13 december 2017 
in Boeken
3 min. leestijd

Michael van Gerwen

Ehh wat moet die darter op ons blog? Nou we hebben ook husbands 😉 En in elk geval 1 van hen is dol op darten. En is dan ook groot fan van RTL7, meer voor mannen. Helaas ook vooral op de maandag- en vrijdagavond, als er een ander programma op tv is, maar met darten kijk ik wel graag mee. Mijn favoriet is toch wel Snakebite (Peter Wright) met zijn felgekleurde outfits en bijpassende haren en de slang op zijn hoofd. Maar mocht hij tegen Michael van Gerwen aan het dartbord staan, dan wint het chauvinisme toch… Dus ja vandaar Michael van Gerwen. De biografie van deze inmiddels legendarische darter is dan een mooi cadeau.

Darts

Waar we in 1997 op tv per ongeluk in een dartswedstrijd vielen, waar Van Barneveld ook nog eens een groot toernooi won, is het darts niet meer weg te denken in de Nederlandse huiskamers. Bijna elke week is er wel een televisie toernooi waar de grote namen hun pijltjes naar het inmiddels bekende dartsbord gooien. En een 180, 9 darter, of 170 finish hebben we allemaal al eens mogen aanschouwen. En inmiddels is niet alleen Raymond van Barneveld een legende in de darstwereld, maar Michael van Gerwen. Misschien is hij nog wel een grotere legende aan het worden dan Raymond van Barneveld.
Ja ik ben aardig op de hoogte, want hier wordt de tv regelmatig op RTL 7 gezet.

Toen ik dan ook een aanvraag zag over een boek over Michael van Gerwen, dacht ik dat dit ook echt iets voor R zou zijn. Hij houdt niet heel erg van lezen, behalve het nieuws, en tijdens de vakantie. Maar als je een genre boek zou moeten noemen dat hij het meest kan waarderen, dan zijn dat biografieën. Hij was ook direct enthousiast toen hij het cadeau kreeg.

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen biografieHet boek beschrijft de gehele dartscarriere van Michael. Hoe hij begon als jongetje, tot zijn laatste successen in 2017. Daarnaast is het in het boek ruimte voor een stukje uitleg over de twee grootste dartbonden BDO en PDC. Waarom stappen spelers over? Wat is het verschil, en hoe is de PDC ontstaan?
Ook is er een voorwoord van Co Stompé, zelf darter en hij zit tijdens de toernooien ook altijd aan tafel bij RTL7 om ons van de nodige feiten wat betreft de dartswereld te voorzien tijdens de grote toernooien.

Wat wel jammer is, is dat Michael zelf niet heeft meegewerkt aan het boek. Alle quotes komen daardoor uit een lange lijst van gebruikte bronnen, kranten artikelen, interviews etc.

Wat vonden we van het boek

Nu heb ik zelf maar een stuk van het boek gelezen. Ik vond het eerste deel wel interessant. Hoe is hij begonnen met darten, handige uitleg over het verschil tussen de BDO en de PDC. En waarom het vaak zo lastig is voor darters om de overstap te maken. Maar daarna heb ik het weggelegd. Nee, geen boek voor mij.
Maar het boek was dan ook niet voor mij bestemd, maar voor R. Hij heeft het wel helemaal gelezen.

Door een ongeluk was hij veel thuis en had hij weliswaar beperkt zicht (zijn ogen zaten letterlijk dicht), maar hij heeft het boek helemaal uitgelezen. En dit is zijn mening.

Moet eerlijk zeggen, het viel me niet mee. En dat kwam niet door mijn slechte zicht.
Het boek geeft heel veel feiten weer. Aan elk detail is gedacht en klopt ( naar mijn beleving). Wiki is er niets bij.
Helaas, ik mis hierin de hoofdrol speler zelf. Zijn naam wordt uiteraard gebruikt en het boek gaat veel over hem. Maar eigenlijk alleen over feiten die je als dartsliefhebber al weet. Hoe mooi had het geweest als Michael zelf inbreng zou hebben gehad? Zijn emoties, zekerheden en onzekerheden vanuit zijn beleving zou hebben verteld. Uiteraard is dat bestemd voor zijn latere memoires… waarmee hij ongetwijfeld nog een flinke smak geld zal verdienen 🙂

Nu is het een saaie opsomming van feiten. Helaas niets meer. Nogmaals, een knap stuk research. Heel gedetailleerd. Maar het komt by far niet in de buurt van darts op tv, vol spanning, show en sensatie. Iets waarop ik wel hoopte in dit boek iets van terug te kunnen vinden.

Helaas viel het dus tegen

Het boek viel hier dus wat tegen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor andere dartsliefhebbers ook zo is. Ben jij wel op zoek naar dit boek? Dan vindt je de belangrijkste gegevens hieronder.
Aantal sterren: ✩✩ [2/5]
Titel: Michael van Gerwen, het verhaal van de beste darter ooit
Auteur: Alex de Laat
Uitgeverij:New Victory Books
Prijs: € 14,99
Aantal pagina’s: 240
ISBN: 978 902 060 854 0

NB Deze review is mogelijk gemaakt door een samenwerking. Wij hebben een leesexemplaar van het boek gekregen.

Reactie plaatsen