A, onze eeuwige twijfelkont, heeft enorm veel moeite met het maken van keuzes. Niet alleen welke smaak ijs neem ik dit keer, weet je zeker dat ik niet nog een extra smaak mag? Maar ook wie kies ik voor dingen op school zoals samen de klassen rond gaan om te trakteren.
Twijfelen
Als het op keuzes maken aan komt is A altijd bang de verkeerde te maken. Dus kiest ze niet of ze draait heel lang om de keuze heen.
Zo was ze laatst al drie weken aan het twijfelen wie ze toch mee zou nemen met het uit delen van haar traktatie. Van de dertig kinderen in de klas mag er namelijk slechts 1 mee. En je wil al die andere kinderen toch niet teleurstellen!
Toch bezweken
De 30 werden al snel terug gebracht tot 2, twee van haar dierbare vriendinnen. Logische keuzes dus ik dacht dat het wel goed zou komen dit keer. Tot A vertelde dat haar vriendin boos was en later de aap uit de mouw kwam. A was bezweken onder de druk van het kiezen!
Het zal ongeveer als volgt gegaan zijn. Juf, beperkt in haar tijd, vraagt wie A wil kiezen. A twijfelt, durft geen uitspraak te doen. Juf zegt dat ze nu toch echt een keuze moet maken! A kijkt nog een keer de klas in en roept de eerste de beste naam, waarschijnlijk van het kindje dat als eerste in haar blikveld terecht komt.
Teleurstelling
A teleurgesteld want de naam die ze er uit flapte was van een meisje dat niet echt haar vriendin is.
Vriendinnen teleurgesteld omdat ze hun niet gekozen heeft maar iemand van wie zij ook weten dat ze elkaar eigenlijk niet liggen.
Een grote chaos, boze en verdrietige meisjes, en ouders die de keuze proberen te begrijpen maar er geen touw meer aan vast kunnen knopen.
Leren kiezen?
Ik weet niet hoe en of ik A kan leren makkelijker te kiezen. Bij de keuze van een ijssmaak kan ik best zeggen “Dan neem je de volgende keer toch die andere!”, maar bij mensen en emoties ligt dat toch even anders. Hoe leer je je kind om een keuze te maken die dicht bij jezelf ligt, zonder de mensen om wie je geeft te kwetsen? Of moet ze juist leren kiezen alleen vanuit zichzelf, voor zichzelf, of ze er iemand mee kwetst of niet?
Hoe leer je kiezen?
Ik dook het internet op. Dat niet alleen mijn kind het lastig vindt, werd al snel duidelijk. Er zijn vele artikelen geschreven over het belang van leren kiezen en hoe jij je kind kan helpen hierbij.
De tips die ik tegen kwam zijn de volgende:
1. Geef je kind de vrijheid om zelf te kiezen. Laat het zijn eigen fouten maken en er van leren. Zonder oefening zal het kind het niet leren dus geef het die ruimte. Help bij belangrijke keuzes om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen.
2. Begin met kleine keuzes die nagenoeg geen gevolgen hebben voor het kind om de omgeving. Als dit goed gaat groeit je kind, niet alleen het leren keuzes te maken maar ook in zelfvertrouwen om juiste en goede keuzes te maken. Breid het keuze pakket uit, ook qua verantwoordelijkheid, naarmate het kind meer aan blijkt te kunnen. Dit kan op basis van leeftijd maar ook als je merkt dat het kind de keuzes makkelijk maakt.
3. Door te leren kiezen leert het kind ook verantwoordelijk te zijn voor de eventuele gevolgen van de keuze. De keuze lag alleen bij hem/haar dus hij/zij zal ook de gevolgen het hoofd moeten bieden.
4. Deze sluit voor mij erg aan bij punt 3. Onze twijfelkont moet leren dat ze niet iedereen tevreden hoeft te stellen met haar keuze. Dat soms de keuze ” goed voor mij” een hele goede keuze is! En dat je altijd pas achteraf kan zeggen of het de juiste keuze is geweest.
Tips voor mama
Ik hoef het niet eens te zijn met de keuze van mijn kind. Zij moet de keuze maken omdat zij zich er goed bij voelt, niet omdat ik mij er goed bij wil voelen.
Maakt ze toch, achteraf gezien, een verkeerde keuze dan kan je dat bespreken. Waarom koos je dit, wat heeft je beïnvloed en wat zou je een volgende keer anders doen?
Laat je kind ook zelf de fouten herstellen. Laat haar zelf een gekwetste vriendin benaderen om het uit te leggen bijvoorbeeld. Ja kan natuurlijk wel helpen om wat ze gaat zeggen te formuleren.
Op de website van www.deugdenproject.nl staan de verschillende soorten kiezers, met een duidelijke beschrijving. Ook staat er een stappenplan dat je bij de hand kan houden om je kind te helpen. Samen kan je de stappen doorlopen en op die manier tot een keuze komen.
Opgroeien is lastig maar helpen met opgroeien is niet makkelijker!
Ans
op 25 Jan 2016