In verschillende blogs heb ik wel eens aangegeven dat ik thuis veel oefen met de kinderen. Bij A werken we hard aan rekenen en met Q is begrijpend lezen iets waar we hard aan werken. De afgelopen tijd heb ik veel tijd op het internet doorgebracht op zoek naar handige site’s om te gebruiken.
Sommige van de site’s hebben uitleg, handig voor mama, terwijl er ook site’s met oefenstof tussen zitten, handig voor mama en het kind. Omdat ik op school merkte dat ik niet de enige ben die zich suf zoekt naar materiaal om te oefenen heb ik de site’s die ik fijn vind voor jullie op een rijtje gezet.
Leestrainer
http://leestrainer.nl of Citotrainer Nederland is een website waar ze gericht op het leerjaar per schoolonderdeel (taal/rekenen) oefenopgave beschikbaar stellen. Ik gebruik deze site vooral bij het rekenen alhoewel je er ook taalopdrachten kan doen. Deze site heeft de vraagstelling bij de opgaven zoveel mogelijk gelijk getrokken met de manier waarop de cito-toetsen hun vragen stellen. Een mooie manier om dus even te kijken of je wel snapt wat ze bedoelen met de vragen op de toets.
Ja kan per vraag in beeld hebben of alle vragen onder elkaar. Na elke vraag zie je meteen of je het goed hebt en krijg je de kans om te verbeteren. Zeer directe feedback dus.
Een minpuntje vind ik de lay-out van de site. Ik vind de site erg onrustig met veel plekken om op te klikken. Dit is wel weg als je eenmaal in een toetsgedeelte bent.
Deze site kan niet bestaan zonder een inkomstenbron. Ze bieden te downloaden boekjes aan met nog meer sommen of opdrachten voor taal.
Wijzer over de basisschool
Wijzer over de basisschool vind ik een hele fijne site. Qua opbouw is hij een heel stuk rustiger en overzichtelijker dan de eerste.
Ook hier kan je zowel voor taal als rekenen terecht en natuurlijk gericht op het leerjaar. Wat ik fijn vind aan deze site is dat ze tips geven hoe je bepaalde aspecten zoals begrijpend lezen kan oefenen als je geen kast met materialen thuis hebt staan. Hetzelfde geld voor de verschillende onderdelen van rekenen. Stap voor stap nemen ze de soort sommen door in een video die je samen met de je kind kan bekijken.
Je kan een gratis rekenboekje downloaden als je een inschrijving doet met je e-mailadres. Er zijn ook grotere rekenboekjes te koop.
Sommenfabriek
Een site die zich alleen richt op het rekenen is sommenfabriek. Een hele duidelijke site met duidelijke video’s. Ze hebben een speciaal stukje geschreven over de cito-toetsen. Met uitleg hoe je een kale som kan halen uit al die informatie die op je af komt. Goede tips voor de kinderen die moeite daarmee hebben dus.
Bij de meeste uitleg zit ook een gratis te printen werkblad om even te kunnen oefenen. En wederom kan je extra werkboeken kopen. Hier zijn de boekjes wel heel specifiek gericht op een bepaald deel van rekenen.
Ik vind van deze site vooral de uitleg video’s heel goed. Ze zijn duidelijk voor het kind gemaakt. Ze leggen uit met tekeningen en herhaling.
Juf Milou
Ik ben echt fan van de website van juf Milou. Voor elk niveau en voor elk aspect van het onderwijs heeft ze een hele verzameling werkbladen gemaakt die je mag gebruiken. Ze heeft prachtige teksten voor begrijpend lezen in onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Zo werd mijn zoon enorm blij van een tekst over minions en minecraft.
Deze site is eigenlijk bedoeld voor mede-juffen maar als mama ben ik enorm blij met haar. Ik zal niet snel iets doen met een themaboekje maar gebruik dus wel het begrijpend lezen en rekenen. Zij geeft ons nu de kans om op een leuke manier toch wat extra werk te doen voor de moeilijkere vakken.
SlimmeTeksten
Op Facebook vond ik SlimmeTeksten. SlimmeTeksten is een verzameling teksten voor het basisonderwijs. Ze worden gemaakt door Jan Schotman.
Ze zijn niet allemaal even simpel vind ik maar wel leuk geschreven en voorzien van verschillende soorten opdrachten.
Een leuke aanvulling voor begrijpend lezen.
Topomania
Als allerlaatste gebruiken wij hier soms topomania. Dit is een site waar je een kaart in kan maken om op leuke wijze de topografie te leren. Zo kan je bijvoorbeeld met een autootje van plek naar plek rijden op de kaart of de juiste plaatst proberen te raken met pijl en boog.
Als ouder moet je echter wel zelf zorgen voor de juiste kaart. En je moet inloggen anders kan je niet spelen.
Iets wat ik zelf wel vervelend vind is dat sommige plaatsen veranderen van naam. Bijvoorbeeld Lille wordt Rijsel omdat dit de nederlandse naam is voor deze plaats. En bij alleplaatsen word de nederlandse naam gebruikt, Parijs in plaats van Paris. Alleen bij een plaats als Lille, die ze dus als Lille moeten kennen geeft dat een probleem want het programma maakt er zelf Rijsel van
Hebben jullie nog aanraders voor mij?