25 september 2024 
in Boeken
3 min. leestijd

Ben ik raar?

Enige tijd geleden zag ik ineens een post voorbij komen op Facebook van Jolanda. Ik ken Jolanda van een van de scholen waar ik gewerkt heb de afgelopen jaren. En ik was verbaasd. Zij had een boek geschreven. Nou was ik daar niet zo zeer verbaasd over eigenlijk. Dat doen heel veel mensen. Maar ik was verbaasd omdat ik mezelf realiseerde dat ik haar na een aantal jaren op dezelfde school te hebben rondgelopen eigenlijk helemaal niet kende. Terwijl dat eigenlijk een van mijn sterkere punten is, het contact dat ik makkelijk kan leggen (als ik wil). Ik zet hier zelf al bewust als ik wil tussen haakjes. Want soms wil ik het even niet, en trek ik mezelf graag even terug in een eigen bubbel om te ontprikkelen. Even aarden en weer opladen, om de extroverte kant die ik ook heb daarna weer de boventoon te laten voeren.

Zo kende ik dus Jolanda Striegel, de schrijfster van het boek "Ben ik raar?" eigenlijk niet goed genoeg. En ik weet nu waarom.

Ben ik raar?

Ben ik raar?

Is Jolanda dan raar? Nee, dat is ze zeker niet, maar Jolanda heeft wel dit boek geschreven. Een heel mooi boek dat voor alle leeftijden uitlegt wat je nu ervaart als je HSP (hoog sensitief bent). Als alle prikkels, die de laatste jaren alleen maar in volle snelheid toenemen, net even intenser ervaart, anders ervaart dan iemand anders. Denk aan intens kriebelende bonnetjes van kleding, een wollen trui, maar ook drukke omgevingen of harde geluiden.

Ben ik raar_horen

In "Ben ik raar?" legt Jolanda in simpele taal, ondersteund met prachtige illustraties van Nannie Oomen, uit  hoe zien, horen, ruiken, voelen, eigenlijk alle zintuigen soms gewoon even te veel zijn.

Het uitkomen van dit boek, het lezen ervan, maar het Jolanda volgen op social media in haar boekpromotie maakte dat ik haar op een hele andere manier heb leren kennen. En daarnaast op een andere manier ben gaan bewonderen. Van de collega die ik eigenlijk niet zo goed kende, wel gezellig met kon kletsen enzo, naar een schrijfster die vele kinderen en volwassenen een handvat heeft gegeven om uit te leggen, wat er nu precies kan zijn als je HSP bent.


Eigen bewustzijn

Naast dat ik sowieso veel herken in het boek bij mezelf, maar ook zeker bij T, werd ik mezelf eigenlijk ook meer bewust van welke invloed mijn eigen afsluiten zich soms heeft op het leren kennen van anderen. Anderen die zichzelf niet direct profileren en die ik daardoor onbewust met mijn eigen thrillseeker kant dus niet opzoek. Een stukje verdieping van mijn eigen ontwikkeling dus.

Wat ik zo mooi vind aan het boek, is dat het boek echt voor alle leeftijden geschikt is. Jolanda staat zelf voor een groep 1 en kan het boek daar gebruiken, maar ook voor een volwassene is het een aansprekend boek. Met name de volwassene die door een kind verteld wordt hoe het zit, of die zelf dit herkent.

Er zijn natuurlijk ook mensen die zich totaal niet herkennen in de materie en het mogelijk zelfs onzin vinden, ja deze mensen ken ik, maar ook voor hen is het boek, makkelijk en kan het toch herkenning oproepen van iets wat ze in anderen, of wellicht toch bij zichzelf herkennen.

Ben ik raar_nee

Ik vind dat Jolanda dus een geweldig, waarde toevoegend boek hebben gemaakt voor de huidige maatschappij. Want...

Dat is niet raar, dat is wie je bent. Gevoeliger voor geluid, geuren, beelden of..... En zo is het makkelijk uit te leggen, of je nu 4 of 99 bent.


Nieuwsgierig?

En als je hem nu hebt gekocht en je wil een handtekening erin? Dan kan ik eens voor je navragen of ik dat kan regelen.


PS de afbeeldingen uit het boek zijn gekozen omdat deze pagina's mij het meeste aanspreken. Wij zijn allemaal niet raar. En ja ik heb af en toe echt noodzaak tot stilte om mij heen. Heerlijk!

Reactie plaatsen