Sinds mijn kinderen op de basisschool zijn gekomen ben ik een wandelende vlekkenecyclopedie geworden. Inktvlekken, verfvlekken en lijm. Alles heeft al zo een beetje op de, meestal nieuwe, kleding gezeten. Nu de basisschooltijd hier bijna op het einde loopt hoop ik dat ook de vlekken gaan verminderen. Maar ik wil graag mijn kennis over bassisschoolvlekken met jullie delen.
Inkt
Inkt is een hele vervelende vlek die er niet uitgaat met gewoon wassen. Toch kan je alle inktvlekken makkelijk verwijderen met een middeltje dat bijna iedereen in huis heeft. Zelfs Oost-Indische inkt, dat spul waarvan iedereen altijd roept “pas op want je krijgt de vlekken niet meer uit je kleren”, verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Natuurlijk gaat het, zoals bij bijna alle vlekken, het makkelijkst als je het meteen kan verwijderen. Helaas komen je kinderen meestal uit school met een reeds ingedroogde vlek. Maar niet getreurd ook ingedroogde inkt vlekken van balpennen, Ecoline en vulpennen gaan er nog gewoon uit. En wel met het wondermiddel MELK!
Als je de vlek een tijdje laat weken in de melk verdwijnt het. Kleding maar ook schoenen gaan op de manier weer makkelijk schoon. natuurlijk moet je daarna wel alles even wassen want de lucht van zure melk is bijna net zo onaantrekkelijk als de inktvlekken.
Viltstift
Viltstiften gaan tegenwoordig makkelijk uit kleding. Nou ja de meeste dan. Maar jouw kind zal net die ene watervaste stift te pakken hebben gekregen….. Melk kan werken maar niet in alle gevallen. Waar dat aan ligt weet ik niet. Mocht de stift er in dus niet uit gaan dan kan je het ook nog proberen met was alcohol zoals spititus of wodka. Veel inktsoorten zijn in alcohol opgelost om snel te drogen en dus lost alcohol de vlek ook weer op. Maar let wel op je ondergrond want ook hier kan je vlek in trekken.
Mocht je het toch op een harde ondergrond hebben gekregen dan kan je spuitdeo of haarlak eroverheen spuiten. Meteen wegvegen voor het droog is en de vlekken verdwijnen.
Verf
Op de basisschool word met verschillende soorten verf gewerkt. En niet alle verf gaat er even makkelijk uit.
In mijn ervaring is waterverf het lastigst. Om de een of andere reden trekt dat makkelijk in de vezels en blijf je het vaak zien na het wassen. Mocht jij hier ook last van hebben dan kan je met een beetje alcohol of spiritus (wodka kan ook) voorzichtig deppen. De vlek lost dan langzaam weer op. Leg er wel even een papiertje onder zodat de vlek niet in de andere kledinglaag verdwijnt. Helaas kan de alcohol ook de verfstoffen van gekleurde kleding beïnvloeden en het is dus altijd raadzaam het eerst even te proberen op een onopvallende plaats.
Naast waterverf is plakkaatverf een veel gebruikte verf op de basisschool. Deze verf trekt niet in de kleding maar hecht wel goed. Als het nog nat is dan is het makkelijk eruit te wassen met een beetje sop. Is het al droog dan kan je bij een elastische stof de stof wat oprekken en de druppel verf er afbreken. Met een beetje voorzichtig krabben kom je soms ook al een heel eind. Lukken de laatste restjes niet dan kan wat nagellakremover zonder aceton de oplossing zijn. Ook dit bevat alcohol en kan dus de kledingverf ook aantasten.
De laatste verf soort is acrylverf. Dit wordt bij sommige knutselopdrachten, zoals verven op glas, wel eens gebruikt. Ook deze kan je natuurlijk het beste verwijderen als het nog niet in ingedroogd. Maar mocht dat toch gebeuren dan kan je de vlek weken in een bijna onverdunde oplossing groene zeep. Dikke groene zeep moet je wel een beetje oplossen anders werkt het niet. Lekker een nachtje laten weken en dan gewoon in de machine meewassen.
Lijm
En als dat mooie knutselwerk dan is ingekleurd of geverfd dan moet het natuurlijk nog aan elkaar gelijmd worden. Bij ons beginnen ze met kleuterlijm oftewel behangplak. Dat is makkelijk van de tafels maar ook uit de kleding te halen. Gewoon is wat water weken en meewassen en de vlek is weer weg.
Alleslijm, ook wel Velpon genoemd, komt bij de hogere klassen in beeld. Het is enig om je handen volledig mee te bedekken en de velletjes er af te trekken of om balletjes van te maken. Helaas betekent al dit geklieder ook dat er vaak meer lijm op je kind terecht komt dan op het knutselwerkje. En als je kind dan thuis komt met een mooie opgedroogde vlek in zijn nieuwe vest dan ben je als moeder niet zo blij. In de wasmachine krimpt de vlek wel iets maar de lijm hecht op alles dus ook op de kleding. Nagellak zonder aceton kan het probleem verhelpen. Met een wattenstokje gedipt in de nagellakremover kan je de vlek voorzichtig oplossen. De nagellakremover kan wel de kleuren van de kleding aantasten maar ach verpest was het vest toch al. Mijn ervaring is dat de meeste stoffen er best tegen kunnen, maar ik was de nagellakremover er wel zo snel mogelijk weer uit.
Crêpepapier
En via het lijmen komen we ook op crêpepapier vlekken. Om de een of andere reden zijn die onlosmakkelijk met elkaar verbonden. Als ze in de lijm zitten dan kan het op de manier waarop je de lijm ook verwijdert. Kom het echter door water dan is het wat lastiger. Soms is het voldoende om de kleding gewoon te wassen maar helaas zijn sommige kleuren behoorlijk hardnekkig. Een wattenstokje met wat alcohol kan helpen. Maar mijn ervaring is dat het er meestal niet uitgaat. Mocht iemand in deze de gouden tip hebben dan hoor ik dat graag.
Grasvlekken
Maar niet alle vlekken lopen de kinderen binnen op. Een van de meest bekende vlekken zijn de gras en moddervlekken. na een lekker potje voetballen in de pauze of een hele intensieve sportdag kan je kind ook thuiskomen met een mooie gras en moddervlek. Grasvlekken zijn lastige vlekken. Mijn ervaring is dat gewoon afwasmiddel voor de handafwas helpt. De vlek lekker ruim insmeren met het afwasmiddel. Ik maak vaak de broek of trui eerst even nat zodat het middel beter in de vezels kan trekken. Dit laat je even inweken en dan kan de broek gewoon mee in de was. Groene zeep kan je ook gebruiken.
Bloed
Mijn kinderen zijn niet altijd even handig. Dus bloedvlekken, vooral op broeken en leggings, kwamen hier ook regelmatig voor. Net zoals voor alle voorgaande vlekken gaan deze er ook het beste uit als ze nog “vers” zijn. Met een beetje koud water (niet met warm want dan stollen de eiwitten in het bloed en gaat de vlek er moeilijker uit) en wat zout is de vlek snel verdwenen. Is de vlek echter al wat ouder dan kan je met Ossengal de vlek als het waren uitgummen. Ook hier is het wel nog steeds aan te raden om koud water te gebruiken.
Hebben jullie nog andere tips voor veel voorkomende basisschoolvlekken?