Kinderen
Hanneke Koper-de Leur
Kinderen
09/19/2015
1 min
1

De week tegen pesten

09/19/2015
1 min
1

Sinds dit jaar is de week tegen pesten verplaatst naar september. Want wat is nou beter tegen pesten dan het schooljaar beginnen met bewustwording!

Ik merk aan mijn kinderen dat ze het begrip pesten heel moeilijk vinden. Q, bijvoorbeeld, vindt heel snel dat hij gepest wordt. Hij komt dan thuis met de mededeling dat het niet leuk was op school omdat hij werd gepest. Maar wanneer is het pesten en wanneer is het plagen? En hoe leg je het verschil uit tussen die twee aan je kind.

De definities en het verschil

Plagen: Zonder kwaadaardige bedoeling, voor de grap, iemand proberen boos te maken

Pesten: Het langdurig en herhaaldelijk plagen van iemand waarbij steeds 1 iemand het slachtoffer is.

Als je de definities naast elkaar legt dan zie meteen al een verschil en een overeenkomst. Eigenlijk is pesten dus hetzelfde als plagen. Maar waar je bij plagen een enkele keer slachtoffer bent en de andere keer aanstichter is bij pesten steeds dezelfde de pineut.

imageOm iets pesten te mogen noemen moet het ook langere tijd bezig zijn en nadelige gevolgen voor het slachtoffer hebben. Denk dan aan psychische beschadigingen zoals zelfvertrouwen of lichamelijk zoals blauwe plekken.

Maar hoe leg ik dit nu uit aan mijn kind?

Als Q thuis komt met de de bovenstaande mededeling dan probeer ik natuurlijk eerst te achterhalen wat er nu precies is gebeurd. Maar vooral is dit de eerste en enige keer of gebeurt het zeer regelmatig. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar te horen gekregen dat het eenmalig was. Hier probeer ik in het gesprek dan ook de nadruk op te leggen. Pesten is iets was elke keer weer terug komt als het maar een keer voor is gekomen dan noemen we het plagen.

Eerlijk gezegd vind ik de plagerijtjes ook nog best mee vallen. Maar omdat ze hem wel echt kwetsen op dat moment, zeg ik dat niet. Wel probeer ik hem te helpen om te relativeren en het dus minder heftig te maken dan het in zijn hoofd was.

Pesten en plagen liggen heel dicht bij elkaar. Daardoor is het normaal dat kinderen de twee begrippen makkelijk door elkaar halen. Daarom is het belangrijk dat er regelmatig aandacht, en niet alleen maar een week per jaar, aandacht gegeven wordt aan pesten.

Meer weten over pesten of de week tegen pesten?

Wil je meer weten over pesten en de week tegen pesten kijk dan eens op www.pestweb.nl, een site voor kinderen en ouders, of kijk de komende week naar het klokhuis.

Vinden jullie kinderen het verschil ook zo moeilijk?

Reacties
Categorieën