13 januari 2015 
in Nieuws
2 min. leestijd

Een frisse start: verhuizing

Deel 2 uit de serie een frisse start is een hele ingrijpende. Tenminste ik denk dat verhuizen heel ingrijpend kan zijn! Je begint echt helemaal overnieuw in een nieuw huis, omgeving, dorp of stad.

Ik ben twee keer verhuisd in mijn leven. En dat is volgens mij niet heel veel. Eerst vanuit Een frisse start_verhuizenhet huis van mijn ouders naar onze flat en daarna naar het huis waar we nu al heel lang wonen.
Beide keren vond ik het leuk. Eerst samenwonen en daarna in een “echt” huis. (Alsof het appartement niet echt was)
Beide keren was ook makkelijk. Ik woon nog steeds in het dorp waar ik ben geboren en getogen. Er veranderde dus eigenlijk heel weinig en we gingen er beide keren erg op vooruit in ruimte. En zo leuk om je nieuwe huis naar je eigen smaak te maken. Kleurtjes, gordijnen en dan hoe zetten we de meubels leuk neer. Alleen dan in- en uitpakken van dozen. Bah!

Kinderen en verhuizen

Ook voor kinderen kan een verhuizing leuk zijn. Een nieuwe kamer, zelf de kleuren en behang mogen kiezen. Misschien wel voor het eerst een eigen kamer en niet meer delen met je zus of broer. Of juist andersom; gezellig samen op een grote zolder. Een leuke straat met veel potentiële vriendjes en vriendinnetjes. En een leuke omgeving waar je leuk kunt spelen.
Samen met je kind kun je al voor de verhuizing gaan kijken wat er in de buurt allemaal te doen is.

Als verhuizen niet zo leuk is

Voor kinderen kan een verhuizing ook juist minder leuk uitpakken. Je kind verliest zijn vertrouwde omgeving, zijn vriendjes en misschien wel zijn fijne plekje in de klas. Dat voelt dus niet altijd als een frisse start.
Dit hangt vaak ook samen met de reden van de verhuizing. Een scheiding of als de ouders het huis niet meer kunnen betalen, geeft ook bij de kinderen veel stress.

Tips voor je kind

Probeer je kind zoveel mogelijk te betrekken bij de verhuizing. Als ze al ouder zijn kunnen ze meebeslissen over wie in welke kamer gaat slapen. Laat ze helpen kiezen met de kleuren van de verf, behang en gordijnen in de slaapkamer.
En gebruik op het nieuwe plekje vertrouwde spullen. Geen goed moment voor de overstap naar het grote bed dus, maar nog even in het ledikant. Of voor een groter kind, de meubels ongeveer gelijk neer te zetten als in de oude kamer.
Probeer je normale rituelen (zoals slaaprituelen) zoveel mogelijk in stand te houden.
Dan wordt een verhuizing voor je kind ook een leuke frisse start.

Mijn kinderen hebben beiden geen ervaring met verhuizen. Hopelijk blijft dat nog heel lang zo! Wij wonen heel fijn hier. Speeltuintje voor de deur, geen doorgaand verkeer in de straat en de school, supermarkt en een heerlijk park zijn om de hoek.
En als we later toch ooit weer eens gaan verhuizen, dan hoop ik dat het een frisse start wordt en niet omdat er iets vervelends is gebeurt.

Hebben jullie ervaring in verhuizen met kinderen?

Cyn
Door

Cyn

op 13 Jan 2015

Ik ben al 12 keer verhuisd, gelukkig nooit met mijn kinderen. Wel altijd in de buurt van mijn geboorteplaats gebleven. Mijn tweeling is wel een paar keer wat verder verhuisd. Ze hebben in "glazen huisjes" in Nijmegen, Utrecht, Arnhem en Ede gewoond. Voorlopig blijven we maar gewoon op 1 plek, haha!!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 13 Jan 2015

Heerlijk op 1 plek! Je tweeling heeft in de couveuse gelegen? Begrijp ik dat juist?

Lunaluna
Door

Lunaluna

op 13 Jan 2015

Wij gaan dit jaar verhuizen, en ook in dezelfde stad gelukkig. Familie woont ook maar op kwartier afstand met de auto dus ideaal met een kindje. Ik ben zelf nu 5 keer verhuist en begin dus binnenkort aan verhuizing 6 en nu voor het eerst met een kindje

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 13 Jan 2015

Spannend met kind verhuizen! Maar gelukkig niet heel ver weg. Succes alvast met de verhuizing!

Huisvlijt
Door

Huisvlijt

op 13 Jan 2015

Ja wij zijn drie jaar geleden verhuisd naar het platteland. De kinderen hebben zich achteraf makkelijker aangepast dan ik...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 13 Jan 2015

Oei ik woon dan wel in een dorp, maar het platteland klinkt wel erg weids.... Dat lijkt mijn ook best lastig

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 28 May 2019

Als kind vond ik de keer dat ik verhuisde ook echt verschrikkelijk. Ik denk dat goede communicatie met je kind belangrijk is. Praat er veel over en laat ze inderdaad meebeslissen, zodat je ze wellicht wel enthousiast kan maken!

Reactie plaatsen