20 oktober 2016 
in DIY
3 min. leestijd

Etiketten plakken

Ik heb mij altijd al afgevraagd hoe je etiketten op glas kon laten plakken. Meestal gebruikt ik stickers waar ik wat op tekende of printte. Maar stickers zijn er niet altijd in de gewenste maat of vorm. Ik wil ook wel eens een rond etiket of een bloem. Maar hoe krijg ik die dan toch op glas vastgeplakt zonder dat het eraf valt. Een speurtocht op internet leverde een aantal mogelijkheden op waarvan ik sommige echt vies vond. Ik ga mijn etiket dus niet opplakken met melk want dan kan nooit lang houdbaar zijn.Maar hoe dan wel?

Vier mogelijkheden, met redelijk alledaagse spullen, zag ik wel zitten en heb ik geprobeerd. Ik heb trouwens een gewone inkjet-printer en geen laserprinter.De inkt geeft hierdoor sneller vlekken met vocht en of lijm.

etiket1

Haarlak

Van deze had niet heel veel verwachtingen. Je moest het papier goed inspuiten met de lak en nat op het potje plakken. Het eerste wat mij opviel is dat het papier een verkleuring krijgt van de lak en dat vind ik wel zonde van mijn mooie etiket.

Eenmaal op de pot bleef 1 hoekje meteen al niet lekker zitten en toen de lak gedroogd was viel het etiket er vanaf.

Haarlak is geen succes dus.

Prittstift

Oke eerlijk is eerlijk ik had sterk mijn twijfels ondanks dat deze tip door verreweg de meeste mensen werd gegeven. Ik vind de pritt op papier al niet fatsoenlijk plakken laat staan op glas. Maar toch proberen. Ik heb er wel een goede laag opgedaan dus je moet geen halfuitgedroogd prittstiftje gebruiken.

Het papier bleef meteen goed op het glas zitten en zat na een paar uur in de koelkast nog stevig op zijn plek. Het voordeel van pritt is wel dat het geen verkleuringen geeft op het geprinte gedeelte en geen vlekken op de andere kant van het papier.

Ook toen ik het uit de koelkast haalde bleef het etiket prima op de plek, ook met een natte condenslaag op het glas.

etiket3

Velpon

Velpon of alleslijm, je kent het wel van die doorzichtige lijm die even moet drogen voor hij goed hecht, was ook een optie. Wel is het zo dat deze een beetje door het printpapier heen kan kruipen en verkleuring kan geven aan het plaatje op het etiket.

Het papier bleef wel goed zitten op het glas maar ik heb de lijm wel heel even aan de lucht laten drogen voor ik het erop vast drukte. Toen ik de potjes uit de koelkast haalde is de inkt in combinatie met de lijm en vocht toch gaan vlekken.

Fotolijm

Ik heb fotolijm in de vorm van dubbelzijdig plakband. Dit tast niet je papier en je inkt aan.

Het hechte prima op het etiket maar als je via de andere kant ernaar kijkt, of de fles tegen het licht houd, zie je de plakbandjes wel zitten. Je moet ook wel de hele rand in het plakband zetten voor een stevig resultaat en hierdoor is het wel een duurdere optie.

De inkt loopt echter niet door, ook niet met condens.

En dan er weer af.

Met de haarlak was dat niet zo een probleem aangezien die zichzelf verwijderde. Maar de rest zat echt stevig vast en ik kon ze niet zomaar van de potjes aftrekken.

Ik heb de potjes even laten weken in handwarm water. Zowel de velpon als de pritt kwamen er na heel even weken makkelijk af zonder resten achter te laten. De fotolijm kwam niet los van het glas, wel van het etiket.

etiket4

And the winner is……..

Na alle testjes gedaan te hebben kan ik maar 1 winnaar aanwijzen en dat is de pritt. Plakt, blijft zitten, geen vlekken op de inkt en geen vlekken op de achterkant. Laat makkelijk weer los.

Als ik nog eens een etiket wil plakken dan neem ik dus prittstift. Best verrassend.

Loes | Gewoon iets met Loes
Door

Loes | Gewoon iets met Loes

op 20 Oct 2016

Wat een leuke test! Ik vind pritt voor papier altijd prima, had het nog nooit ergens anders voor gebruikt eigenlijk, haha. Goeie tip!

Hanneke
Door

Hanneke

op 20 Oct 2016

Ja pritt en glas, nooit gedacht, een prima combi

Joseph
Door

Joseph

op 24 Sep 2023

Ik gebruik al jarenlang papierlijm à la Pritt, voor het plakken van etiketten op zelfgemaakt appelmoesglazen. I.p.v. Pritt gebruik ik fabrikaat Elmer´s. Deze kost maar een fractie van Pritt en is even sterk.

Reactie plaatsen