DIY
Marijke Mulder- de Leur
DIY
07/26/2016
1 min
12

Zelf Kamillethee maken

07/26/2016
1 min
12

Een van mijn favoriete smaken thee is kamillethee. Heel lang had ik het niet gedronken, tot ik een doosje cadeau kreeg toen ik voor de laatste keer met verlof ging. Sinds die tijd drink ik het weer regelmatig. Vooral ’s avonds. Vaak is dan de grote pot thee die ik maak leeg en heb ik nog wel trek in 1 kopje. Een perfect moment voor kamillethee. Maar dat doosje is natuurlijk een keer leeg. Dus besloot ik verse kamillethee te maken.

Kamille

Echte kamille komt voor op open, vochtige tot droge, betreden of omgewerkte grond. Wat de zuurtegraad of bodemtextuur betreft, is de soort weinig kieskeurig. Omdat een groot gedeelte van de zaden in de bodem lang kiemkrachtig blijft, domineert echte kamille dikwijls de pioniersbegroeiing in het eerste jaar na braakligging van de akker. Eenzelfde verschijnsel doet zich frequent voor op plaatsen waar hopen teelaarde zijn gedeponeerd. Verder komt echte kamille voor in beschadigde of recent aangelegde bermen, in tuinen en plantsoenen en allerlei open, jonge begroeiingen. Tijdelijk kan de soort een opvallende plaats innemen in pas aangelegde graslanden of gazons.

bron

De plant bloeit van mei tot en met september. En je kunt nu dus nog volop kamille plukken voor thee.

Plukken en drogen

Ik hoef denk ik niet bang te zijn dat ik ooit op de brandstapel beland voor hekserij. Ik had namelijk nog geen eens een idee hoe ik de kamille nu het beste kon bewerken tot thee. Immers in een zakje van een of ander merk, ziet het er niet meer uit als een bloempje. Dus wat te doen. Google is ook hier weer mijn beste vriend en ik leerde dat het erg makkelijk was.
Gewoon de bloemen plukken en laten drogen. Simpel!
Deze handige info vind je trouwens op Kruidenwereld. Zo leerde ik ook at je de bloemen ook vers kan gebruiken, maar dat je er dan meer nodig hebt.Kamillethee

Ik ging in elk geval voor de optie drogen, want dan kun je het ook langer bewaren. Oven aan en hoppa de bloemetjes een paar uurtjes in de oven. Bijkomend voordeel (of nadeel) je hele huis ruikt niet naar Appeltaart maar naar kamille.

Ik heb gelijk een heleboel bloemetjes geplukt (wel rotwerk dat koppen van die bloemen), en heb voorlopig dus een voorraadje kamillethee.

Thee

En in mijn handige theefilter bleven de bloemetjes ook prima op zijn plek. Geen stukjes bloem in mijn thee, maar wel de smaak van de zomer. En heerlijk rustgevend voor de nacht.

Drink jij ook wel eens Kamillethee?

Reacties
Categorieën