20 februari 2016 
2 min. leestijd

Oesterzwammen kweken van 2-99 jaar

Ik had het al eens gezien bij de buurtmoestuin en ook enthousiaste verhalen gehoord van een moeder van klasgenootje van A. Via de NMCX hadden zij namelijk dit eerder gedaan. Nu werd er een workshop aangeboden op de school van A. Voor de leerkrachten en geïnteresseerde ouders. Aangezien ik mezelf, als ooit opgeleid als juf, in beide categorieën schaar, was ik snel enthousiast. En ik kon ook nog op die dag. Eigen nieuwsgierigheid, maar ook om eens te kijken en te ervaren wat je hier mee kan voor de klas. Mijn eigen groep 5 meisje was niet mee, maar een aantal van haar klasgenoten wel. Zelf had ik mijn peuter meegenomen.

Presentatie

De dame die de workshop gaf, gaf eerst een presentatie. Deze ging over het proces van het kweken van oesterzwammen, maar toch vooral over haar eigen bedrijf aan de Zuidas en hoe dat met crowdfunding mogelijk is geweest. Ik snap haar trots, maar was zelf toch meer geïnteresseerd in hoe deze workshop ook in een groep kinderen gedaan kan worden. Daarom vond ik de presentatie wat saai. Ook T was afgeleid, maar met een blaadje en wat stiften was hij goed af te leiden.Oesterzwam

Aan de slag

Een korte uitleg, die ook wel op papier stond, en we konden aan de slag. Gelukkig voor mij kon ik de kunst afkijken bij een aantal kinderen en volwassenen die het al eens hadden gedaan. Ik miste de stap voor stap duidelijke uitleg. Deze lijkt mij zeker handig voor mensen die dit ook zelf willen gaan doen met groepen kinderen.

De stappen

 • Eerst trokken we handschoenen aan, met een paar druppels alcohol maakten we deze schoon. Ook al werken we met schimmels, het is niet de bedoeling dat er andere soorten schimmels of paddenstoelen gaan groeien bij onze oesterzwammen, dus hygiëne is heel belangrijk.
 • Daarna maakten we met alcohol onze werkbak schoon. Uit de grote pannen op tafel mochten we daarna genoeg gepasteuriseerd stro in onze werkbak stoppen.
 • 150 gram aan paddenstoelenbroed vermengt met graankorrels toevoegen en goed mengen.
 • Het mengsel daarna overbrengen in de plasticzak. Let er wel op, de graankorrels met paddenstoelenbroed zakken naar de bodem van de bak, dus wel zorgen dat het gemengd blijft in je plasticzak. Goed aandrukken. Bij het vullen en aanduwen van de plasticzak had T echt hulp nodig. Dat vond hij erg lastig. De rest was goed te doen, ook voor een peuter. Natuurlijk wel allemaal onder begeleiding.
 • Zak dicht en klaar. Thuisgekomen een paar sneetjes maken in de zak, en wegleggen op een warme, donkere plek. Over 2 à 3 weken verwachten we dat de paddenstoelen door de zak zijn gaan groeien en kunnen we ze uitdagen om te gaan groeien voor de oogst.
 • Oesterzwammen

  Geschikt voor alle leeftijden

  De kinderen uit groep 5 konden dit helemaal zelf doen, maar ook voor jongere kinderen is dit een leuke activiteit. T kon onder begeleiding de meeste stappen heel goed meedoen. En hij vond het super interessant met zijn handen in de veel te grote handschoenen. Waar dat ons belemmert, hebben kinderen er helemaal geen last van.

  Wat kun je er nog meer mee doen

  Belangrijk is wel een goed uitgewerkt stappenplan, en vergeet vooral niet uit te leggen waarom het “schoon” werken zo belangrijk is. Een mooie aanleiding om direct te werken over hygiëne. Maar ook om te werken over schimmels, paddenstoelen, hoe zij groeien, en moestuinieren zijn thema’s waar dit goed bij past. En als het kweken goed lukt, heb je nog een mooi eetbaar resultaat. Maar ook het thema recycling kun je hier bij goed uitwerken. Zeker omdat je oesterzwammen ook kunt kweken op koffieprut, en je de restanten van je kweek weer kan gebruiken in je tuin. Een zeer voedingsrijk restproduct voor je bodem. Een hele duurzame workshop dus.

  Heb jij wel eens oesterzwammen of andere paddenstoelen gekweekt?

  Plastic zak – Kringloopdenken
  Door

  Plastic zak – Kringloopdenken

  op 29 Mar 2017

  […] plastic tassen? Daarin kweek je je eigen oesterzwammetjes op stro of koffiedik (zie bijvoorbeeld hier, ’t is echt niet […]

  Reactie plaatsen