05 december 2021 
in DIY
3 min. leestijd

Heksenhoed voor Sinterklaas

Na een aantal jaren geen surprises mocht ik dit jaar toch weer aan de bak. Heel even had ik de gedachte dat T in een groep 4/5 combinatie misschien dit jaar toch de dans zou ontspringen, maar we mogen toch.

Thema

Net als elk jaar heeft de leerlingenraad voor elke groep een thema bedacht. Voor ons is dit jaar het thema boeken. De kinderen moesten op hun lijstje dan ook 3 van hun favoriete boeken schrijven. Veel kinderen hadden de boeken die ze met het schooltheater hadden uitgespeeld op hun lijstje gezet vertelde T. Hij niet, want dat zou niet origineel zijn. Maar inderdaad staan ze wel op het lijstje van het klasgenootje dat hij getrokken heeft.

Aan de slag

Een van de boeken waar de kinderen veel voor gekozen hebben, is het prentenboek Stap maar op mijn bezemsteel.


Met de vele karakters goed een surprise bij te bedenken. T ging het liefst dezelfde middag al aan de slag. Maar ik heb hem toch maar even uitgelegd, dat een surprise wel iets meer denkwerk nodig heeft en een plan voor je begint. Dus zochten we eerst naar ideeën op internet. Een heksenhoed, een bezem, iets met de figuren uit het boek? Nu weet ik, dat het knutselgen mij deels heeft overgeslagen, dus het moet niet te ingewikkeld zijn. Dus na enige googelen kwamen we bij de heksenhoed uit.

Heksenhoed

Vol vertrouwen gingen we dan ook op zoek naar de juiste cadeaus en het juiste materiaal om mee te knutselen. De cadeaus waren nog best lastig voor mijn besluiteloze kind. Maar uiteindelijk zijn er drie leuke cadeautjes uitgekozen. En ook de juiste knutsel benodigdheden gekocht. Gelukkig hadden we gecheckt of we nog lijm in huis hadden, zodat we het konden kopen en niet halverwege zonder kwamen te zitten. Het idee van een heksenhoed is vrij simpel. Je knipt 2 hele grote cirkels uit knutselkarton en die vormen de basis voor je hoed.


1 cirkel blijft plat en uit de andere cirkel snijd je ongeveer ¼ deel weg. Hierdoor kun je hem mooi in een kegelvorm vouwen. De kegelvorm hebben we met een plakrand vastgeplakt aan de rand van de hoed, nadat we de cadeaus er in hadden gestopt. Er paste helaas maar 2 van de 3 cadeaus in. Dus het voor het derde cadeau moesten we nog een oplossing bedenken. De onderkant van de hoed hebben we verstevigd met een kartonnen doos. Weer eenzelfde grote cirkel geprobeerd te vinden, maar de dozen waren net iets kleiner, maar dat er 2 randje daardoor net iets slapper zijn, geeft ook wel weer een natuurlijk effect. Het laatste cadeau plakten we aan de onderkant vast met wat plakband. T vond het wel leuk als de hoed iets scheef zou staan, dus met 2 wc rolletjes en 1 lege keukenrol, die we in zwart papier verpakten, maakten we een standaard voor de hoed. En dat had hij goed gezien, want het ziet er nu net iets leuker uit dan een platte hoed op tafel.

Gedicht

Natuurlijk moet er bij de surprise ook een gedicht. Het gedicht maakten we in boekvorm. Hoe toepasselijk bij het thema. Heel gemakkelijk 2 dubbel gevouwen witte A4 papiertjes die we keurig in het midden hebben geniet.  Op de voorkant de titel van het boek en de schrijver is dan het klasgenootje dat T heeft getrokken. In het boek in grote letters het gedicht. Het gedicht bevestigden we aan de hoed, zodat het net lijkt of de hoed uit het boek komt. Tenminste dat is het idee.

Het eindresultaat

Natuurlijk nog even een foto van het eindresultaat, vlak voor het in de vuilniszak vervoerd wordt naar school.

Wij zijn er blij mee, en we hopen het klasgenootje van T ook. Wat hebben jullie dit jaar voor surprise gemaakt?

Reactie plaatsen