07 december 2014 
in Nieuws
1 min. leestijd

Hoe erg ben jij?

Regelmatig klik ik op Facebook op een link die een van mijn vrienden deelt. Zo klikte ik deze week door op een link over racisme. De hele zwarte Pieten discussie kan weer een half jaar de kast in, nu Sinterklaas weer naar Spanje vertrokken is, maar het onderliggende probleem is natuurlijk niet opgelost.
Charlotte Simons maakt dagelijks mee hoe racistisch we zijn in Nederland.
Eerlijk gezegd: ik schrok ervan! Zo erg!
Tijd om eens kritisch naar onszelf en onze omgeving te kijken. Hoe gaan we hier zelf mee om? En heus, ook ik ben niet vrij van met name vooroordelen over medelanders. En ik ben ervan overtuigd dat jij dat ook niet bent.

Een paar voorbeelden:
Ons beeld wordt door de media ook nog behoorlijk gekleurd. Het valt me op dat bij veel misdrijven, overval of iets dergelijks, direct gelinkt worden aan buitenlanders van meestal Noord-Afrikaanse afkomst. Zelden hoor ik dat het Nederlanders betreft. Of ben ik de enige die dit opvalt? Komt dat door mijn ervaring? De enige overval die ik ooit van te dichtbij meemaakte (ik kende de slachtoffers, want ik werkte in dezelfde supermarkt) was daadwerkelijk door jongens van Noord-Afrikaanse afkomst. Dit heeft toch veroorzaakt dat ik anders kijk naar mensen van deze afkomst…..

Een ander vooroordeel; Surinamers zijn lui! Ja? Eerlijk, ik denk het niet. De dames en heren van Surinaamse afkomst die ik ken, zijn zeker niet lui. Als ik zie hoe zij zich inzetten voor onze maatschappij, nee dat noem ik niet lui. In vergelijking met hen, ben ik lui!

Als ik het stuk van Charlotte lees, leg ik ook de link naar pesten. Ik zie veel overeenkomsten met pesten terug. De gevolgen van pesten zijn hetzelfde. Heftig! Wat doen we elkaar toch allemaal aan?

Zolang een medemens mij persoonlijk niets heeft gedaan, probeer ik ze wel met het respect dat ze verdienen te behandelen, wie ze ook zijn. En dat ook de bevolkingsgroep die mij ooit een nare ervaring heeft bezorgd op deze wijze respect kan terugverdienen, doordat ik ze toch met respect zal blijven behandelen. Net als onze “gewone blanke” bevolking. Want ook hier lopen een aantal exemplaren van rond, waar ik heeeeel weinig respect voor heb, door hun eigen daden. Ik hoop ook van harte dat ik dit aan mijn kinderen mee geef. En dat racisme op kleur, geloof of andere wijze ooit zal verdwijnen! En dat we met zijn allen normaal kunnen doen tegen elkaar, wie we ook zijn!

Loesje

 

 

 

 

 

 

Betrap jij je ook wel eens op racistische gedachten?

Thomas Pannenkoek
Door

Thomas Pannenkoek

op 07 Dec 2014

Eigenlijk en eerlijk gezegd: neen, die gedachten hebben we niet. We gaan zeer vaak op reis en hebben al heel veel culturen leren kennen met hun sterke kanten en beperkingen.

Reactie plaatsen