05 augustus 2022 
in Boeken
2 min. leestijd

Manie

Zomervakantie, eindelijk de tijd om boeken te lezen. Het lukt me op andere dagen gewoon niet altijd. Nou niet in die hoeveelheid dan. Nu heb ik de afgelopen 2 weken al 4 boeken gelezen. En er liggen er nog een paar te wachten. Oké nu we weer terug zijn van vakantie, gaat het waarschijnlijk wat minder vlot, maar toch heb ik goede hoop.

Een van de boeken die ik gelezen heb is Manie. Manie is het debuut van Mark Leenards. Mark is altijd werkzaam geweest in de financiële wereld en schreef al columns, Maar nu ook een boek.

Nu vind ik financiële mensen over het algemeen maar saai. Met name het financiële deel dan, niet persoonlijk. Toen ik het verzoek zag om Manie te lezen en een eerlijke mening te formuleren, keek ik eerst naar de omschrijving van het verhaal. Dit sprak me direct aan. Dus wellicht tijd om mijn vooroordeel maar in te trekken en te zien dat iemand uit de financiële wereld een goed boek kan schrijven?

Manie_Mark Leenards

Manie

Het verhaal van Manie gaat over Aris. Aris wil net als velen van ons het leven te slim af zijn. Als hij achtereenvolgens ontslagen wordt, zijn vriendin verliest en ook nog zijn vader, zit hij in een diep dal.  Maar hoe klim je daaruit? Aris ontmoet iemand die hem wijze lessen probeert mee te geven om het geluk af te dwingen. Zou het werken? Als hij de juiste stappen volgt, krijgt hij dan de liefde van zijn leven weer terug, en zal hij gelukkig worden?

Wat vond ik van het boek?

Het verhaal en de gedachtegang achter het verhaal pakte me al voor ik het boek in handen had. Zodra het boek binnenkwam las ik ook de proloog. En die is goed! Ik was toch nieuwsgierig hoe iemand die het optimale uit zijn leven wil gaan halen aan de afgrond van de Grand Canyon met de bedoeling om erin te springen en een einde te maken aan zijn leven.

Op dat moment heb je als lezer nog geen idee waar dit stuk zich in het verhaal afspeelt. En deze nieuwsgierigheid wordt echt pas in de laatste fase van het boek duidelijk. Dat houdt het verhaal ook echt interessant. En het verhaal is ook precies waarom ik dit boek bleef lezen. Ik was steeds heel nieuwsgierig naar de volgende stap en waar het verhaal heen ging. En wanneer die Grand Canyon nu weer inzicht kwam.

Wat betreft de schrijfstijl was het niet mijn meest  favoriete boek. Het voelde voor mij alsof het af en toe van de hak op de tak sprong. Het paste wel in het verhaal, maar alsof je van foto naar foto springt in een strip in plaats van dat je naar een film kijkt. De karakters blijven voor een groot deel wat oppervlakkig. Dit is overigens geen belemmering voor het verhaal, maar meer voor mijn verbeelding. Ik zie het graag in mijn hoofd voor me. En nu bleven het wat kale poppetjes,. Ik mis ook een beetje sfeer her en der, het weer misschien of de omgeving die mij voor mij niet helemaal ging leven.


Aantal sterren: ✩✩✩ [3/5]

Titel: Manie

Auteur: Mark Leenaards,

Uitgeverij: Boekscout Soest,

Prijs: € 20,99

Aantal pagina’s: 185,

ISBN 978 94 645 0554 2


NB dit boek hebben wij opgestuurd gekregen.

Reactie plaatsen