22 augustus 2017 
3 min. leestijd

Musical.ly slotje of niet?

Een jaar geleden zat ik vol verbazing nog naar mijn nichtje te kijken. Met handgebaren en wat playback zat ze voor het scherm van haar telefoon. En uit de telefoon klonk een toen hip nummer. Nog maar een paar maanden geleden begon A ook ineens zo gek te doen voor de telefoon. En al snel leerde ik dat dit nu Musical.ly was.

Musical.ly

Musical.lyVoor iedereen die niet zo thuis is in een leven met pubers. Ik quote hier graag even wikikids om je uit te leggen wat Musical.ly is.

Musical.ly is een sociale lipsync app waar de bedoeling is dat je filmpjes van maximaal 15 seconden maakt waar je muziek gebruikt. Het lijkt een beetje op Vine maar de bedoeling van musical.ly is dat je Lip-Sync doet en geen grappige dingen filmt dat wat bij Vine en dubsmash wel vaak voorkomt.Op musically kun je ook prive staan . Er zijn meer dan 100 miljoen gebruikers op musically een Muser betekent(zo wordt een gebruiker van musical.ly genoemd) De officiële website van musical.ly is musical.ly. 1 van de beroemdste musers zijn : Lisandlena babyariel Jacobsartorius Savvvsoutas Foreverandforava Lorenbleech Kristen hancher en natuurlijk nog heel veel meer I love that app!

Bron Wikikids

Openbaar profiel

Met A hebben we de afspraak gemaakt dat zij zowel mij als jaar vader volledige toegang geeft tot haar telefoon. Voor haar veiligheid en om haar te helpen hoe je sociaal kan blijven op een telefoon (we hebben al wat what’s app ruzies gezien inmiddels). Nu kijken we dus eigenlijk voornamelijk mee in what’s app. Tot het verzoek kwam voor een openbaar profiel op musical.ly.

Met het aanmaken van het account hadden we dit samen keurig achter een slotje gezet. Verzoeken tot volgen moesten eerst goedgekeurd worden, en alleen bekenden zagen haar filmpjes. En alleen bekenden konden haar filmpjes liken. Lekker veilig oefenen met online bezig zijn. En elke keer als iemand vroeg haar te volgen, vroeg zij ons om hulp als ze twijfelde of ze deze persoon kende. Een keer werd zelfs de hulp van nicht A ingeschakeld om te checken of dit een vriendinnetje van haar was.

Maar op een dag kwam dan toch de vraag. “Mama, mag het slotje van mijn profiel af?” Mijn eerste antwoord was heel pedagogisch onverantwoord “Nee.” Maar al snel besloot ik toch het gesprek nog even aan te gaan. Immers dingen verbieden werkt bij mij ook niet, dus bij mijn bijna puber ook niet vermoed ik.

Het draait om likes

Waarom wil ze dan graag dat slotje eraf en hebben anderen er ook geen slotje op?
De eerste vraag was snel beantwoord. Dan krijg je meer likes. En ja in het leven draait het voor een groot deel om likes op social media. En daar hoort musical.ly dus ook bij. Dat werd dus eerst een gesprek over het belang van likes. En ja ik kijk ook heel vaak op IG, Facebook en ook zakelijk of er likes zijn, en interactie. Dus ja ik snap het wel. Maar dat is niet het enige. Wij staren ons ook niet blind op bezoekcijfers en likes. We bloggen voor de lol en ik hoop dat zij ook in eerste instantie muscial.ly doet voor de lol.

Op de vraag hebben anderen er ook een slotje op, kreeg ik alleen maar Nee te horen. Ook nicht A bleek geen slotje te hebben. Navraag leerde mij dat niet iedereen alle apps kent die de kinderen hebben en hoe het daar met privacy gesteld is. Overigens wel vaak op Facebook, want dat kennen we zelf. En ook snapchat en IG snappen we, maar musical.ly niet. Zou vast heel grappig zijn als wij dat ook gingen doen, want het is wel echt leuk, en dus vast veel likes opleveren, of juist niet, want wie zit er op die oude taarten te wachten…..

Maar goed, terug naar de pubers….

Musical.ly van slot

Ook onze bijna puber mocht nu het slotje van musical.ly af. Maar wel onder een paar voorwaarden.
Geen herkenbare dingen van mijn huis in beeld, dat wil zeggen, mijn straat met huis, een nummerbord, dat soort dingen. Immers ze hoeven niet te weten wanneer we op vakantie zijn.
De badkamer en wc worden ook niet gepubliceerd. Gek wellicht, maar dat vind ik dus niet goed. Alleen het idee al dat er mensen kijken en weten dat ze op de wc zit. Nee graag privé houden.
En ook musical.ly in pyjama, of erger in ondergoed, of nog even relaxend in mijn bed, zijn niet geschikt voor publicatie.
En wij kijken mee, dus ik kijk nu braaf musical.ly nadat ik alle zinloze what’s apps heb gelezen.Musical.ly

Netjes heeft ze alle publicaties op privé gezet of verwijderd. En staat ze openbaar. Nu wil ze natuurlijk heel veel volgers en nog meer likes! Dus kom maar door.

Is musical.ly ook een belangrijk onderdeel in het leven van jouw puber?

Femke
Door

Femke

op 22 Aug 2017

Supergoed dat je het zo in de gaten houdt! Je kunt tegenwoordig echt niet zeker genoeg zijn, zeker als je kind nog zo'n jonge leeftijd heeft!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 22 Aug 2017

Nee, ik had er nog nooit van gehoord! Ik ga het ze nu zeker eens vragen!

Katrien en de soezeberen
Door

Katrien en de soezeberen

op 22 Aug 2017

Zeer gekend hier! Steeds vijftien secondes hetzelfde fragmentje horen ,dat maakt elk liedje kapot ;-)

Marijke
Door

Marijke

op 22 Aug 2017

Ja en van sommige liedjes ken ik gewoon maar 15 seconden.....

Anja
Door

Anja

op 22 Aug 2017

Nog nooit van gehoord. Toch eens navragen bij dochterlief (of ook niet, ze heeft al genoeg te doen online ;) )

Marijke
Door

Marijke

op 22 Aug 2017

ssst, geen slapende honden wakker maken inderdaad

seadbeady
Door

seadbeady

op 22 Aug 2017

ja voorzichtig zijn kan zeker geen kwaad :)

sannie73
Door

sannie73

op 22 Aug 2017

Wat goed dat je dat zo in de gaten houdt en er zo duidelijk over communiceert met je puber. Echt thumbs up!

Marijke
Door

Marijke

op 22 Aug 2017

Dank je wel. Het is knap lastig, dus altijd fijn om bevestiging te krijgen

Miriam
Door

Miriam

op 22 Aug 2017

Ik zit nog in de kleine kinderen, maar leer hier wel van wat me te wachten staat ;-) En vooral hoe je dat als ouder kunt begeleiden!

snoel
Door

snoel

op 22 Aug 2017

Wat heb je dat goed gedaan zeg. Ik zou ook gelijk nee zeggen. En het feit dat die van ons 'live gaat' op 'insta' wanneer ze bij dr moeder is, kan ons soms zo boos maken (s avonds op de bank als kids op bed liggen, t meisje kan er zelf niks aan doen dat van mama alles mag en wij soms dingen niet snappen). Eveneens deze app, ze staat op een slotje maar eigenlijk, als we dan die filmpjes kijken, schrikken we behoorlijk. Haar ineens los, lipjes getuit, borstloze borst vooruit, zwoele blik.. t is een meisje van 10 ? Ik weet niet hoe we dát in een gesprek uitleggen. En zolang dit van die seksistische filmpjes zijn, weet ik niet of ik dat slotje er wel af wil. Zo'n verschil met haar andere 2, jongere zussen. Die doen normaal en grappig, maar niet seksistisch. Enig idee hoe je dit in een normaal gesprek giet? ?

Marijke
Door

Marijke

op 22 Aug 2017

Open het gesprek aangaan en vooral ook veel vragen stellen. Wat vindt zij, weet ze wat dingen betekenen? Weet ze de risico's? En die blikken doen ze gewoon na van grotere en van tv en youtube, niet te voorkomen. En heel belangrijk, vooral niet oordelen in het gesprek, maar zelf tot inzichten laten komen. Je kan niet, zeker niet als ze bij haar moeder is, verwachten dat je alles in de hand hebt, maar je kunt wel invloed uitoefenen door open in gesprek te blijven. En bij oordelen vertellen ze niets meer. Wellicht ons verhaal van enige tijd geleden er eens bij pakken (https://mamasmetthee.wordpress.com/2017/06/26/virtuele-woordenwisselingen-en-cyberruzies/) als voorbeeld om het gesprek te starten.

inspiredbylifee
Door

inspiredbylifee

op 22 Aug 2017

Ik heb het toevallig afgelopen week op mijn telefoon gezet maar ik vond het niks aan haha dus het is er alweer af maar het is goed om er een slotje op te zetten

Iris
Door

Iris

op 22 Aug 2017

Haha, ik heb geen pubers in huis en heb dit artikel met verbazing gelezen. God, wat ben ik oud. En die Wikikids uitleg maakte het er voor mij niet duidelijker op ;)

Marijke
Door

Marijke

op 22 Aug 2017

Haha geeft niets, dat had ik vorig jaar ook nog

Layla Çelik
Door

Layla Çelik

op 24 Aug 2017

Ik ken deze app helemaal niet. Heb mijn zoon ook nooit over horen praten

Marijke
Door

Marijke

op 24 Aug 2017

Ik zie ook vooral veel meisjes langskomen die het doen. Dat kan er mee te maken hebben

Amylia
Door

Amylia

op 24 Aug 2017

Leuk toch, op zich wakkert het ook hun creativiteit wel aan!

Reactie plaatsen