Wij hebben het inmiddels weer onder controle. Tegen de tijd dat de bomen zijn uitgebloeid, zijn wij weer gewend aan het nemen van de medicijnen, of hebben we minder last. Hoewel we dus al jaren weten dat we bijna allemaal in huis hooikoorts hebben, worden we er elk jaar weer door verrast. Je kunt de klok er natuurlijk ook niet op gelijk zetten, wanneer de bomen gaan bloeien natuurlijk.
Symptomen hooikoorts
De symptomen van hooikoorts lijken erg op die van een verkoudheid. En aangezien wij vaak vroeg in het seizoen al last krijgen van hooikoorts klachten, verwarren we het ook zelf nog wel eens met een verkoudheid in het begin.
Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van sommige bloeiende grassen, planten en/of bomen. Door deze allergie kun je last krijgen van de volgende verschijnselen:
- Jeukende, tranende of brandende ogen
- Loopneus, verstopte neus, of niezen
- Keelpijn, hoesten en benauwdheid
- Hoofdpijn
Wij hebben hier in huis vooral in het vroege voorjaar last van hooikoorts. Als de bomen bloeien. Voor grassen zijn we iets minder vatbaar. Het heeft wel even geduurd voor we allemaal wisten wanneer onze hooikoorts piek valt. Zo heeft R al in december vaak last van een bloeiende plant. Ja dat klinkt gek, maar dat is echt zo. Om dit uit te zoeken hebben we veel gebruik gemaakt van de app pollennieuws. Je kunt hierin zelf bijhouden hoeveel last je hebt, en ook zien welke planten er op dat moment in bloei staan.
Herkennen van hooikoorts
Zelf kwam ik pas op latere leeftijd (14 jaar) erachter dat ik enigszins last had van hooikoorts. Vooral veel niezen, in de hooikoorts periode deed bij mij het kwartje vallen. Hoewel ik als ik terugkijk in vakanties altijd wel een dag me beroerd voelde en dat hoogstwaarschijnlijk ook terug te herleiden is naar hooikoorts. Maar het was nooit heel storend. Pas later, met name tijdens zwangerschappen werd het erger, of juist minder erg. Tegenwoordig heb ik bijna geen last meer. Alleen als er “wat pollen voorbij waaien” beginnen mijn ogen ineens als een gek te tranen. Zomaar uit het niets, nou ja dat lijkt dus zo. Hooikoorts!
R kwam er pas op veel latere leeftijd achter. Hij had enorme gekke onverklaarbare hoofdpijn. En dat bleek ook van de hooikoorts te zijn, maar op wat niezen na, heeft hij weinig andere klachten ervaren. Tot hij begon met medicijnen, nu herkent hij het beter op het moment dat het weer begint.
Ook T heeft er last van. Als baby trok ik al aan de bel bij de huisarts. Maar ik kreeg te horen dat hij nog te klein was om hooikoorts te hebben. Na enige aandringen heb ik vanaf dat hij 3 jaar is wel medicijnen gekregen om zijn klachten te onderdrukken. Bij hem zie je vooral dat hij in zijn ogen gaat wrijven, omdat ze zo jeuken. Daarna begint zijn neus en wordt hij ontzettend schor en kan hij zelfs gaan hoesten.
Zo zie je dat bij ons drie van de vier personen last hebben van hooikoorts, maar alledrie op een andere manier. Zo kan het soms best lastig zijn om hooikoorts te herkennen.
Tips tegen hooikoorts
In de loop der jaren heb ik al heel wat tips gekregen en geprobeerd om hooikoorts te voorkomen. Niet allemaal vind ik ze haalbaar, voor mij, ons. Maar sommige werken zeker wel.
Zo hebben wij in het voorjaar graag een zonnebril op. Ook T loopt dan graag met een zonnebril op. Het houdt het een en ander aan stuifmeel tegen. Niet alles maar het helpt wel. En door het dragen van een zonnebril voorkom je dat je gaat wrijven in je ogen, wat het alleen maar erger maakt.
Ramen dichthouden voorkomt dat de pollen in je huis komen. Dat vind ik een lastige, ik heb het liefst de hele dag de ramen open, behalve als de temperatuur zo laag is, dat de verwarming aanslaat. Maar het werkt wel. Zeker in de ochtend als we wakker worden, worden we beter wakker als de ramen zijn dicht gebleven.
Was niet buiten drogen, maar binnen. Hoe lekker het ook is, buiten gedroogd wasgoed. Of het nu kleding is of beddengoed, er komen veel pollen op als je het buiten droogt. Daar heb je dan bij gebruik weer last van.
Verhuizen! Aan het strand zijn minder pollen. En als we naar het strand gaan, hebben we dan ook echt minder last. In elk geval gaan we maar niet naar een bosrijk gebied. Wel een goede reden voor ons om nog vaker het strand op te zoeken.
Honing en kamillethee
Ook voeding kan bijdragen. Zo heb ik ooit ergens gelezen dat als je geraffineerde suikers zou weren dit een positief effect heeft. Je lichaam is gezonder en kan dus beter de allergische reactie onder controle houden. Geen idee meer waar ik het heb gelezen en helaas kon ik daardoor ook niet onderzoeken of dit wetenschappelijk onderbouwd is.
Wel geloof ik dat lokale honing (vanwege de lokale pollen) je kan helpen. Je krijgt hiermee gedurende een langere periode een hele kleine hoeveelheid van deze lokale pollen binnen, hierdoor bouwt je lichaam al antistoffen op. En dat vermindert de allergische reactie.
Kamillethee zou ook helpen, al is het maar om de klachten te verzachten. Heel recent kwam ik hier ook een artikel over tegen, maar stom genoeg de link niet opgeslagen. Dat wordt in elk geval weer veel kamille plukken, om lekker zelf kamillethee te maken!
Tapen
Een methode die we nog niet hebben uitgeprobeerd maar die vooral R graag een keer zou proberen is medical taping. Hierbij brengt een (meestal een) fysiotherapeut kinesiotape (een elastische tape) aan op de de rug. Dit stimuleert huidsensoren waardoor de klachten af kunnen nemen. Moeite waard om te proberen, medicijnen zijn ook niet alles. Maar hij is er nog niet toegekomen om dit te testen.
Ondertussen vergeten we de medicijnen nog maar even niet in te nemen.
Heb jij last van hooikoorts?
Jamey
op 15 May 2018