26 juli 2016 
in DIY
1 min. leestijd

Zelf Kamillethee maken

Een van mijn favoriete smaken thee is kamillethee. Heel lang had ik het niet gedronken, tot ik een doosje cadeau kreeg toen ik voor de laatste keer met verlof ging. Sinds die tijd drink ik het weer regelmatig. Vooral ’s avonds. Vaak is dan de grote pot thee die ik maak leeg en heb ik nog wel trek in 1 kopje. Een perfect moment voor kamillethee. Maar dat doosje is natuurlijk een keer leeg. Dus besloot ik verse kamillethee te maken.

Kamille

Echte kamille komt voor op open, vochtige tot droge, betreden of omgewerkte grond. Wat de zuurtegraad of bodemtextuur betreft, is de soort weinig kieskeurig. Omdat een groot gedeelte van de zaden in de bodem lang kiemkrachtig blijft, domineert echte kamille dikwijls de pioniersbegroeiing in het eerste jaar na braakligging van de akker. Eenzelfde verschijnsel doet zich frequent voor op plaatsen waar hopen teelaarde zijn gedeponeerd. Verder komt echte kamille voor in beschadigde of recent aangelegde bermen, in tuinen en plantsoenen en allerlei open, jonge begroeiingen. Tijdelijk kan de soort een opvallende plaats innemen in pas aangelegde graslanden of gazons.

bron

De plant bloeit van mei tot en met september. En je kunt nu dus nog volop kamille plukken voor thee.

Plukken en drogen

Ik hoef denk ik niet bang te zijn dat ik ooit op de brandstapel beland voor hekserij. Ik had namelijk nog geen eens een idee hoe ik de kamille nu het beste kon bewerken tot thee. Immers in een zakje van een of ander merk, ziet het er niet meer uit als een bloempje. Dus wat te doen. Google is ook hier weer mijn beste vriend en ik leerde dat het erg makkelijk was.
Gewoon de bloemen plukken en laten drogen. Simpel!
Deze handige info vind je trouwens op Kruidenwereld. Zo leerde ik ook at je de bloemen ook vers kan gebruiken, maar dat je er dan meer nodig hebt.Kamillethee

Ik ging in elk geval voor de optie drogen, want dan kun je het ook langer bewaren. Oven aan en hoppa de bloemetjes een paar uurtjes in de oven. Bijkomend voordeel (of nadeel) je hele huis ruikt niet naar Appeltaart maar naar kamille.

Ik heb gelijk een heleboel bloemetjes geplukt (wel rotwerk dat koppen van die bloemen), en heb voorlopig dus een voorraadje kamillethee.

Thee

En in mijn handige theefilter bleven de bloemetjes ook prima op zijn plek. Geen stukjes bloem in mijn thee, maar wel de smaak van de zomer. En heerlijk rustgevend voor de nacht.

Drink jij ook wel eens Kamillethee?

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 26 Jul 2016

Ik drink vooral de Munt en Citroenmelisse uit mijn tuin.Zonnige groet,

Marijke
Door

Marijke

op 26 Jul 2016

Ook lekker!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 26 Jul 2016

Eigenlijk nog nooit, maar ik wil het best eens proberen.

Marijke
Door

Marijke

op 27 Jul 2016

Gewoon doen! Er staat hier nog wel genoeg

Brenda
Door

Brenda

op 27 Jul 2016

Wat grappig nooit geweten dat dit kamille was. De kinderen kwamen vaak thuis met "grote madelief". Nu net gaan kijken in het park maar nu zijn ze er niet meer... Jammer. We gaan dit onthouden!!

Marijke
Door

Marijke

op 27 Jul 2016

In de moestuin staat nog wel een beetje, maar loopt ook aardig op zijn eind nu. De bloemen zijn wel net zo groot als van een madeliefje. Maar het hart is vaak boller

sandravda
Door

sandravda

op 29 Jul 2016

Ik wist ook niet dat die bloemetjes kamille waren... Je ziet ze zo vaak staan. Ik ga het alvast proberen!

Zoethout thee – Mama's met thee
Door

Zoethout thee – Mama's met thee

op 11 May 2017

[…] echte stukjes zoethout. Daar kun je dus prima thee van trekken, net als van kamillebloemetjes. Eigenlijk komt er dus geen thee (van de theeplant) aan te pas. Je maakt nu gewoon thee van stukjes […]

Geen cremespoeling of conditioner meer – Mama's met thee
Door

Geen cremespoeling of conditioner meer – Mama's met thee

op 04 Jul 2017

[…] het wat lekkerder ruikt. Iets wat ook lekker ruikt, en vooral voor de blonde mensen geschikt is, is kamillethee. Neem drie zakjes thee in 600 ml kokend water. Laat dit een nachtje trekken en voeg er dan een […]

Organic Chamomile & Lavender Celestial – Mama's met thee
Door

Organic Chamomile & Lavender Celestial – Mama's met thee

op 13 Jul 2017

[…] winterthee, en nu dus het derde deel van de nieuwe bio infusions. Meestal maak ik tegenwoordig mijn kamillethee zelf. Ik pluk hem zelf in de moestuin en ik weet daardoor dat het dus biologisch is. In […]

Lembrechts Tilly
Door

Lembrechts Tilly

op 05 Jun 2018

kan ik de bloemen ook vers gebruiken?

Marijke
Door

Marijke

op 05 Jun 2018

Ja dat kan zeker. Je schijnt er dan alleen meer van te moeten gebruiken.

Reactie plaatsen