Vorige week was ik uitgenodigd voor de boekpresentatie van De grote Vincent van Gogh Atlas (junior editie), maar helaas kon ik daar niet bij zijn. Ik stond die dag gewoon voor groep 8 en hoe leuk ook, die kun je niet zomaar in de steek laten. Maar ik kreeg het boek wel opgestuurd. En toen ik het pakketje openmaakte dacht ik: "WOW".
Nederlandse schilders
Toen ik 40 werd kreeg ik een dagje Amsterdam cadeau inclusief een bezoek aan het Rijksmuseum. En met name bij T heeft dat indruk gemaakt. Elke keer als ergens de Nachtwacht voorbijkomt, begint hij daar weer over. En ja ik weet het, dat is een hele andere Nederlandse schilder, maar ik bedoel natuurlijk dat het zijn interesse heeft gewekt. Zo ook Vincent van Gogh.
T vindt het ook vaak leuk om informatieve boeken te lezen. Dus daarmee hebben we hier ook een hit te pakken. En ook ik vind dit boek helemaal geweldig, de foto's die erin zitten, de schilderijen die zij afgebeeld. Geweldig!
De grote Vincent van Gogh Atlas
Wat een prachtig boek! En dan zie ik alleen nog maar de voorkant. Geert Gratema heeft de tekeningen gemaakt en zet voor de kaft direct een geweldige sfeer neer. Ik waan me terug in de tijd, kijken naar Vincent Van Gogh, maar dan in meer kleur dan de meeste platen uit die tijd. Het greep me direct.
Als we het boek openslaan word ik nog meer verrast. Naast de prachtige illustraties, oude foto's voldoende afbeeldingen het werk van Van Gogh.
De inhoudsopgave is briljant. Een tijdlijn van het leven van Vincent van Gogh met de locaties waar hij verbleef. Pagina vullend, en zo overzichtelijk. Je kunt het boek dus prima op chronologische volgorde lezen, als er gemakkelijk een periode van zijn leven uithalen waar je op dat moment in wil lezen.
En een van de de redenen waarom ik dus dol ben op kinderboeken. Ik weet zeker als boeken voor volwassenen er meer uit zouden zien als dit, ze veel aantrekkelijker zouden zijn. Het is niet kinderachtig, maar wel kleurrijk, gezellig en ook nog eens overzichtelijk.
Als je het boek vanaf het begin leest, volg je Vincents leven. Je leert hoe hij was al jongetje en hoe hij in het leven stond tot hij op 37 jarige leeftijd overleed. We weten allemaal wel waardoor, toch?
Wat vond ik van het boek?
Ik heb het boek nog niet uit. Het is te omvangrijk om snel uit te lezen. Te mooi om doorheen te racen. Echt een boek om regelmatig een stukje in te ontdekken. Te kijken naar de plaatjes, de tekeningen en je te verwonderen over de geschiedenis. Uren de tijd nemen om te bladeren en te lezen.
Ik vind het ook een heel geschikt boek om op school te gebruiken in de bovenbouw bij een project over Nederlandse Schilders, maar ook om een close reading les uit te halen. Of per groepje een stuk uit de tijd van het leven van Vincent van Gogh te laten verwerken tijdens een project over Vincent van Gogh. Of gewoon in de schoolbieb om te lezen. Er zijn ongetwijfeld kinderen die dit leuker vinden dan het lezen van een verhaal.
Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: De grote Vincent van Gogh Atlas (junior editie);
Auteur: Nienke Denekamp en René van Blerk,
Uitgeverij: Rubinstein,
Prijs: € 19,99
Aantal pagina’s: 151,
ISBN 978 904 762 9917
NB dit boek hebben wij opgestuurd gekregen en dit artikel bevat affiliate links. Op social media is dat te herkennen aan #mmtad