Bijna brand
Priveleven
Marijke Mulder- de Leur
Priveleven
12/12/2018
2 min
0

Bijna brand

12/12/2018
2 min
0

T is gek op kaarsjes tegenwoordig.  Of het nu gaat om de gezelligheid of gewoon om het aansteken met de aansteker, dat laten we maar even in het midden. De open haard aandoen vindt hij net zo mooi. Zo krijgen we dus regelmatig de vraag of hij kaarsjes mag aandoen. De openhaard is net even wat spannender, en kon een hele tijd niet aan, want het was niet de bedoeling dat Zwarte Piet zijn billen zou branden. 

Kleine pyromaan

En dan gaat onze kleine pyromaan weer aan de slag. Alle kaarsjes worden eerst veilig neergezet. Dan mag papa of mama de aansteker van het kinderslot afhalen en gaat hij heel voorzichtig aan de slag. Want vuur is nog wel heel spannend. Alle kaarsjes of de openhaard aan, dan bergt hij de aansteker weer keurig op. Nadat hij eerst de aansteker weer op het kinderslot heeft laten zetten.
Zo laten wij hem onder begeleiding lekker zijn gang gaan.
En je merkt nog aan alles dat hij vuur (gelukkig) ook nog wel heel spannend vindt. En voorlopig zal hij ook nog echt niet uit zichzelf kaarsen gaan aansteken, maar ik houd mijn hart vast vast voor als hij later heel veel jaar ouder is…..

Brand

Na een van de avonden dat hij de kaarsjes had aangezet, moest ik er nog een paar uitblazen voor we naar bed gingen. Ook al branden wij eigenlijk alleen waxinelichtjes, we zijn altijd heel secuur met het uitblazen ervan.
Ik herinner me nog de plek op de plank waar vroeger bij mijn ouders thuis een kerststukje de hele nacht had staan smeulen. Ontsnapt aan brand. Dus wij controleren het altijd heel goed.

Tijdens mijn rondje door de woonkamer, zie ik dan ook ineens vanuit mijn ooghoek iets geks. Drie jaar geleden hadden we zelf van een stuk openhaardhout een waxinelichtjeshouder gemaakt. De gaten precies op maat gezaagd voor een waxinelichtje.Bijna brand
Maar de waxinelichtjes die we nu hebben lijken wat kleiner te zijn. Wat lager met name, waardoor ze iets dieper in het gat vallen. En dat veroorzaakte ook bijna brand.
Het waxinelichtje was al uitgegaan, en de rand, de schors van het blok stond heel zachtjes te branden.
Zo rustig dat wij het eerder nog niet hadden opgemerkt.Bijna brand

Gelukkig liet het zich ook nog makkelijk uitblazen. Maar ik was er wel van geschrokken. Na zoveel jaar, ging het blok ineens spontaan branden. Helaas hebben we het blok dan nu ook maar in de openhaard gegooid. De verkoolde rand was niet meer mooi, dus tijd voor weer wat anders in huis.Bijna brand

Maar we zijn wel weer even extra alert op brand zeker nu in het seizoen van de kaarsjes en de openhaard met een kleine pyromaan in huis….

 

Reacties
Categorieën