Joepie ik mag slotjes! Maar oh, ik hoorde op school al dat ik niet alles meer mag eten en drinken. En dat poetsen veel moeilijker is. Klopt dat mama?
Ja dat klopt dus!
We zetten de do’s en don’ts even voor jullie op een rijtje. Oftewel wat wel en niet te doen met een vaste beugel.
Drinken
Ik kan mij nog goed herinneren dat wij absoluut geen cola mochten met de slotjes. Andere frisdranken mochten wel maar zeer beperkt en bijvoorkeur met een rietje. Er werd ons verteld dat de lijm zou oplossen die de slotjes op hun plek hielden als we wel cola zouden drinken. Ik vond dat niet zo erg want ik hou absoluut niet van cola.
Het drinken van frisdranken wordt nog steeds ontraden maar niet omdat de lijm er van oplost. Frisdranken en ook vruchtensappen zorgen voor tanderosie en de slotjes beschermen de tanden tegen de inwerking van het zuur maar op een zeer beperkte plek. Daardoor kan het zijn dat de tanden ineens dikker blijken te zijn onder de slotjes als ze weer verwijdert worden. Dat is een raar gezicht en wil je natuurlijk voorkomen. Dus staan hier water, thee en melk op het menu ipv frisdranken en vruchtensappen. En als er dan toch even genoten is van een glaasje fris dan kan je het beste spoelen met wat water zodat het zuur van de tanden wegspoelt.
Snoepen
Oke laten we wel zijn, iedereen weet dat snoepen niet bevorderlijk is voor een goed en gezond gebit. Omdat het met een vaste beugel nog veel lastiger is om schoon te maken maakt iemand met een beugel meer kans op nare gevolgen dan iemand zonder beugel.
Toch zijn enkele dingen echt niet handig. Dingen die hard zijn zoals lolly’s en zuurtjes kunnen de slotjes, maar vooral ook het draadje, laten afbreken. Maar datzelfde kan gebeuren met taaie dingen zoals drop en niet te vergeten kauwgom. Door de kleefkracht van deze producten kan er heel veel spanning op bepaalde plekken komen te staan en daardoor kan een draad makkelijk verbuigen of zelfs breken.
Fruit en groente
Ja die zijn wel gezond en goed voor je toch? Ja dat misschien wel alhoewel die fruitsuikers ook erg onder de loep liggen. Toch zijn appels en wortels en een vaste beugel geen goede combinatie. Net zoals bij het snoep zijn deze producten te hard. Het afhappen ervan kan de draad en de slotjes beschadigen. Natuurlijk mag je nog wel genieten van een appeltje maar dan in stukjes gesneden en niet uit het vuistje.
Schoonhouden
Geen elektrische tandenborstel meer voorlopig. Door de bewegingen van de tandenborstel kunnen wederom de slotjes of de draad verbogen worden of afbreken. Terug naar de ouderwetse handtandenborstel dus. En niet twee maar drie minuten lang poetsen!
Natuurlijk blijft er her en der wel iets tussen de beugel hangen en dat is niet zo fris gezicht. Gelukkig kan je meestal wel beschikken over wat water en dan spoelt het meeste wel er tussenuit. Toch ontkomen we niet aan wat vaker in de spiegel kijken en drie keer per dag even de tanden poetsen na de maaltijden.
Hulpmiddelen
Naast een cd met verzorgingsinstructies kregen we van de orthodontist een heel etuitje mee met allerlei hulpmiddelen, ze mocht zelf een kleur kiezen en koos voor blauw. In het tasje zaten de volgende spulletjes:
- Handtandenborstel met ragertje
- Reistandenborstel, zo een opvouwbare
- Los ragertje
- Spiegeltje
- Zandloper, 3 minuten
- Was, om de lippen te beschermen
- Flosdraad
- Een hulpmiddel om het flossen makkelijker te maken
Zeer klantvriendelijk
Ik vond de uitgebreide uitleg van de assistenten en de cd om het thuis nog eens na te lezen erg prettig. ook het tasje met hulpmiddelen vind ik bijzonder klantvriendelijk en zorgt er voor dat ik niet meteen naar de winkel hoef te rennen voor allerlei spullen. Ook kan ze de spullen nu makkelijk meenemen. Het fijnst vindt ik de reistandenborstel en het losse ragertje. Die stop je makkelijk in je tas als je ergens heen gaat.
Disclaimer: Deze do’s en dont’s zijn gebaseerd op de adviezen van onze orthodontist. Andere artsen kunnen andere materialen gebruiken en andere adviezen hanteren.
Rob Alberts
op 02 Aug 2016Terugblik vakantie 2016 – Mama's met thee
op 02 Sep 2016Marie de Jonge
op 22 May 2019