Kinderen
Marijke Mulder- de Leur
Kinderen
03/31/2015
2 min
3

4 manieren om met je peuter domino te spelen

03/31/2015
2 min
3

Ze vielen eigenlijk gewoon uit de kast. Vergeten speelgoed, dat wel eerdere opruimsessies heeft overleefd. A dan vaak uitgekeken op het speelgoed, maar met een broertje dat 5 jaar jonger is, doe je speelgoed toch niet zo snel weg. In de gang is daarom een kast, volgepropt met allerhande speelgoed, waar in meer of mindere mate mee wordt gespeeld. Een van die dingen viel dus spontaan uit de kast, toen er een spel gepakt werd.

Dominostenen

Het zakje met dominostenen viel dus uit de kast. En als mama in de kast duikt om voor A een spel uit de kast te halen, staat T er natuurlijk met zijn neus bovenop. Wat is er immers leuker dan meespelen met je zus en vriendinnetje. Helaas voor hem, renden de twee dames hard de trap op met het spel in hun handen, om zonder het kleine broertje verder te spelen. Want de liefde is op dit gebied dan even niet wederzijds. Hij mag niet meedoen. Punt!
Nu was het leed snel geleden, want mama was nog bezig met inruimen van de kast. Wetende dat dit vanavond nog een keer moest, want dan moet het spel weer terug…..
En terwijl mama dus aan het inruimen was vond meneer de dominostenen. En dat bleek (onder begeleiding, want ze zijn best nog wel klein) een fantastisch avontuur.
De dominostenen die wij in huis hebben, zijn van een spaaractie van de supermarkt. De set is niet compleet, en er zijn ook nog wel een aantal dubbelen, maar dat maakt voor het spel niet veel uit. Het zijn er genoeg. En belangrijker voor het spel met een peuter. Er staan leuke plaatjes (figuren van Nickelodeon en Nick jr.) op in plaats van de gebruikelijke stippen.

Op avontuur

De dominostenen werden eerst allemaal uit het zakje geschud en uitgebreid bekeken. Grote herkenning van de figuren was er nog niet, want Nick jr. wordt door hem nog niet gekeken. Maar Aap (Bootz van Dora) en kwakkwak (de eend van het wonderteam) waren voldoende om de stenen goed te keuren en mooi te vinden. Hij was ook erg onder de indruk van Spongebob, hopelijk is dat geen voorbode voor een liefde later, want ik kan Spongebob niet echt waarderen.

Steentjes aanleggen

Na het ontdekken liet ik hem zien, hoe je de stenen kan gebruiken. Aanleggen bij het juiste plaatje. Eerst deed ik het voor, en daarna legde hij de ene steen na de andere aan. Zoeken naar het juiste plaatje en de steen aanschuiven. De fijne motoriek is bij onze klimmer nog niet zover ontwikkelt dat hij alle stenen netjes laat liggen in een mooi patroon, dus een klein beetje hulp en het is direct een goede oefening.Dominostenen_stenen aanleggen

Torens bouwen

De dominostenen lenen zich ook heel goed om torens mee te bouwen. Ze werden slechts een paar steentjes hoog, want daarna vond meneer het leuker om ze alweer om te gooien, maar toch even een bouwactiviteit.Dominostenen_toren bouwen

Wereldrecord domino

Het wereldrecord domino staat op miljoenen stenen die omvielen. En dat na weken bouwen. Vanzelfsprekend haalden wij dat echt niet. Maar een klein rijtje bouwen en dan je peuter het laten omduwen is prachtig. De grootste lol! Zelf een steentje bijzetten en dan de hele rij laten omvallen, was ook geweldig.Dominostenen_wereldrecord domino

Domino, een leuk spel, ook voor peuters dus. Je hebt voor de kleintjes ook leuke houten dominospellen bij de speelgoedwinkel met herkenbare plaatjes van dieren. Dus heb je geen vergeten dominostenen in de kast, dan is het een leuk cadeau. En het kan nog jaren mee, want je kan het spel op later leeftijd natuurlijk nog prima spelen volgens de “echte” regels.

Speel jij ook wel eens domino met je kinderen?

Reacties
Categorieën