09 april 2020 
in Shoppen
5 min. leestijd

Disney+

Sinds kort kunnen wij gebruik maken van Disney+. Een welkome aanvulling op de TV kanalen en Netflix. Ik bedoel, wie is er nu niet dol op Disney. Vooral de tekenfilms die er door de afgelopen jaren gemaakt zijn, blijven altijd leuk om te kijken. Zo viel het A al direct op dat er een verschil is in hoe de films gemaakt zijn, hoe anders zien ze er nu uit ten op zichte van vroeger. Je ziet verschil, maar dat maakt de een niet leuker dan de ander. Wij gingen ermee een geschiedenis tripje maken.Disney+

Voorkeur voor prinses

Iedereen heeft wel zijn eigen favoriete Disney tekenfilms. Al naar gelang je voorkeur voor Prinses, of verhaal. A was toen ze klein was wel het meest fan van Doornroosje, want Doornroosje staat overal in het roze op. Dat vergeleken met bijvoorbeeld Assepoester, die altijd in het blauw liep, of Belle in het geel. De liefde voor Anna en Elsa is bij haar nooit meer geland, zij was de prinsessenfase toen al ontgroeid.
Maar dat wil niet zeggen dat je Disney ontgroeid. Dat je niet meer in een prinsessenjurk loopt tot je gaat trouwen, maakt de Disney films niet minder leuk. Wellicht juist leuker, want toen ze klein was, duurden de films eigenlijk te lang en waren dus minder interessant dat het hele gebeuren er omheen.

Top 10 Dinsey films

Dat Disney films voor alle leeftijden zijn, bewees Opa al. Samen met de kleinkinderen keek hij de films uit zijn tijd, op DVD. Eerder keek hij deze met ons op Videoband. En als wij vroeger, zeer incidenteel naar de bioscoop gingen, dan was dat een Disney klassieker. De geschiedenis van de Disney tekenfilms gaat ook zover terug.
Opa is geboren in 1949 en toen waren de eerste Disney films al in de bioscoop geweest. De oudste film Sneeuwwitje werd namelijk al in 1937 uitgebracht. Onze top 10 met films op Disney+ (in willekeurige volgorde) is dan ook een stukje familiegeschiedenis

  • Sneeuwwitje

Laten we ons top 10 dan ook beginnen met de oudste film van Sneeuwwitje. De mooie prinses wordt omgeven door de 7 schattige dwergen. Opa is ook fan van de dwergen en ook nu, bijna 100 jaar later zijn die dwergen nog steeds ontzettend leuk. Bij opa en oma thuis hebben de dwergen ook een mooi plekje gekregen in de hal.

  • Fantasia

Ik herinner me van vroeger dat we deze film regelmatig keken. Betoverende beelden op de klassieke muziek. Elfjes en de natuur, de bewegingen perfect passend op de muziek. Geniaal natuurlijk ook Mickey als tovenaarsleerling en de dansende nijlpaarden staan vast op iedereens netvlies gebrand.
Wat ik dan nog het meeste geniaal vind Fantasia is uit 1940. Het tijdperk van voor de computer. Hoe knap dat dit allemaal beeldje voor beeldje met de hand is getekend en dan zo perfect past op de muziek.

  • Bambi

Ook vroeger heel veel gekeken is het aandoenlijke Bambi. Tranentrekkend mooi en stiekem als je klein bent ook best wel spannend met de jagers en de brand. Ik moet zeggen dat ik ook nu nog verbaasd ben dat deze film toch echt in 1942 is gemaakt. Zo tijdloos mooi.Disney+ Bambi

  • Taran en de toverketel

Deze moet ik echt nog eens kijken op Disney+, want ik weet niet meer precies hoe het verhaal gaat. Ik herinner me wel dat we deze film in de bioscoop hebben gezien. Dat was dus in 1985. Zo oud is hij alweer. Wat mij betreft een sprongetje in de tijd dus en het begin van de modernere Disneyfilms. Opvallend is wel dat deze film, mijn wijsheid komt nu even van Wikipedia, want mijn geheugen laat me in de steek, niet de gezellige liedjes heeft waar de meeste films om bekend staan en hij wat griezeliger is dan de anderen. Wellicht dat hij daarom minder bekend is? Tijd om hem eens terug te kijken.

  • De leeuwenkoning

Weer een sprongetje in de tijd. Thuis waren we minder geïnteresseerd in Disney, want we hadden de puberteit bereikt. Maar de Leeuwenkoning verbrak dat. De magische liedjes van Elton John, wij konden ze allemaal meezingen in de originele versie. En dat schattige leeuwtje, de humor van Pumba en Timon. Deze staat wel heel hoog in de lijst van favorieten. Zo zijn we met het gezin dan ook naar de musical De Lion King geweest. En ook de nieuwe live action Lion King film is hier al bekeken. Eigenlijk verdient deze film dus 2 plekken.

  • The sound of Music

Zaten jullie ook elke kerst voor de televisie te genieten van de liedjes en het prachtige verhaal? Hoe de familie Von Trapp Maria in hun hart sloot. En zelfs de stugge vader? Waarschijnlijk vooral mijn jeugdsentiment. Of vindt de jeugd van tegenwoordig dit ook nog leuk? Een film uit 1965 gaat natuurlijk wat langzamer dan een modern verhaal. Nu we Disney+ dan toch hebben, maar niet wachten tot kerst, maar op een middag met slecht weer nu we toch thuis zitten eens lekker voor gaan zitten.

  • Frozen 1 en 2

Natuurlijk mogen de recente hits van Frozen niet ontbreken. We hadden het geluk dat we het prachtige Frozen 2 vorig jaar in de bioscoop mochten ontdekken. En kunnen nu nog een keer nagenieten van de deze prachtige films. Toch wel fijn dat Frozen 2 vervroegd op Disney+ is gezet nu we veel thuis zitten.
De eerste volledige computeranimatie. Maar niet minder knap.

  • Vaiana

Samen met A keken we deze in het ziekenhuis (toen nog via Netflix) toen zij haar arm had gebroken. Het was fijn om de geluiden van de eerste hulp buiten te sluiten en ons mee te laten nemen naar betere (nou ja, zij heeft haar eigen uitdagingen) oorden dan waar wij waren. Bijna jammer dat we hem toen niet konden afkijken en het er daarna niet meer van kwam. Tijd om dat in te halen. Want ook deze recente film mag daardoor niet ontbreken.

  • Pirates of the caribbean

De muziek, de tijd waarin het zich afspeelt. Prachtige films. Voor A ook leuk om te gaan kijken binnenkort. Voor T nog niet, maar dat kan hopelijk de volgende jaren nog. De sfeer van deze films moet je toch echt even geproefd hebben. Hoewel natuurlijk niet alle delen even goed zijn. Mijn mening.

  • De ongelooflijke reis

Deze film was ik al weer vergeten. Ik weet nog dat ik 12 werd, denk ik. En we deze film keken met mijn verjaardagsfeest. Nooit geweten dat hij al in 1963 uitgebracht was. Wij keken hem dus ruim 20 jaar later. Films met dieren zijn eigenlijk altijd goed. Hoewel ik me afvraag of deze het waard is om nog een keer te kijken. Zal hij niet erg uit de tijd zijn? Met films als Sound of Music of Mary Poppins heb ik er weinig last van, maar de kinderen roepen toch sneller, saai, of stom….

Disney+ uitproberen?

Wil jij Disney+ ook uitproberen? Welke film zou jij dan het eerst kijken? Ben je net als wij van de klassiekers? Of meer een Marvel fan. Kan ook, want deze staan er ook op. Net als vele supermooie documentaires over onze prachtige wereld. Toch een soort van op reis nu we gebonden zijn aan huis.
Wist je trouwens dat je Disney+ 7 dagen gratis kunt uitproberen? Niet vergeten op te zeggen als je na deze 7 dagen alles hebt gezien wat je wilt zien. Maar dat kunnen wij ons eigenlijk niet voorstellen.

NB Dit artikel bevat een affiliate link, help je mij een klein beetje mee?

Reactie plaatsen