26 januari 2016 
2 min. leestijd

18+ Nee liever niet

Hier in huis, kinderen zijn 11 en 9, kijken we nog graag naar de kijkwijzer. Omdat wij vinden dat onze kinderen niet met bepaalde dingen geconfronteerd hoeven worden. 18+ spelletjes mogen ze hier dus niet spelen.

Wat maakt een spelletje 18+? Dat is als seksualiteit, grof taalgebruik en/of geweld in voorkomt. Het geweld kan er in sommige spelletjes behoorlijk echt uit zien. Schieten op een stripfiguur van Skylanders is wezenlijk anders dan schieten op een mens, het bloed ervan af zien spatten, in GTA.

Bij andere kinderen spelen

Dat wij het niet op prijs stellen dat onze kinderen zulke dingen zien, betekent helaas niet dat andere ouders er net zo over denken. Niet zo lang geleden had een vriendje een spelletje mee gepikt van thuis. Dit spel was dus ook 18+. Niet zo grappig maar goed opgelost door alle betrokken partijen. Q gaf aan het best een heftig spel gevonden te hebben omdat het zo echt er uit zag.

Toch 18+

Nu is Q, 9 jaar dus, bij een vriendje gaan spelen en bij thuis komst verteld hij een 18+ spel gespeeld te hebben. Aaargh, we kennen het spel en het is een behoorlijk waarheidsgetrouw spel waar veel geweld in voorkomt. Ik ben zo niet blij!

We hebben de betreffende ouder gevraagd of zij op de hoogte zijn van het feit dat dit spel door twee 9-jarige gespeeld wordt bij hun thuis. Wat overigens volgens Q wel het geval was, al speelden ze wel boven.

18+

Gevraagd

Wat blijkt is dat ze aan Q hebben gevraagd of hij dit wel spelen mocht. Niet onder willen doen voor zijn vriendje heeft hij “Ja” gezegd. Daarmee was de kous af en gingen de mannen boven het spelletje spelen. Alleen de niet erge missies want die andere vond zijn vriendje ook niet zo leuk! Huh?

Inmiddels is na overleg duidelijk dat onze man dit dus niet mag spelen en dat kinderen niet altijd de waarheid vertellen als je ze een vraag stelt.

Supervisie en controle?

Ik ben echt niet heel mutserig hierin hoor. Een 12+ film wordt hier best wel eens gekeken maar wel met supervisie, 1 van ons kijkt mee. Bij spelletjes wil ik weten wat ze spelen en als ik het niet geschikt vind, spreek ik er een “veto” over uit. Tot op heden levert dat geen problemen op. Natuurlijk weet ik wel dat ik geen controle heb over wat er bij een ander gebeurt en maar beperkte controle over wat ze doen maar dit ging mij toch echt te ver!

Hoe gaan jullie om met de kijkwijzer adviezen? En zijn jullie ook wel eens voor zo’n dilemma gesteld?

Linda
Door

Linda

op 26 Jan 2016

Hier hebben wij gelukkig nog niet mee te maken. Ik vind het trouwens wel opvallend dat die vriendjes dan ook die spelletjes in huis hebben. Al kunnen er natuurlijk oudere broers en zussen zij . Dan is het wel fijn dat ze hier zo dicht op elkaar zitten en pas als de oudste oud genoeg is (zal wel tijdens pubertijd zijn) komen ze hier in huis.

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Jan 2016

Wij hebben er ook een, die speelt papa. Maar de kinderen kunnen er niks mee want op de x-box staat de leeftijdsbegrenzer aan. Dus zolang wij die niet vrijgeven doen de spelletjes het niet.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 26 Jan 2016

Ik herken vooral de ruis die je krijgt als ze elders gaan spelen. Zoals dat verschrikkelijke Grand Theft Auto. Dat mochten ze van mij echt niet spelen, maar dan gebeurde het toch bij vriendjes.

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Jan 2016

Ja best een beetje jammer dus.

marjons
Door

marjons

op 26 Jan 2016

Ik merk het op mijn mijn werk als juf heel vaak. Tijdens lunch staat tv aan, voor de kinderen bij ons (speciaal onderwijs) is dit even een rust moment. Wanneer ik een film kies roepen ze titels waarvan ik denk, uhm is dat niet voor oudere kinderen of volwassenen? Zij mogen het thuis gewoon kijken en kunnen mij ook fijnloos vertellen waar het over gaat. Bij ons zijn ze pas 2 en bijna 5 dus hebben er nog niet zo zeer mee te maken. Ik vind het goed dat jullie opletten! Niet alleen tv, maar ook bij spellen!!

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Jan 2016

Dank je wel. Ik blijf erbij dat die leeftijdsindeling er niet voor niks is. Al denkt mij kind er soms anders over.

iooon
Door

iooon

op 26 Jan 2016

Ik vind het een moeilijk onderwerp omdat zowel mijn man als ik op jonge leeftijd de 18+ spelletjes wel speelden. En dan voelt het hypocriet om het aan onze kind(eren) te verbieden. Zeker omdat we beide niet het gevoel hebben beïnvloed te zijn ofzo. Maar wie weet denk ik er anders over wanneer het moment daar is.

fabiangijze
Door

fabiangijze

op 27 Jan 2016

Vroeger mocht ik ook nooit van mijn moeder zulke spellen spellen. Toen ging ik het ook altijd bij ander mensen spelen. Toen heeft mijn vader ook nog eens stiekem GTA gekocht voor me. Mijn moeder was er nooit zo blij mee, maar ik wel haha. Nu snap ik het achteraf wel

Reactie plaatsen