04 april 2015 
2 min. leestijd

Paaseieren, groente en fruit, lekker of gevaarlijk

Een simpel bericht dat mijn Facebook timeline vulde vorige week. Een simpel bericht met een pittige nasmaak. En dat bij een bericht over fruit. Waarschijnlijk heb je het ook wel gelezen, maar voor het geval je het gemist hebt. Je leest het nieuwsbericht hier

Gevaarlijk eten

Eens even kijken wat er hier zoal in de mondjes gaat uit de lijst die genoemd wordt in het bericht. Dan schrik je wel even.

Druiven, check!

Cherrytomaatjes, check

Knakworstjes, check

Spekjes, check

Voedsel wat gemakkelijk in de luchtpijp vast komt te zitten en daar ook nog eens kan opzwellen.

Wat te doen bij verslikking

Nu weet ik met mijn EHBO diploma prima wat ik moet doen bij een verslikking. Zowel bij kleine kinderen als bij een volwassene. Een naar boven gerichte klap tussen de schouderbladen, als het kind over je benen ligt. Een baby kun je ook ondersteboven houden. Bij een volwassene ook 5 keer tussen de schouderbladen slaan en als dat niet werkt 5 buikstoten geven. En dat even in een notendop. Wil je dit ook echt goed leren, volg dan een EHBO cursus bij een vereniging! Want als je zomaar iets doet, tja lijkt me niet fijnverslikkingsgevaar_druiven en paaseieren

Maar als het voorwerp dan niet loskomt…..

Nee het lijkt me vreselijk om mee te maken. Toen A een jaar of 3 was, schoot er een keer een kruidnootje in het verkeerde keelgat. Niet leuk, maar een kruidnootje verweekt, valt uit elkaar en was prima met een paar harde klappen te verwijderen. Natuurlijk kan dit dus ook gebeuren met de paaseitjes die nu thuis op tafel staan. En laat T nu dol zijn op chocola.

Zitten als je eet

De regel bij ons thuis met nootjes, paaseitjes, lolly’s en andere gevaarlijke dingen is duidelijk. Zitten als je eet! Op de bank of aan tafel.

Met spekjes, druiven en tomaatjes wordt wel soms gelopen. Je geeft het snoep of tomaatje in de keuken en al lopend eten ze het al op. Druiven worden soms van tafel “gepikt” en dan stiekem (denken ze) opgesnoept. En juist deze zijn dus mogelijk gevaarlijker, dan de kruidnootjes of paaseitjes.

Aanscherpen van de regels

Ondanks dat ik niet bang ben aangelegd, scherpen we de regels toch even een beetje aan. En ik zal ze ook zeker leren, direct de tanden in een tomaat of druif te laten zetten. En niet geheel in de mond te laten zitten. En ZITTEND ETEN dus, dat verkleint in elk geval de kans. Mocht ik nu toch het idee hebben, dat met name de jongste zijn druiven zo snel mogelijk allemaal in zijn mond blijft proppen, zonder te kauwen, dan zal ik ze mogelijk toch gaan voorsnijden. Maar hij zal het toch ook moeten leren…..

Waarschuwing op het fruit

Het artikel geeft aan dat ze pleiten voor waarschuwingsstickers op de bakjes met fruit. “Snijd mij in vieren!”
Ook willen ze een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren in en om huis.
Persoonlijk krijg ik direct de kriebels van zo’n campagne en ben ik blij dat ik zonder dat mij ernstige dingen zijn overgekomen ben opgegroeid. En wat zal mijn moeder het lastig hebben gehad met alleen het gebruiken van haar gezonde verstand toen zij 3 kinderen moest opvoeden in een huis waar gerookt werd, auto’s zonder gordels en autostoeltjes en dan ook nog zonder waarschuwing op het fruit. Ja die laatste vind ik dus net iets te betuttelend. Laat ze wat mij betreft maar aandacht besteden aan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op fruit, maar dat is dan een heel ander verhaal…

Ben jij geschrokken van dit bericht? Zie jij wat in een waarschuwing op groente en fruit?

Jenn
Door

Jenn

op 04 Apr 2015

Tja, mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik dingen die klein genoeg zijn om in je keel te schieten altijd eerst kapot moet bijten als ik ze in mijn mond stak.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Apr 2015

Eens, zo heb ik het ook geleerd en leer ik het mijn kinderen ook. Alleen doet de jongste het niet altijd

jansyluvzu
Door

jansyluvzu

op 04 Apr 2015

Een waarschuwing is altijd fijn. Lijkt me zoooo eng als je kind bijna stikt. . Bah!

jansyluvzu
Door

jansyluvzu

op 04 Apr 2015

Een waarschuwing is altijd fijn. Lijkt me verschrikkelijk als zoiets gebeurd. ... bah

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Apr 2015

Ja daar wil je echt niet aan denken!

mamamarjon1911
Door

mamamarjon1911

op 05 Apr 2015

Ik leer hier de jongste ook ' goed bijten'. Met zijn 14,5 maand lijkt hij al best wat te begrijpen en je ziet hem bijten. Als ik zeg doe eens uit het mondje, stukje is te groot, doet hij dat ook keurig. Zal zeker schrikken zijn wanneer er een stukje eten in het verkeerde keelsgat schiet. Het is wel gebeurt bij mijn schoonmoeder een maandje of 3 geleden. M. kreeg een stukje koek vekeerd, ze heeft hem op de kop moeten hangen. Goed afgelopen, gelukkig een rustige schoonmoeder die niet snel in paniek raakt en zelf in de zorg werk. Eerlijk gezegd, denk ik dat ik wel lichtelijk in paniek was geraakt....

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 05 Apr 2015

Het kan inderdaad altijd gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent. Best eng! Fijn dat je schoonmoeder niet in paniek raakt!

Reactie plaatsen