28 mei 2015 
3 min. leestijd

Het is (g)een perfecte wereld

Er is vast al heel veel over geschreven. En nee dit wordt, hoop ik, geen klaagblog. Nou ja misschien dan toch een beetje. Ik ben een beetje klaar met de goed-nieuws-show. Het mooi weer spelen en doen alsof je leven perfect is.
Nu ben ik heel erg tevreden met mijn leven. Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Die zijn er altijd. Helaas zit het toch ook wel in mij en in vele anderen om te verlangen naar meer. En vooral te verlangen naar wat anderen hebben. Dat lijkt allemaal zo veel mooier en beter.

Vuile was buiten hangen?

En waarom lijkt het dan mooier en beter bij anderen? Nu hangen we over het algemeen de vuile was niet zo snel buiten. Je problemen houd je bij jezelf en los je zelf op. Heb je hulp nodig, dan wil je wel een concrete hulpvraag richting familie, goede vrienden of hulpverleners roepen, maar niet aan de hele wereld.

Alleen verandert de wereld om ons heen heel snel. Vroeger startte we internet even op om een e-mail te sturen. Veel gepiep en gekraak. En natuurlijk gemopper van ouders omdat je de telefoon bezet hield. En als dat niet het probleem was, dan was het te duur. Tegenwoordig zijn we meestal 24/7 online. En we sturen niet alleen een e-mail. Nee de hele dag door leven we daar naast ons gewone leven ook een leven op het world wide web. Instagram, Facebook, Twitter en wat nog meer? De hele dag delen we waar we zijn, met wie en hoe leuk onze kinderen zijn. Of we delen de kat of de hond natuurlijk. En daarna kijken we ook even mee in het leven van onze familie, vrienden, kennissen en onbekenden. En dat zijn niet eens mensen die “beroemd” zijn, nee gewoon echt onbekende mensen. Zo leuk om in het leven van anderen te kijken! Toch?

Het echte leven?

Maar zie je dan ook het leven van anderen? Of zie je alleen maar een heel klein stukje van het leven van anderen? Hoeveel mislukte foto’s zijn er vooraf gegaan aan die mooie foto op Instagram. Hoe vaak heeft iemand geprobeerd om een leuke Facebook status te schrijven en hoe krijg je nepblijheid in 140 tekens op Twitter?
Een ijzersterke campagne van Psyq.nl. De wereld achter de selfie. Gericht op psychische problematiek. Deze geeft wel goed weer, wat een goed-nieuws-show ons online leven is.

En ik doe er ook aan mee. Lang leve de smartphone met camera. Eerst een mooie foto, niet mooi genoeg, dan maken we gewoon een nieuwe. Nog niet, dan nog een nieuwe en nog een en nog een. Net zo lang totdat het de perfecte foto is geworden. Die je vervolgens deelt op alle mogelijke social media kanalen. Om vervolgens te checken, hoeveel likes en hoeveel leuke commentaren je krijgt.

Niet perfect

Nu plaatste ik de afgelopen week 2 minder perfecte foto’s. Minder perfect als in, minder geregisseerd, minder vrolijk. En wat er gebeurde? Kijk maar.

Perfecte wereld_familie uit AUSKijk ik boos op de eerste foto? Nee, lieve Facebookvolgers, nee dit is niet boos. Jullie kennen mijn boze gezicht nog niet, denk ik. Wie weet plaats ik nog wel een keer een boos gezicht. Ik ben blij dat het me gelukt is, deze foto te maken. Deze oom, die jullie niet kennen, en mezelf fatsoenlijk op de foto krijgen is echt een uitdaging. En selfies zijn ook niet mijn sterkste kant. Zo lastig om dan goed in de camera te kijken. Herkenbaar?
Maar ik heb een foto, met mijn oom die ik maar 1x in de 10 jaar zie. Voor mij dus dierbaar. Of de foto nu echt helemaal de goed-nieuws-show uitstraalt kan me op dat moment dus niets schelen. Maar doordoor raakte het commentaar mij blijkbaar wel!

Perfecte wereld_samen spelenDe tweede foto is er wel een uit een serie. Spontane foto van het spelen van papa en zoon. Helaas waren de andere foto’s mislukt omdat er een lange arm van papa midden in beeld was. Hier kreeg papa door dat er een foto gemaakt wordt. En ja dan kijk je misschien ook niet op zijn charmantst. Maar gaat het niet om het beeld dat het weergeeft. Papa en zoon gezellig samen met de auto’s spelen. Een foto waar mijn zoon hoop ik later met veel plezier naar kan kijken, omdat dat hem terugbrengt naar de tijd dat ze samen met auto’s speelden. En hij is gelukt. Beter dan 30 jaar geleden, toen je voorzichtig een foto maakte met een rolletje en hoopte dat de foto mooi was geworden nadat je het rolletje had weggebracht? En dat hij niet helemaal goed-nieuws-show uitstraalt kan mij dus helemaal niets schelen.

Jammer dat de rest van de wereld er niet ook zo overdenkt.
Ik probeer zelf in elk geval na deze campagne van psyq en mijn eigen ervaringen, nog minder te oordelen over foto’s van anderen. Want heb jij enig idee welke emotie er achter zit? Nee, oordeel dan maar niet te snel! En natuurlijk hoef je nog steeds de vuile was niet buiten te hangen. En ga vooral door met delen van die momentjes van geluk. Maar zie ze dan ook gewoon als momentjes van geluk, en liever niet perfect geregisseerde foto’s. Maar deel nu juist eens een foto die minder perfect is.

Durf jij een niet perfecte foto te delen?

roykoper
Door

roykoper

op 28 May 2015

Het risico van je leven delen is dat je er lullige reacties op krijgt, dat zit nou eenmaal in de mens. Niet alleen omdat ze nou persé lullig willen zijn maar vaak even "grappig" zijn. En het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, als je bereid bent de minder goed gelukt gelukte foto's te delen die het moment niet voldoende weergeven zoals jij het op dat moment ervoer dan moet je ook bereid zijn de "lullige" reacties te incasseren of je anders beperken tot de happy shots. Als je vroeger bij 404 mensen (jouw Facebookvrienden) langs ging met een foto dan denk ik dat je ook lullige reacties had gehad dus zo anders is het niet. Maar dat had je niet gedaan, want waarom zou je in hemelsnaam bij 404 mensen langs gaan met die foto..... En toch doet iedereen het nu wel, terwijl je prima kunt kiezen op Facebook met wie je wat deelt.... Zo zie ik vaak ook foto's van mensen voorbij komen waarvan ik helemaal geen foto's van familieleden wil zien, dus ja als ze daar wat raar op staan dan pak ik ook het open doel. Terwijl ik jouw foto dan weer wel begrijp (en weet hoe moeilijk het is om jouw familie fatsoenlijk op een foto te krijgen ;) ) en daar dus respectvoller mee om zal gaan. Dus laat je niet demotiveren om je foto's op Facebook te plaatsen want ik kijk er altijd met heel veel plezier naar!!!!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Nee hoor, ik laat me zeker niet demotiveren, en je snapte vast wel dat ik het iets zwaarder had aangezet. Wilde wel duidelijk maken dat het vaak een goed nieuws show is en zo niet, dan vinden mensen het grappig om grappig te doen ;) Dus ik blijf ze gewoon plaatsen hoor.

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 28 May 2015

Om aan te vullen op Roy, ik ben dat familielid dat dus nooit fatsoenlijk op een foto te krijgen is! En ja deze reactie krijg ik dus op nagenoeg elke vakantiefoto. Ik probeer namelijk mijn leven te leven en te genieten van de momenten en dan sta ik maar beroerd op de foto! Mijn leven is al perfect dus de foto's hoeven dat niet te zijn!

Linda
Door

Linda

op 28 May 2015

Wat een goede campagne. Ik let er zelf wel vaak op, dat de haren bijvoorbeeld gekamd zijn, niet teveel afleiding in beeld etc. Zeker als ik het deel via social media / blog. Vaak maak ik gelijk meerdere foto's en zoek ik de leukste uit. Toevallig gisteren een gedeeld die minder perfect was. Je zag duidelijk dat ze net wakker was, op de ,achtergrond de laptop aan. Maar wel een big smile met het Frozen zwempak. En dat was voor mij het belangrijkste, om de vriendin die dat tipte te bedanken.

marjon1911
Door

marjon1911

op 28 May 2015

Een mooi stukje geschreven. Vaak krijg je idd ' flauwe' opmerkingen die ze bedoelen als grappig. En het erge is, dat ik ook nog wel een verantwoording geef bij een foto. Waarom de kinderen of ik zo kijken. Onzin eigenlijk... En gewoon plaatsen wat jij graag wil! Alleen maar fijn dat je familie lied uit Australië er was en een spelende papa is altijd mooi! En een lieve papa die tenminste speelt met zijn kinderen. Het kan ook anders.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Ik blijf ook gewoon plaatsen wat ik wil hoor. En die foto's worden verre van perfect, zeker als er selfies tussen zitten ;)

Josan
Door

Josan

op 28 May 2015

Interessant blog. Soms vraag ik me inderdaad af wat het verhaal achter een foto is. Of mensen echt zo perfect zijn. Het is goed aandacht te besteden aan de imperfectie van mensen.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

En leuk om imperfectie te delen! Ik blijf dat ook lekker doen! Kan er ook niets aan doen, ben gelukkig niet perfect :)

kimos80
Door

kimos80

op 29 May 2015

Ik heb het ook wel gehad met al die picture- en Pinterestperfecte leventjes. wat is er mis met de realiteit te tonen?

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Niets mis met de realiteit. Maar je moet dan wel een dikkere huid hebben, want de trend is toch wel perfectie tonen.

Sytse | The S Filesytse
Door

Sytse | The S Filesytse

op 29 May 2015

Jeetje, wat trekken mensen het minder sympathiek commentaar op foto's slecht. Persoonlijk maak ik me daar dus helemaal niet druk om. Ik plaats wel eens een foto na het sporten (of sinds kort; na het hardlopen) en ja, dan ben ik lelijk. Moe. Bezweet. En als iemand daar dan iets van zegt in de trant van: jeetje, wat zie je er uit! Dan is dat zo. Ik zie er dan ook niet uit. Simple as that. Als je niet tegen commentaar kunt, moet je misschien wat meer foto's voor jezelf houden. Dat bedoel ik niet persoonlijk hoor, maar in het algemeen. We maken ons altijd veel te druk over wat andere mensen vinden, als je dat een beetje probeert los te laten dan leef je een veel gelukkiger leven. Ik verantwoord me alleen maar naar mezelf. Ik zwaai met de scepter en als ik iets stoms doe, ben ik degene die met dat gevoel naar bed gaat. Niet iemand die het toevallig heeft gezien.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Eerlijk, ik trek me er ook weinig van aan. In tegenstelling tot wat ik schreef idd. Dat was dan toch iets meer om een statement te maken. Dus ik ben er heel happy mee, en ik vind het leuk te lezen dat jij dat ook bent, en ook niet alleen perfecte foto's deelt. Dank je wel voor je leuke reactie!

zomersproetje84
Door

zomersproetje84

op 29 May 2015

Jammer van die reacties... Daarom niet meteen oordelen of invullen voor de ander... Soms is het dan wel niet zo bedoeld maar snap dat het jou kan raken. Beetje nadeel ook van social media is dat je de reden waarom iemand een foto/video deelt vaak niet weet. Maar gaat erom wat jij belangrijk vindt. Hoe vaak ik een foto heb geplaatst die niet perfect is? Vaak; gewoon zonder make-up, vlekjes op kleding dochter, mijn haar waar soms geen model in te krijgen is... Hoop dat anderen dit ook blijven delen. Zo is het leven en dat is echt niet perfect! Hoeft ook niet.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Amen, zo is het en niet anders!

18 juni, Vaderdag! | MMopvrijdag
Door

18 juni, Vaderdag! | MMopvrijdag

op 18 Jun 2015

[…] er niet om zijn verjaardag met ons te vieren. Samen met zijn broer, ja die uit Australië, van die Facebookfoto en mijn moeder viert hij het dit jaar niet thuis. Zoals ook vele afgelopen verjaardagen het geval […]

Mijn mooiste blogs na een jaar bloggen |
Door

Mijn mooiste blogs na een jaar bloggen |

op 12 Sep 2015

[…] om te lezen, even kijken in andermans leven. Met name de volgende blogs bleken echte hits te zijn. Het is (g)een) perfecte wereld Terug in de tijd, 5 jaar […]

Terugblik 2015 | Mama's met thee
Door

Terugblik 2015 | Mama's met thee

op 31 Dec 2015

[…] 10 best gelezen artikelen zijn zeer divers. 1. Het is (g)een perfecte wereld Over de mooie wereld die we op Facebook willen zien en de werkelijkheid. En dat ik wel schrok van […]

Blogtag – Mama's met thee
Door

Blogtag – Mama's met thee

op 28 Aug 2016

[…] Dat vind ik een lastige vraag. Ik ben wel trots op “Het is (g)een perfectewereld“, nog steeds een van mijn meest gelezen blogs. Maar mijn moederdagblog van vorig jaar wordt […]

Reactie plaatsen