Het is bijna weer zo ver, vaderdag. En wat is er leuker om papa te verrassen met iets lekkers zoals een zelf gemaakt ontbijtje. Maar wat als papa niet houdt van ontbijt omdat hij dan last van zijn maag krijgt? En papa houdt ook niet van zoetigheid? Dan maak je als lunch of avondeten een mooie Zweedse Taart! En wij vertellen je hoe.
Wat is een Zweedse Taart
Een Zweedse taart is een grote ronde of vierkante sandwich die ook van buiten mooi is aangekleed. Het mooie aankleden wordt doorgaans gedaan met ingredienten die ook eetbaar zijn en vaak ook in de sandwich zijn gebruikt.
Benodigheden
Een lekker sandwich recept zoals dit recept met zalm, dit recept van een Amerikaanse sandwich met onder andere spek of misschien deze met gerookte kip.
Natuurlijk heb je brood nodig. Je kan zelf brood bakken en dit dan in in de vorm maken die je wil. Bijvoorbeeld rond dan bak je het in een springvorm. Heb je daar geen tijd voor dan kan je ook gewoon brood gebruiken of speciaal sandwichbrood, dat is al voorgesneden en zonder korstjes. Als je voorgesneden brood gebruikt moet je wel er voor zorgen dat je sandwich goed verdeeld is anders stort hij in.
Als je een ronde taart wil gebruik je een springvorm in de gewenste maat. Bouw de sandwich op zoals in het recept beschreven staat maar doe dit in je springvorm. Zorg ervoor dat ook de randjes gevuld zijn.
Als je alle laagjes van de sandwich hebt gemaakt dan duw je hem zachtjes een beetje aan zodat hij stevig is.
Nu komt haal je hem uit de springvorm en ga je beginnen met versieren.
Dit versieren is het leukst als je de taart is ergens mee af smeert. Dit kan heel goed met roomkaas en wat melk. Deze mengje tot je een smeerbare substantie hebt, ongever zo dik als boter. Het moet natuurlijk wel op de taart blijven hangen. De roomkaas kan je met een smaakje kopen maar als je naturel gebruikt dan kan je de smaken die in de sandwich zitten terug laten komen. Bijvoorbeeld citroen bij de zalm of mosterd bij de kip.
Smeer je roomkaasmengsel voorzichtig uit over de sandwichtaart en vergeet de zijkanten niet. Je kan voor een echt taarteffect ook een spuitzak en spuitmondje gebruiken maar dat is niet noodzakelijk.
Nu komt het leukste. Versieren!
Het versieren doe je met restje van de sandwich-ingrediënten.
Bijvoorbeeld stukjes paprika, radijs, komkommer, spek of zalm. Probeer een patroon te maken dat rondom de taart hetzelfde is als een mandela. Ook de zijkant kan je versieren maar hier kan je ook smaakmakers zoals kruiden op plakken.
Ik heb een paar voorbeelden van de zweedse taart op pinterest opgezocht voor jullie ter inspiratie.
https://nl.pinterest.com/hannekekoperdel/sandwichtaart/
Eet smakelijk.
Joandi Loes Tholen
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017Michelle Dutoit
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017Nicole Orriens
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017Bianca Ronday
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017JaJo-fotografie
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017sannie73
op 07 Jun 2017Hanneke
op 07 Jun 2017jolienvs
op 07 Jun 2017Hanneke
op 08 Jun 2017Firmamama.nl
op 08 Jun 2017Hanneke
op 08 Jun 2017