06 januari 2016 
in School
1 min. leestijd

Hij doedoedoetdoet het niet

“Hij doedoedoetdoet het niet.” “Wat is er  T, wat doet het niet?” reageer ik automatisch. Toch ben ik even in verwarring. Wat stotterde T die zin toch enorm. Doet hij dat vaker? Is me dit al vaker opgevallen?

Ja eigenlijk wel, maar meestal bleef het dan bij doetdoet, of lukkelukke niet. Deze stotter was wel even heel lang.

Help, hij stottert!

Hoe lang is dat eigenlijk al zo. Niet zo heel lang bedenk ik me. Is dat belangrijk? Het liefst help ik hem er direct vanaf. Waarom? Er schieten direct allerlei vooroordelen over stotterende mensen door mijn hoofd. Wordt hij later gepest? Krijgt hij hier straks een minderwaardigheidsgevoel van?

Wat te doen als je peuter stottert?

Dus ik op zoek naar informatie. Ik besluit mijn goede vriend Google eerst maar even te raadplegen.

Let op! Ik ben geen arts en geen logopedist of anderzijds bekwaam in het herkennen van stotteren en de therapieën hiervan. Ik schrijf alleen maar op wat ik zelf las en wat van toepassing is op T. Raadpleeg voor zekerheid altijd zelf een deskundige.

Voor T maak ik me niet direct zorgen. Ik las op diverse sites (www.stotteren.nl en www.thuisarts.nl) dat bijna alle kinderen in de leeftijd tussen 2 en 5 periodes kennen waarin ze even niet vloeiend spreken. Dat hoort bij de normale taalontwikkeling. Niet vloeiend spreken, dat klinkt een stuk vriendelijker dan stotteren.
Als het langer dan 3 maanden aanhoudt of als het T belemmert is het vroeg genoeg om bij het consultatiebureau of een logopedist aan de bel te trekken. Dat is voor nu en op de wijze en manier waarop T stottert nu de beste keuze. En er vooral geen aandacht aan schenken, waardoor het voor hem ook geen belemmering wordt.

Stotteren_Hij doedoedoetdoet het niet

Op www.stotteren.nl vind je ook een screeningslijst. Hiermee kun je zelf al even kijken of je het even moet aankijken of wel al hulp moet gaan inschakelen.

Hoe gaat het met het stotteren van T?

Een week later hoor ik hem bijna niet meer stotteren. Heel af en toe een klein stottertje. Goed dat ik dus even heb afgewacht. Zou T dan nu weer een stukje verder zijn in zijn taalontwikkeling? Of stotterde hij vooral van vermoeidheid? Voorlopig kom ik er niet achter, maar dat vind ik eerlijk gezegd wel prima.

Hebben jouw kinderen wel eens gestotterd?

volgmama
Door

volgmama

op 06 Jan 2016

Dat wist ik niet dat normaal was. Weer wat geleerd. Onze zoon van 5 heeft wel spraakproblemen en zal waarschijnlijk dit jaar starten met logopedie.

Marijke
Door

Marijke

op 06 Jan 2016

Je bent niet de enige. Voor mij was het ook nieuw. Onze oudste heeft ook kort logopedie gehad. Ze had moeite met de letter K.

Melissa
Door

Melissa

op 06 Jan 2016

Een vriend van mij is een stotteraar, en dat valt bijna niet meer op :)

Karin
Door

Karin

op 06 Jan 2016

Dat wist ik niet, maar goed om alvast te weten :) Scheelt mij weer een keer schrikken.

Marijke
Door

Marijke

op 06 Jan 2016

Mocht het gebeuren idd. Mijn oudste deed het niet

Reactie plaatsen