Kinderen
Hanneke Koper-de Leur
Kinderen
01/26/2016
1 min
8

18+ Nee liever niet

01/26/2016
1 min
8

Hier in huis, kinderen zijn 11 en 9, kijken we nog graag naar de kijkwijzer. Omdat wij vinden dat onze kinderen niet met bepaalde dingen geconfronteerd hoeven worden. 18+ spelletjes mogen ze hier dus niet spelen.

Wat maakt een spelletje 18+? Dat is als seksualiteit, grof taalgebruik en/of geweld in voorkomt. Het geweld kan er in sommige spelletjes behoorlijk echt uit zien. Schieten op een stripfiguur van Skylanders is wezenlijk anders dan schieten op een mens, het bloed ervan af zien spatten, in GTA.

Bij andere kinderen spelen

Dat wij het niet op prijs stellen dat onze kinderen zulke dingen zien, betekent helaas niet dat andere ouders er net zo over denken. Niet zo lang geleden had een vriendje een spelletje mee gepikt van thuis. Dit spel was dus ook 18+. Niet zo grappig maar goed opgelost door alle betrokken partijen. Q gaf aan het best een heftig spel gevonden te hebben omdat het zo echt er uit zag.

Toch 18+

Nu is Q, 9 jaar dus, bij een vriendje gaan spelen en bij thuis komst verteld hij een 18+ spel gespeeld te hebben. Aaargh, we kennen het spel en het is een behoorlijk waarheidsgetrouw spel waar veel geweld in voorkomt. Ik ben zo niet blij!

We hebben de betreffende ouder gevraagd of zij op de hoogte zijn van het feit dat dit spel door twee 9-jarige gespeeld wordt bij hun thuis. Wat overigens volgens Q wel het geval was, al speelden ze wel boven.

18+

Gevraagd

Wat blijkt is dat ze aan Q hebben gevraagd of hij dit wel spelen mocht. Niet onder willen doen voor zijn vriendje heeft hij “Ja” gezegd. Daarmee was de kous af en gingen de mannen boven het spelletje spelen. Alleen de niet erge missies want die andere vond zijn vriendje ook niet zo leuk! Huh?

Inmiddels is na overleg duidelijk dat onze man dit dus niet mag spelen en dat kinderen niet altijd de waarheid vertellen als je ze een vraag stelt.

Supervisie en controle?

Ik ben echt niet heel mutserig hierin hoor. Een 12+ film wordt hier best wel eens gekeken maar wel met supervisie, 1 van ons kijkt mee. Bij spelletjes wil ik weten wat ze spelen en als ik het niet geschikt vind, spreek ik er een “veto” over uit. Tot op heden levert dat geen problemen op. Natuurlijk weet ik wel dat ik geen controle heb over wat er bij een ander gebeurt en maar beperkte controle over wat ze doen maar dit ging mij toch echt te ver!

Hoe gaan jullie om met de kijkwijzer adviezen? En zijn jullie ook wel eens voor zo’n dilemma gesteld?

Reacties
Categorieën