01 februari 2015 
in DIY
4 min. leestijd

DIY: Valentijn

Nu de eerste maand van het jaar weer voorbij is, liggen de winkels al weer vol met Valentijnskaarten en cadeaus. Vroeger kon ik uren kijken naar al die mooie en vooral lieve kaarten. Welke wilde ik zelf sturen, al dan niet anoniem en welke zou ik het liefste ontvangen? Moeilijk om te kiezen. Ook A is al een paar jaar in de ban van Valentijn.
Bij de kleuters knutselde ze altijd wel iets in dat thema. En ze kwam ook meestal met 2 werkstukken thuis. Een door haar zelf gemaakt, voor mij of voor de katten. En een van J, haar vriendje. Zelf weggeven vond ze zonde.
Vorig jaar bleven ze elkaar van alles sturen, dagen werden en de mooiste kaarten geknutseld. Vandaar dat we ons dit jaar ook goed voorbereiden, want ook zij wil dit jaar iets moois sturen aan J.

Samen maakten we een pop-up Valentijnskaart.
We gebruikten hiervoor gewoon papier uit een blok van de Action. Lichtroze en donkerroze. Op de foto’s zijn de kleuren niet helemaal mooi geworden. Ik ben bang dat dat kwam door de hoeveelheid licht op de dag dat wij aan het knutselen waren.

DIY_Valentijn_materialen

We begonnen met het tekenen van het hartje op 1/4 van een A4.
DIY_Valentijn_hartjetekenen

Deze knipten we in een spiraal, tot er in het midden een klein hartje overbleef.
DIY_Valentijn_knippen

Zo krijg je een mooie spiraal in hartvorm
DIY_Valentijn_geknipt

Wij maakten de kaart van ditzelfde dunne papier, bij gebrek aan dikker papier of karton in de juiste kleur. Van een A4 maak je twee kaarten, door deze te halveren en vervolgens dubbel te vouwen.
DIY_Valentijn_kaart_maken

Omdat het hartje ook van hetzelfde formaat is, besloten we deze nog een beetje uit te knippen en daardoor makkelijker passend te maken. Ik koos voor een willekeurige vorm en A besloot het hartje netjes in hartvorm te knippen.
DIY_Valentijn_hartjepassendmaken

Daarna plakten we hem netjes aan de binnenkant van de kaart.
DIY_Valentijn_indekaartplakken

Omdat we er een pop-upkaart van wilden maken, smeerde we het middelste kleine hartje in met een beetje lijm en drukten de kaart goed dicht. Hierdoor zit het hartje netjes op de juiste plek en krijg je het pop-up effect als je de kaart open doet. In het hartje kun je dan de boodschap aan je lief schrijven.
DIY_Valentijn_vastmaken

De voorkant van de kaart is nog erg leeg, daarom gaan we deze ook nog versieren met een paar hartjes. Het overgebleven lichtroze papier gebruikten we om kleinere hartjes op te tekenen. A maakte er 1 en ik 2. Maar je kan natuurlijk nog veel meer kleinere en ook grotere hartjes maken
DIY_Valentijn_washitape_kleinehartjes

Met washitape beplakten we de hartjes. Hierdoor worden ze mooi kleurig. De beplakte hartjes kun je daarna uitknippen.
DIY_Valentijn_washitape

En dan plak je ze op de kaart. Ziet er vrolijk uit met al die verschillende motiefjes.
DIY_Valentijn_washitape_opdekaartplakken

We maakten de kaart af met een tekst op de voorkant. En natuurlijk beschreven we de binnenkant. Die houden we wel geheim! Die is alleen voor de geadresseerde.
DIY_Valentijn_kaart

Aangezien wij de envelop niet versturen, maar in de brievenbus gooien, dan wel zelf overhandigen, maakten we van de restjes washitape kleurige postzegels. Zo ziet ook de envelop er leuk uit, ondanks de gewone saaie witte envelop.
DIY_Valentijn_washitape_postzegel

Nieuwsgierig naar meer Valentijn? Kijk dan tussen 1 en 14 februari op al je social media kanalen naar de #valentijnchallenge. Meerdere mama’s plaatsen hun DIY, receptjes, activiteiten en andere dingen met deze #!

Stuur jij ook een kaart met Valentijn? En zo ja, wil je al verklappen aan wie?

Moederlief
Door

Moederlief

op 01 Feb 2015

Ik stuur niets maar ik vind deze diy wel schattig :)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 01 Feb 2015

Dank je wel!

DIY Pasen | MMopvrijdag
Door

DIY Pasen | MMopvrijdag

op 28 Mar 2015

[…] we sneeuwpoppen en sneeuwvlokken en maakten daar in de vorm van een mobile een geheel van. Ook de Valentijnskaart was een combinatie van plakken met washitape en een pop-up kaart. Ik vind het leuk om verschillende […]

Last minute Valentijn DIY – Mama's met thee
Door

Last minute Valentijn DIY – Mama's met thee

op 13 Feb 2016

[…] jaar maakten we valentijnskaarten. Ik wist toen dat A heel happy was met haar grote liefde sinds de babygroep. Inmiddels is deze […]

DIY Pasen – Mama's met thee
Door

DIY Pasen – Mama's met thee

op 22 Aug 2016

[…] we sneeuwpoppen en sneeuwvlokken en maakten daar in de vorm van een mobile een geheel van. Ook de Valentijnskaart was een combinatie van plakken met washitape en een pop-up kaart. Ik vind het leuk om verschillende […]

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee
Door

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening – Mama's met thee

op 13 Feb 2017

[…] als andere jaren maken we dus een niet al te ingewikkelde Valentijnskaart. De kaart van 2016 en 2015 waren ook niet heel ingewikkeld. Ja ook hier iets met: “O ja, het is bijna Valentijn!” […]

Reactie plaatsen