23 oktober 2019 
in School
3 min. leestijd

Dagen die ik liever niet werk

Ik vind werken helemaal niet erg. Sterker nog, ik vind het zelfs wel leuk. Ben blij dat die periode van werkloos thuiszitten inmiddels al weer jaren achter me ligt. Dagelijks naar kantoor en op vrijdagochtend lekker thuis aan de slag. En natuurlijk ook nog af en toe op school. Meer af dan toe tegenwoordig, want ik heb meer dan genoeg werk liggen. Maar als het kan maak ik zeker voor de school van mijn kinderen graag een uitzondering. Maar een aantal dagen zijn gewoon minder leuk om te werken in het onderwijs…. als invalkracht bedoel ik dan.

Gezellige dagen

Het onderwijs heeft ondanks de werkdruk ook altijd wel een aantal gezellige dagen per jaar. Die vond ik tijdens stages altijd heel jammer om te missen, toen ik zelf een klas had genieten, maar als invaller gewoon dagen dat ik liever moeder ben dan invaljuf. Een aantal van die dagen mocht ik dit jaar en andere jaren wel invallen. En dat is alsnog heel dankbaar en leuk werk. Maar liever heb ik dat de eigen leerkracht er gewoon is op deze dagen. Veel leuker, voor de kinderen, voor de leerkracht en ook voor mij. Een aantal van deze dagen zet ik hieronder op een rij.

Meester/juffendag

De hele klas is voorbereid. Cadeau’s gemaakt, gekocht, acts voorbereid. En iedereen heeft zin in een leuke dag. En dan blijkt de meester of juf ziek te zijn. En staat er een invaller voor de klas…. De teleurstelling is terecht groot. En geloof me, ook heus bij de zieke leerkracht. Die komt heus niet zomaar niet opdagen op dit soort dagen.
Een niet gemotiveerde klas als gevolg. Zeker toen bleek dat zij de enige waren die nu geen meester/juffendag konden vieren. Ze begrepen heel goed, dat ze dat nog te goed hadden. Het betrof een groep 8, maar dat is wat anders… Nadat de eerste teleurstelling was wegge-ebt, toch maar even aan de slag. De klas was logisch slecht gemotiveerd en we hadden ook eigenlijk niet een heel vol programma. Dus was er wel tijd om extra lang buiten te spelen en een spelletje te doen in de klas. Best fijn als alle klassen aan het feesten zijn.
Staking op school

Sinterklaas

Net als bovenstaande. Zeker in een bovenbouw als je als leerkracht ook meedoet met surprise een groot gemis om deze dag te moeten missen. En als invaller, heel leuk om naar alle mooie surprises en gedichten te kijken en te luisteren. Maar als je de klas niet kent, is het toch net even anders…. Niet direct een dag om als invaller voor de klas te willen staan. Hoewel het wel makkelijk lesgeven (geld verdienen) is…

Kerstviering

De dag van de kerstviering. Deze heb ik ook al eens mogen doen. Ouders die in de ochtend met 10000 vragen voor de deur stonden over het afleveren van de gerechten die avond. En kinderen die alleen nog maar over het kerstdiner en de gerechten kunnen praten. Wel een heel gezellige dag, het klaarzetten van de tafels en de versieringen. Vaak nog veel knutsels die afgemaakt moeten worden. Maar in een vreemde school, waar je niets weet te vinden, en dus 6 klassen rond moet op zoek naar de gouden glitters….. Nee niet de meeste ideale dag. Wel heel leuk om dan voor het kerstdiner ook uitgenodigd te worden. Ik heb toen helaas moeten bedanken, want mijn kinderen hadden ook kerstdiner op school, maar voelde me zeker vereerd. Maar had het de eigen leerkracht ook gegund deze dag.

Laatste schooldag

10,9,8…. aftellen tot de zomervakantie begint. Een heerlijk moment van rommelen, opruimen en gezellige dingen doen. Ook echt een dag die je er als eigen leerkracht wil zijn. Tenzij je een langere inval hebt gedaan tot en met deze periode is het alleen komen voor deze laatste dag van het jaar, toch niet helemaal de plek waar je wil zijn. Afscheid nemen van het schooljaar met onbekende kinderen is best gek. Toch komt het wel voor.. ging er voor het gemak wel even vanuit dat de betreffende meester niet alvast een dagje eerder op vakantie was gegaan 😉

Kinderboekenweek activiteiten

Kinderboekenweek-feest
Bij ons op school wordt er in de kinderboekenweek altijd een kinderboekenmarkt gehouden door en voor de kinderen. En op deze dag wordt ook gestemd voor de gouden en zilveren griffel en penseel. Dat betekent een rommelige dag, waarbij de diverse kunstwerken anoniem, voorzien van een nummer bij de juiste leerkracht moeten worden aangeleverd. In het geval van ziekte van de eigen leerkracht, betekent dit helaas dat niet alles klaarligt om te kunnen stemmen. En dat geeft chaos. Goed voor je improvisatietalent om dit even in een ochtend voor elkaar te boksen… en daarna wel genieten van de onverwachte pareltjes op de kinderboekenmarkt.

Schoolreisje

Schoolreis_Drievliet
De laatste is het schoolreisje. Als moeder heerlijk om mee te gaan, en gelukkig nog nooit gehad als invalkracht. De ene keer dat ik weet dat een leerkracht er niet kon zijn, werd dit anders opgevangen. Maar een onbekende klas weer compleet de bus in zien te krijgen na een bezoek aan de dierentuin of speeltuin is wel een hele grote uitdaging. Ik sla als invaller deze dag dus ook graag over.

Welke dag zou jij liever geen invalkracht zijn?

Reactie plaatsen