Ik verbaas me tegenwoordig over de grijze bakken aan de rand van de weg. Met het risico om nu volslagen doodgezwegen te worden door mijn buren, verbaas ik me met name over de hoeveelheid afval dat over de rand van de grijze bakken heen puilt. Wij zijn in de straat ook nog gezegend met een aantal fijne vogels, die dol zijn op de afvalophaaldag. Alle openstaande bakken worden geïnspecteerd op voedsel. En als ze iets vinden, dan wordt de betreffende zak goed opengemaakt, met alle gevolgen van dien. De wind staat ook nog vaak zo dat het regelrecht mijn tuin of die van mijn buren in waait.
Ja echt, de meest vieze dingen heb ik al op straat zien zwerven. Nu is het niet zo dat mijn kliko nooit een keer overvol zit, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Het hoort tegenwoordig ook eigenlijk helemaal niet meer in de restafvalbak thuis, maar echt als ik de vogels mag geloven, zit er genoeg in dat eetbaar is. En bepaalde toiletartikelen voor vrouwen horen inderdaad niet in het toilet, maar als deze over straat gaan zwerven, lopen bij mij de rillingen ook wel over mijn rug.
De keuze in afvalbakken
Je hebt bij ons in de gemeente de keuze uit 3 verschillende afvalbakken. Een van 240 liter, die hebben de meeste mensen bij ons in de straat, de grote bak. Je hebt er een van 120 liter, die hebben wij. En je hebt er ook een van 80 liter. Van die laatste wist ik het bestaan niet af, tot ik dit het van de week hoorde van mijn overburen. Zij hebben net de 240 liter bak omgewisseld voor de 120 liter bak. Gewoon een gezin met 2 opgroeiende kinderen.
Verder krijgt iedereen ook een 120 liter bak voor GFT afval.
En er zijn mensen die in een flat wonen en gewoon een container onderaan de flat hebben staan en op enkele plekken wordt het afval ondergronds ingezameld.
Aan al deze mogelijkheden zit ook een prijskaartje.
Leven zonder afval
Wellicht heb je wel eens wat gezien van Emily-Jane Lowe . Zij leeft met haar gezin met een echt minimale hoeveelheid afval. Ik vind dat heel knap. Maar zoals zij leven, gaat mij op dit moment zeker echt nog een paar stappen te ver. Ik vind het toch wel fijn om gewoon in de supermarkt mijn boodschappen te kunnen doen. De markt is ook niet echt een optie, want hier in het dorp zit maar een hele kleine markt. Toch probeer ik mijn steentje bij te dragen. Als ik een komkommer zonder plastic kan kopen, dan doe ik dat direct. En zo is dat voor meer verpakkingsmaterialen. Helaas lukt dat slecht in de huidige supermarkt.
Afval scheiden
Daarom zijn wij wel redelijk fanatiek in het scheiden van afval en wordt dit de kinderen ook direct bijgebracht. Op dit moment scheiden wij de volgende soorten afval.
- GFT afval, groente, fruit, en tuinafval gaat netjes in de groene bak. Wat mij betreft mogen ze nog wel een grotere bak leveren, want deze 120 liter zit regelmatig meer dan vol.
- Papier, het papier wordt 1x in de 2 weken opgehaald door diverse verenigingen in het dorp, en anders kun je het wegbrengen naar het brengparkje.
- Glas, bracht ik vroeger thuis al voor mijn moeder naar de glasbak, en dat is niet veranderd. Alleen de vorm van de glasbak en dat je glas nu nog kunt onderverdelen in drie kleuren.
- Plastic, deze variant is er toch nog redelijk recent bijgekomen. Elke week brengen we hier wel een grote zak weg naar de plasticcontainer. En dit scheelt dus echt heel veel ruimte in je restafvalbak. Meer informatie over welk plastic er wel in de bak mag vind je op de site van Plastic Heroes
Ja voor de meeste dingen moet je dus wel zelf op pad. In onze gemeente is het helaas niet zo geregeld dat je alles langs de kant van de weg kan zetten en dat ze het ophalen. Dat zou ik pas echt ideaal vinden. Maar voor recycling en een kleinere afvalberg heb ik best wekelijks een wandeling langs het brengparkje over.
Mijn bak is maar halfvol
Afgelopen week was het weer tijd voor de grijze bak. Die wordt hier een keer in de twee weken geleegd. Alle bakken staan dan weer netjes op een rijtje te wachten tot de grote vrachtwagen onze normaal zo rustige straat in rijdt. Een voor een worden alle bakken omgekeerd en mag je de bak de komende twee weken weer vullen met je afval. En zo gaat dat elke twee weken opnieuw.
Ik ben wel een beetje trots dat wij met zijn vieren een afvalbak van 120 liter niet vol krijgen elke twee weken. En dan moet je je bedenken, daar zitten dus ook de luiers nog in! Mijn vergelijking in de straat; er zijn gezinnen met kinderen in dezelfde leeftijden, die elke 2 weken een volle bak van 240 liter aan de weg zetten. Er zijn ook mensen in de straat die met zijn tweeën zijn en die elke keer een volle bak van 240 liter aan de weg zetten. Ja dan ben ik dus best een beetje trots.
Ik heb serieus overwogen om nu over te stappen naar een bak van 80 liter, maar aangezien ik daar eerst €20,- omwisselkosten moet betalen, en ik op jaarbasis maar ruim €20,- op bespaar, laat ik het voor nu toch even zo. Als de luiers straks echt de deur uit zijn en ik structureel de bak halfleeg aan de weg zet, dan overweeg ik het opnieuw.
En jij? Scheid jij netjes je afval?
Linda
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Themommydiaries
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Bianca
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015koperdeleur
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Michaela van Riel
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Linda
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Kim
op 07 Apr 2015Mama Marijke
op 07 Apr 2015Ik maak me zorgen en dit doe ik eraan! | MMopvrijdag
op 26 Aug 2015Mama's Jungle
op 02 Sep 2015Met de afvalzak onder je arm – Mama's met thee
op 20 Jan 2016Wij zijn allemaal familie, de wereldbevolking – Mama's met thee
op 02 Feb 2016