Van het voorjaar was ik al gestart met 10x eten om te proberen (zoals bijvoorbeeld Koolraap). En nu het herfst is, weer tijd voor een gerecht van de lijst. Weer een item afgestreept van de 10x eten om te proberen lijst.
Eerst maar een paar weetjes over pompoenen.
- Wist je dat de pompoen familie is van de komkommer en de courgette
- Dat niet alle familie-leden eetbaar zijn. Denk aan de kalebassen
- Het een echte herfst-groente is, en geld als een van de laatste oogstproducten. Dus in oktober volop verkrijgbaar is!
- De pompoen eigenlijk bekend is geworden door de lampionen van het amerikaans halloween. Maar al in de 16e eeuw naar europa kwam, meegenomen door de ontdekkingsreizigers
- Dat naast het vruchtvlees de zaadjes ook erg lekker zijn. De pompoenpitten worden veel gebruikt in pitten/meerzaden broden
- Het vruchtvlees een beetje aanvoelt als een wortel maar na koken of stomen veel vezeliger is.
- Een pompoen altijd stinkt als je hem net openmaakt
- Pompoen in taart, hartig en zoet, stoofschotels, brood en de overbekende soep kan worden gebruikt
- En ik een zoete pompoentaart ga maken!
Zoete pompoentaart
Benodigdheden
Naast de pompoen (600gram), logisch, heb je nog een aantal andere dingen nodig.
- Suiker 200 gr
- Vanillesuiker 4gr
- Boter 50 gr
- Rozijnen 4 eetlepels, evt geweld in rum
- Eieren 3 stuks
- Bladerdeeg genoeg voor een het bekleden van de taartvorm
- Kaneel theelepel
- Citroensap, gelijk aan sap van een citroen
Bereiding
Eerst moet de pompoen geschild worden en het vruchtvlees in stukken worden gesneden.
Samen met de boter, citroensap en vanillesuiker de pompoen in de pan doen. De pompoen moet gaar stoven. Dit kan best een tijdje duren. Als je stukjes kleiner zijn gesneden duurt het natuurlijk minder lang.
Pompoenmengsel met de staafmixer tot een gladde puree maken en daarna de suiker, kaneel en rozijnen toevoegen. Let op, dit van het vuur af doen.
Is je mengsel te dun dan kan je evt wat bloem toevoegen. Is het te dik dan evt wat room of melk erdoorheen roeren.
Ondertussen de bakvorm bekleden met de bladerdeeg.
Wil je dat de bladerdeeg makkelijk los komt dan kan je na het invetten wat bloem door de vorm strooien. Dit gaat het plakken van het deeg tegen. Als zijn de meeste bakvormen tegenwoordig erg anti-aanbak.
Als laatste het pompoenmengsel in de bakvorm gieten en het geheel in een voorverwarmde oven afbakken.
50 minuten op 180 graden.
Maar vonden ze het ook lekker?
Bij het idee pompoen keek Q wel erg bedenkelijk. Toch rook het aantrekkelijk en zag het er ook smakelijk uit.
Hij heeft het dus gewoon geprobeerd. En hij vond het “best lekker”. Hij is met name fan van de bladerdeegkorst!
A zat te smullen en heeft nog een tweede stukje genomen.
Ik vond het ook erg lekker. De pompoen was smeuïg en door de rozijnen had de taart toch wat textuur. Zeker iets wat we als speciaal herfsttoetje nog wel eens kunnen eten. Met halloween bijvoorbeeld.
Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?
Vlijtig Liesje
op 30 Sep 2015twinkelbella
op 30 Sep 2015Hanneke
op 30 Sep 20153 gerechten met 1 pompoen | Mama's met thee
op 24 Oct 2015