjes

De dokter die de ogentest deed, was het wel met me eens, er mogen wel nieuwe plaatjes komen die meer aan de verwachtingen van deze tijd voldoen. Waarbij de poes, eend en auto zeker wel passend zijn. Maar ik denk dat ook nijntje, Bumba of andere figuren als Woezel en Pip niet zouden misstaan. En als ik naar een peuter kijk, die herkent deze figuren echt wel, zou ook vast harder meewerken en trots vertellen dat hij wel weet wie dat zijn. Ongetwijfeld vinden peuters en moeders de ogentest dan ook gezelliger.

Marguerita
Door

Marguerita

op 09 Feb 2016

Ja die plaatjes kunnen wel een update gebruiken! Mijn peuter hoefde de ogentest niet te doen, omdat ze al onder controle is bij de orthoptist. Ik dacht eigenlijk dat we zo'n beetje klaar waren met het CB, maar afgelopen week kreeg ik een oproep voor mijn kleuter. Ze krijgt op school logopedie onderzoek omdat ze bijna 5 is en ik moet volgende week met haar naar het CB toe voor de groep 2 controle... We gaan het meemaken :-)

Marijke
Door

Marijke

op 09 Feb 2016

Oh bij ons kreeg ik alleen een brief dat ze op school bij de "schooldokter" was geweest. En daar stond lengte en gewicht in en dat ze de k niet kon uitspreken, maar dat had ik zelf al aangegeven

Bianca
Door

Bianca

op 09 Feb 2016

Ow wat vond ik die ogentest verschrikkelijk. Ik had ook geoefend met de kleine man. Wij vonden de sleutel een kerk en hij noemde de hond een ijsbeer. Ach, prima. Maar nieuwe plaatjes zou het inderdaad een stuk ontspannender maken

Marijke
Door

Marijke

op 09 Feb 2016

Ja de kerk zie ik er ook in. De ijsbeer vind ik leuk gevonden!

volgmama
Door

volgmama

op 11 Feb 2016

Zo die afbeeldingen komen zeker uit de jaren '90 haha. Hier hingen dezelfde :-P

Marijke
Door

Marijke

op 11 Feb 2016

Jaren 90, volgens mij ouder. Zeker die sleutel ?

Reactie plaatsen