26 maart 2015 
2 min. leestijd

Broccolisoep

Op zaterdag eten wij altijd makkelijk. Manlief tennist dan eind van de middag en mama heeft ook weekend. Makkelijk eten betekent hier, een boterham met een gebakken ei, tosti, broodje shoarma of soep.
Soep is meestal een makkelijke soep, uit een pakje. Water erbij en zelf nog wat groente, vlees of bouillon toevoegen en klaar. Afgelopen week hadden we ook broccoli op het menu staan. Wij eten daarvan alleen de roosjes. De stelen gooide ik altijd gewoon in de GFTbak. Zonde want ik leerde van een inmiddels ex-collega dat je die stelen ook prima kunt eten. Hij vertelde me dat toen ik een keer klaagde dat je altijd zoveel steel koopt bij de broccoli.

Nu heeft het een jaar geduurd voordat ik besloot toch eens te kijken naar de eetbaarheid van de stelen van broccoli. Gewoon zo op tafel zetten dat wilde ik ook niet. Blijkbaar spreken de stelen me toch niet heel erg aan, dus zocht ik naar een soep. In soep zie je niets meer terug van de stelen, maar weten we wel of ze lekker smaken.

Mijn vaste lezers weten inmiddels wel waar ik de meeste recepten vandaan haal. Juist ja, ook deze komt uit mijn smulweb app.

Romige broccolisoep met champignons

Ingrediënten:

  • 500 gram broccoli
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 liter water
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 50 gram roomkaas met knoflook en kruiden
  • 100 gram champignons
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Ik gebruikte 3 broccoli stronken, nou ja 2 keer alleen de stelen en 1x ook de roosjes.
Peterselie had ik niet in huis, dus die had ik overgeslagen.

Bereiding:
Snijd de broccoli in stukjes. Ik schilde de stelen, maar weet eigenlijk niet of dat nodig was.
Ook de knoflook en uit in stukken snijden.
Nadat je de ui en knoflook glazig hebt gebakken in de olie, de broccoli, bouillonblokjes en het water toevoegen.
Ongeveer 10 minuten laten koken.

Ondertussen de champignons in plakjes snijden en lichtbruin bakken in wat olie.

Na 10 minuten de pan soep van het vuur nemen, de roomkaas toevoegen en pureren met de staafmixer of in de blender. Indien nodig nog peper en zout toevoegen.
Champignons in de soep doen en eventueel nog garneren met peterselie.Broccolisoep

Wat vonden wij ervan?

Dit is een fijne soep. Makkelijk te maken, snel klaar en ook erg lekker. Een goede manier gevonden om de broccolistelen ook te verwerken. Weer een beetje afval minder. En behalve dat, iets eetbaars weggooien is ook gewoon erg zonde.
A heeft echt genoten van de soep. Er mocht zelfs nog een keer worden opgeschept. En dat terwijl ze tegenwoordig vaak roept dat ze dingen niet lekker vindt. En dat al zonder te proeven, of alleen al het idee dat er iets inzit dat ze niet lust. Oké de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik niet heb verteld dat ik het voor een groot deel van de stelen van de broccoli heb gemaakt. T zit nog meer in de lust-ik-niet-, of ik-eet-helemaal-niets-fase en hij heeft dan ook eigenlijk bijna niets gegeten. Hij zal het wel even niet nodig hebben. Hij zei in elk geval niet dat het bah was.Broccolisoep met bruchetta

Mannlief warmde de soep op, omdat hij later thuis was. En ook dan was het erg lekker.

Omdat wij meestal aan soep niet genoeg hebben, aten we er bruchetta met tomaat bij. Het recept volgt snel.

Eten jullie ook de stelen van de broccoli?

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 26 Mar 2015

Ik eet broccoli alleen als groente eigenlijk. Ik weet niet wat ik van de soep vindt. Wel goed bedacht!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 26 Mar 2015

Was voor mij ook de eerste keer broccolisoep. Misschien toch een keer proberen?

dochterlief
Door

dochterlief

op 26 Mar 2015

Ik ben zelf gek op soep! Dit ziet er heerlijk uit,maar broccoli is de enige groente die hier consequent geweigerd wordt door mijn dochter...in wat voor vorm dan ook.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 26 Mar 2015

Ook in gepureerde vorm? Dan vindt ze het dus echt niet lekker. Dat kan best natuurlijk. Ik proef het ook gelijk als er ergens een erwt of een boon in zit

Het Sushimeisje
Door

Het Sushimeisje

op 26 Mar 2015

Ik doe dit zelf ook altijd. En op youtube is er een filmpje over onderdelen van groentes die wij vaak weggooien maar die gewoon te eten zijn. Ik weet alleen de naam even niet meer. Maar er zaten handige tips in!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 26 Mar 2015

O wat leuk, ik ga op zoek naar dat filmpje op YouTube. Je maakt me erg niewsgierig

Boodschappen maart week 4 | MMopvrijdag
Door

Boodschappen maart week 4 | MMopvrijdag

op 30 Mar 2015

[…] aten we broccolisoep met bruschetta. Een eerste probeersel van beide gerechten, dus verwerkte ik ze ook in een blog. Een […]

Courgettesoep | Mama's met thee
Door

Courgettesoep | Mama's met thee

op 10 Oct 2015

[…] er nog meer mogen komen. We startte de serie al voordat we op het idee van een serie kwamen met de Broccolisoep. Hanneke toonde ons al een heerlijke gele tomatensoep en vandaag hebben we Courgettesoep op het […]

Andijviesoep | Mama's met thee
Door

Andijviesoep | Mama's met thee

op 31 Oct 2015

[…] Dus eens kijken hoe dat gaat met soep. De meeste groene soepen die ik eerder maakte, zoals de broccolisoep of courgettesoep vonden ze erg lekker, dus zeker het proberen […]

Reactie plaatsen