14 december 2015 
3 min. leestijd

9x mama helpen

Jong geleerd is oud gedaan! En dat moet zeker gelden voor het huishouden. En dan niet alleen de meiden, maar ook de jongens mogen hier in huis gewoon meehelpen. Ook dat is emancipatie. En nee geen kinderarbeid. Ze willen dit helpen zelf, helaas houdt het vanaf een bepaalde leeftijd weer op….Maar of ik nu altijd zo blij ben met die hulp. Soms helpen ze je eerder van de regen in de drup

Klusjes in huis

Zolang ze klein zijn, is het gewoon leuk om mama te helpen. Zodra ze eigen klusjes krijgen, willen ze niet meer. Zo gaat het hier tenminste. A moet helpen met tafel dekken, tafel afruimen en haar broertje helpen met speelgoed opruimen (als ze heeft meegespeeld). Zonder herinnering, of enige dwang lukt het vaak niet om haar aan het werk te krijgen. Terwijl peutervriend al bij de la van het tafelkleed en de onderzetters staat om zijn zus te helpen met de dingen die hij kan. Maar als zijn speelgoed opgeruimd moet worden, geeft hij niet thuis. Mama helpen, dat dan weer wel.

Het nut van klusjes

Klusjes doen is belangrijk. Kinderen leren zo dat ze verantwoordelijkheid krijgen voor hun taakjes. En uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je op latere leeftijd beter kunnen samenwerken dan kinderen die dat vroeger niet hoefden. Toch ineens een andere kijk op je collega’s hè.. Maar natuurlijk is het ook belangrijk je kinderen getraind het huis uit te laten gaan. Dan moeten ze het ook kunnen. Maar of ik nu altijd zo blij ben met de hulp? Ach laten we het zo zeggen, het is in elk geval erg gezellig.

Hilarisch dramatisch, de wc schoonmaken

Soms wordt het helpen door je kinderen een soort van hilarisch dramatisch. Wat dacht je van de wc borstel? Ik probeer dat ding toch zo min mogelijk te gebruiken, maar helaas ontkom ik er toch niet aan. De kinderen vinden het ding wel een groot feest. De oudste wilde wel even helpen wat sporen te verwijderen. De gedachte: “Yes ik heb zo goed opgevoed!” verdween al snel toen ze toch om hulp vroeg. De sporen gingen niet weg, de borstel onder de p… en nou goed, je snapt de rest wel. Borstel schoonmaken, toiletschoonmaken. Joepie!

De jongste is er ook dol op. Hij wil altijd helpen met het toilet schoonmaken. Maar voor ik het door heb, kan ik aan de grote schoonmaak. Die borstel die plonst lekker in de pot. En ja de spetters zitten overal. Wel schoon deze keer gelukkig, want na het schoonmaken.

Natuurlijk net zo leuk: het afrollen van de wc-rol. Een keukenrol volstaat ook. Wat zijn ze zoet hè!Fijne hulp

Dagelijkse klussen

Ik deelde mijn ervaringen met de hulp van de kinderen via what’s app en gelukkig bleek ik niet de enige. Linda vertelde de escapades van haar zoon. Hij vindt het geweldig om te helpen met vegen. Natuurlijk veegt hij met zijn eigen bezem dwars door de berg met stof, voor je die kunt opvegen.

Stofzuigers zijn ook in trek. T is er dol op. Altijd mag hij daarom als ik klaar ben ook even met de stofzuiger, maar dat moet ik wel elke dag uitleggen, want hij hoopt nog steeds dat hij het alleen mag doen, maar helaas voor mij is het nog niet kundig genoeg. Dus dan ga je storen. Dat ondervond Linda dus ook. Op de knop drukken, stofzuiger, aan-uit-aan-uit. Ja dat werkt ook heerlijk.

Uitruimen van de vaatwasser is ook een dagelijks terugkerend item. Ook hier meerdere kinderen die graag helpen. Gelukkig brengen scherven geluk, toch? Want ze pakken niet alleen hun eigen onbreekbare bord, maar ook die paar breekbare van jou.

Spelen met water

En wat is er nu leuker dan spelen met water? Dus als mama met water gaat spelen, wordt er gewoon meegespeeld. Alleen jammer dat ze dan net het raam gaan lappen dat jij al gedaan hebt hè. Ik moet toch echt nog eens uitleggen dat een vies raam schoonmaken een beter resultaat oplevert. Ook voor hen.Ramen lappen

Mijn meest vervelende klus wordt er niet leuker op als ik hulp krijg van T. Een zwembad in mijn woonkamer stond ook niet echt op de lijst van verbouwingen, maar is snel gecreëerd als T meehelpt met dweilen. Het liefst doet hij dat natuurlijk ook met mijn dweil, maar gelukkig kan ik hem ook nog tevreden stellen met een klein borsteltje en hem dan van vlek naar vlek sturen. Kan ik er daarna nog even met een droge dweil overheen, om de schade enigszins te beperken.Dweilen

De was

Een eeuwige terugkerend probleem in huis, de was. Gelukkig heb ik hier ook altijd hulp. De wasmand kan, wel gesorteerd, gewoon ervoor worden gezet en de kleine man vult hem wel. Ophangen kan hij ook, met de knijpers verkeerd om en een beetje hulp en inmiddels is hij ook goed genoeg geïnstrueerd voor de wasdroger. Alleen dat was opvouwen. Ik probeer hem te leren sokken te sorteren. Maar dat is niet leuk. Hij wil op het bed en dan tussen de gevouwen stapels het nog beter doen dan mama. Top! Ook hier dubbel werk dus.

Welke klussen zijn bij jullie favoriet?

marjons
Door

marjons

op 14 Dec 2015

Heerlijk die kinderhulp he... die vaak eindigt in nog meer werk voor mama ;) Hier in huis helpen ze ook wel eens vrijwillig mee... vooral de emmer water is leuk, maar die zet ik tegenwoordig al wat hoger neer.

Reactie plaatsen