09 februari 2015 
3 min. leestijd

Hartjeskoekjes

A verveelde zich en wilde wel graag de keuken in. Ik was er niet op voorbereid, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Pinterest erbij en even kijken wat we kunnen maken met de spullen die we in huis hebben. Aangezien het bijna Valentijnsdag is, was de keuze snel gemaakt. Bladerdeegkoekjes in de vorm van een hartje. Valentijn_hartje_presenterenEn zo makkelijk. Ja ik houd van makkelijke recepten, anders kan ik al het werk doen, en is A alleen van het opeten. Dan haakt ze vroegtijdig af en verveelt ze zich alsnog.

Ingrediënten:Valentijn_hartje_ingredienten

  • Bladerdeeg
  • Uitsteker
  • Jam
  • Kaas
  • Suiker

Nadat het bladerdeeg was ontdooit, hebben we eerst alle hartjes eruit gestoken. 4Valentijn_hartje_hartje uitsteken hartjes per plakje lukte met ons uitsteekvormpje. Van de restjes maakten we een bal, rolden die weer uit en maakten er nog een paar hartjes van. Die werden wel iets te dik. Zo goed was het rollen niet gelukt, omdat het deeg te warm was van onze handen. Voor een beter resultaat, dus even in de koelkast leggen.

De helft van de hartjes kun je daarna beleggen. Wij kozen voor jam, kersenjam, dat stond in de koelkast en is gelijk mooi roze en hoort wel bij Valentijn.Valentijn_hartje_jamHalverwege bedacht ik dat, naast een zoet hartje een hartig hartje ook lekker is. Daarom pakten we ook de gerapte kaas nog uit de koelkast en belegden we nog een paar hartjes met kaas.

Valentijn_hartje_kaas

Daarna de andere helft van de hartjes erop leggen. En dichtmaken.

Met een vork duwden we de twee helften op elkaar aan de randen. Dit geeft ook gelijk een leuk randje.Valentijn_hartje_dichtmakenValentijn_hartje_klaar om te bakkenAlles op een bakplaat met bakpapier leggen. Wij deden dit pas nadat we de hartjes hadden dichtgemaakt. Hierdoor plakten ze toch iets aan het aanrecht vast. Handiger dus de volgende keer om de hartjes op de bakplaat te leggen, daar te beleggen en vast te drukken. Dan hoeven ze niet meer verplaatst te worden.

Op de hartjes met jam, strooiden we nog een heel klein beetje suiker. Valentijn_hartje_suikerDaarna lekker in de oven;

Valentijn_hartje_in de ovenDe kaasthartjes kunnen iets langer dan de hartjes met jam. Bij sommige hartjes was de jam er een beetje uitgelopen, en dat was aardig zwart geworden. Dus of de temperatuur lager, of wat korter in de oven. De hartjes zijn dun, dus snel gaar. Het zwarte konden we gelukkig wel makkelijk verwijderen.

En dan het resultaat:

Kaashartje:                                                                                         Jamhartje:Valentijn_hartje_jamhartje

Valentijn_hartje_kaashartje

 

En ze smaakten heerlijk. Beide varianten werden zeer gewaardeerd. De kinderen vonden de zoete variant het lekkerste en wij de hartige variant.  Een leuk hapje ook voor een verjaardag, als tapas of bij een high tea.

lily
Door

lily

op 09 Feb 2015

Lijm de randjes met wat voor water dicht tegen het uitlopen. ziet er erg lekker ui

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 09 Feb 2015

Haha ja dat hielp niet voldoende bij de hartjes van A ;)

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 10 Feb 2015

Ze zien er lekker uit moet ik zeggen! En leuke vorm! Past goed bij Valentijnsdag.

Moederlief
Door

Moederlief

op 10 Feb 2015

Ja ik houd ook van makkelijke recepten en van bladerdeeg. Je kunt er ook appels en kaneel in doen, ook lekker. Leuk in ieder geval zo die hartjes :)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 10 Feb 2015

Zeker dat dat ook lekker is. Maar dan leek het voor nu teveel op mijn appelbollen ;)

Reactie plaatsen