12 mei 2015 
2 min. leestijd

Nadelen groot leeftijdsverschil

Een tijdje geleden schreef ik al eens over de voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen. Behalve voordelen van een groot leeftijdsverschil zijn er ook minder leuke kanten aan een groter leeftijdsverschil tussen de kinderen.

1. Je hebt weer slapeloze nachten

Met stip op nummer 1. Slaapt de oudste inmiddels lekker de hele nacht door, begin je weer opnieuw. Een baby met nachtvoedingen, en daarna de slapeloosheid rondom groeisprongetjes en het krijgen van tandjes. Echt weer even een hele stap terug. En al slaapt je baby al na een paar weken door, daarmee bedoelen ze niet van 9 uur ’s avonds tot half 10 in de ochtend. Maar 12 tot 6 is voor een baby al een hele nacht. Ja even wennen dus…
misschien was het toch fijner om direct in dat ritme door te gaan met baby nummer 2

2. Opnieuw in de luiers

Een mijlpaal. Na ongeveer drie jaar slepen met luiers is er dan eindelijk het verlossende einde. Zindelijk. En ook aan het helpen met billen afvegen komt vanaf het vierde jaar echt een einde. Immers op school doen ze dat ook netjes zelf. En dan begin je weer opnieuw met ellendige poepluiers. Doorgelekte luiers, spuitluiers waarbij je niets anders kan doen, dan kind met kleding en al in het bad uit de vieze ellende pellen, en daarna met de douche voorzichtig af spoelen. Waar waren we ook al weer aan begonnen?

3. Ze spelen niet met hetzelfde speelgoed

De oudste is inmiddels toe aan de kleine blokjes van de lego. Maar de jongste is daar echt nog te klein voor. Die kleine legoblokjes zijn echt nog levensgevaarlijk speelgoed. Dus mag het speelgoed alleen op de eigen kamer, of tijdens slaaptijd van de jongste gebruikt worden. Want juist datgene dat ze niet mogen hebben, is zo interessant, dat ze het gewoon in handen krijgen in een onbewaakt ogenblik.
Andersom werkt het precies hetzelfde. De oudste bepaalt graag hoe er met het speelgoed van de jongste gespeeld wordt. De toet toet auto’s of de Lego Duplo zijn echter niet van haar, en de jongste wil zijn speelgoed terug. Ja inderdaad, dat is ruzie!Terugblik_13_opruimen

4. Opsplitsen bij een dagje uit

Wat de een leuk vindt, is voor het andere kind te kinderachtig of juist te moeilijk. Een pretpark is dus voor papa en mama ook opsplitsen, tot ze beiden oud genoeg zijn. Ook bij de kinderboerderij moet je bij activiteiten opsplitsen. Laatst bij het eieren zoeken, mocht de jongste met 1 begeleider naar binnen, maar had de oudste verderop ook begeleiding nodig. Een goed compromis is het bos of het strand. Daar maakt de leeftijd niet uit. Onze kinderen vermaken zich daar altijd wel.

5. De jongste heeft een extra moeder

Terugblik_8 samen
Dat kinderen heel goed kunnen na-apen, dat wisten we al. Dat kopiëren is namelijk onderdeel van hun leerproces. Maar soms zou het ook fijn zijn als ze het eens niet deden. Zo is de oudste soms net een mama voor de jongste. Ze weet wel iets te goed wat er wel en niet mag. En in plaats van zelf spelen, voedt ze hem op. Lijkt makkelijk, maar dat opvoeden doe ik liever zelf. Dan kunnen zij lekker samen spelen.

Welke nadelen van een groter leeftijdsverschil ken jij nog meer?

Kim
Door

Kim

op 12 May 2015

Poeh vooral dat speelgoed lijkt me lastig om dat uit elkaar te houden!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 12 May 2015

Gelukkig wil de oudste ook niet dat haar broertje overal aan zit, dus ruimt ze het vaak goed op

Nanda
Door

Nanda

op 12 May 2015

Ik zou niet anders willen met een van 13 en een van 4.. Ondanks dat ze echte broers zijn en zich daar naar gedragen.. afpakken, klieren, stoeien, zijn die van mij niet jaloers op elkaar en op elkaars speelgoed. Juist omdat hun leeftijd verschil zo groot is.. En de baby tijd? Die heb ik voornamelijk met een grote glimlach gedaan, omdat ik het zo bijzonder vond om er toch nog een kindje bij te krijgen.. Gelukkig is de oudste ook groot genoeg om dingen te begrijpen als we naar en pretpark gaan. Belangrijk is denk ik wel dat je ook echt tijd voor ze apart reserveert.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 12 May 2015

Ik ook niet Nanda, heerlijk dat ik er geen twee moest tillen of in de luiers had ;)

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 12 May 2015

Ja dat met lego merk ik nu al! De oudste heeft daarom maar zijn eigen lego hoek op zolder zodat zijn broertje niet alles in zijn mond/neus stopt en sloopt!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 12 May 2015

Ja zo eng als ze nog in de orale fase zijn.......

Sherilynn
Door

Sherilynn

op 12 May 2015

Mijn zusje en ik schelen acht jaar, en ik vind t idd erg leuk om over haar te moederen haha. Wat wel een nadeel voor het oudste kind is dat je elke keer weer te horen krijgt dat je zoveel ouder bent en het goede voorbeeld moet geven, etc. Maar toch ben ik blij dat m'n zusje zoveel jonger is, ze vraagt vaak of ik haar kleding wil uitzoeken en d'r haar wil doen en dat doe ik graag :)

Marijke
Door

Marijke

op 12 May 2015

Die van de oudste zijn herken ik, ook al is mijn eigen zus maar een jaar jonger en mijn broertje 2,5 jaar. Leuk dat je haar nu kan helpen met haar haar en kleding

Terugblik 2015 | Mama's met thee
Door

Terugblik 2015 | Mama's met thee

op 31 Dec 2015

[…] Ook deze serie werd goed gelezen, maar die van Hanneke scoorde toch echt net het hoogst. 9. Nadelen groot leeftijdsverschil 5,5 jaar leeftijdsverschil tussen de kinderen. Dat is best veel en ja dat heeft zo zijn nadelen. […]

Felicia
Door

Felicia

op 21 Feb 2017

interessant bij ons zit er precies 1 jaar en 8 maanden tussen de oudste twee en dat heb ik als pittig ervaren ook tijdens de zwangerschap van de tweede was zwaar . het zijn wel twee vriendinnetjes en delen een hoop van wat ze meemaken samen ook een hoop ruzie want wat de een wilt wilt de ander ook pff maar wel leuk om te zien hoe dicht ze bij elkaar zitten kwa beleveniswereld nu is ons derde dochtertje bijna 1 in maart en ze scheelt 5 jaar met de middelste vind ik een stuk relaxer de oudste twee zijn echt twee moedertjes over haar zo schattig ze helpen ook nu ben ik zwanger van de vierde tussen de derde en vierde gaat 1 jaar en 5 maanden zitten zal ook weer pittig worden maar nu heb ik de hulp van de oudste twee

Marijke
Door

Marijke

op 21 Feb 2017

Haha mijn jongste vindt zo'n extra moeder maar niets hoor nu hij ouder wordt.

Reactie plaatsen