18 januari 2017 
1 min. leestijd

Biologie? op de basisschool

Wat is biologie? Bedenk voor jezelf even een antwoord op die vraag voor je verder leest. Ik denk dat ik je in het volgende stukje namelijk ga verbazen!

Ik dacht dat ik het wist. Ik formuleerde het voor mijzelf als, alles over dieren en planten.

Wikikids geeft de volgende definitie:

Biologie is een vakgebied dat van alles onderzoekt rond levende dingen. Biologen bestuderen organismes (dieren of mensen), zoals apen, ratten en haaien. Maar ook planten, bacteriën en schimmels. Daarnaast kijken biologen ook vaak naar processen die zich  bijvoorbeeld in de mens afspelen.

Dit sluit volledig aan op wat ik dus dacht. Kwam jij hier ook ongeveer op? Dan zitten wij op dezelfde lijn.

Biologieles op de basisschool van mijn kinderen

Tot op vorig jaar waren de biologielessen op school ook op deze wijze ingericht. A leerde de botten van het menselijk lichaam, Q leerde de onderdelen van een bloem. Wat vervoert je bloed en welke onderdelen heeft het. Hygiene, vertering, ogen en oren, allemaal onderwerpen die echt iets te maken hebben met het dagelijkse leven van een kind en dus zeer leerzaam zijn. Zeker omdat wij in de verpleging regelmatig merken dat mensen geen idee hebben waar de verschillende lichaamsdelen eigen voor bedoeld zijn en hoe je ze moet onderhouden. Hoeveel moet ik drinken om mijzelf gezond te houden?  Mijn maag, ja heb ik wel eens van gehoord, die zit met onder mijn navel toch?

Nieuwe methode

Maar sinds dit jaar hebben ze een andere methode. Ik zal de naam van de methode niet noemen maar ik vind het geen biologie meer. Q heeft al zijn tweede samenvatting meegekregen en ik begrijp er geen hout meer van. Samenvatting 1 ging over van alles en nog wat maar biologie kon ik er niet van maken. En nu samenvatting 2 mee naar huis kwam ben ik pas echt van het pad af. Kijk maar eens naar de foto en vertel mij dan alsjeblieft wat dit met biologie te maken heeft?

bio
Natuurlijk begrijp ik dat je soms breder wil en moet scholen. En dat natuurkunde of scheikunde ook heel nuttig is voor kinderen. Maar noem het dan alsjeblieft geen biologie!

Natuur en techniek

Ook juf zei dat het inderdaad niet echt biologie meer is. Het vak heet eigenlijk Natuur en Techniek maar omdat het zo een mond vol is blijft het vak voorlopig Biologie heten.

En wat krijgen jullie kinderen op school bij het vak biologie?

Renate Elshout - Cillekens
Door

Renate Elshout - Cillekens

op 18 Jan 2017

Volgens mij zijn ze in de war met Natuurkunde/Scheikunde. ;)

Hanneke
Door

Hanneke

op 18 Jan 2017

Ja toch! Ben ik gelukkig niet de enige die dat denkt.

Maaike
Door

Maaike

op 18 Jan 2017

Natuur en Techniek is een vak waarbij biologie, scheikunde en natuurkunde gecombineerd worden. Het kan dus per hoofdstuk verschillen waar het over gaat, en zelfs binnen een hoofdstuk worden die vakken soms gecombineerd. Het is dus geen biologie, de benaming van de school klopt niet. Daar komt dus ook jouw verwarring door ;)

Hanneke
Door

Hanneke

op 18 Jan 2017

Dank je wel voor deze heldere uitleg.

Reactie plaatsen