07 juni 2018 
2 min. leestijd

Aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien

Het aardbeien seizoen is duidelijk aangebroken. Bij Hanneke in de moestuin zijn ze rijp en ook de paar plantjes hier in de tuin beginnen hun vruchten te dragen. Maar het zijn er in 1x wel heel veel. Dus wat doe je nog meer met aardbeien dan alleen de hele dag door aardbeien eten?

Aardbeien

In de paar jaren dat ik zelf heel actief was bij ons in de biologische buurtmoestuin, heb ik geleerd dat je ook vele soorten aardbeien hebt. En dat er daadwerkelijk verschil in smaak zit als je goed proeft. De een is wat zuurder, de ander wat zoeter, maar het belangrijkste, ze zijn allemaal veel lekkerder dan die je in de winkel koopt. En er zijn er heel veel tegelijk rijp. Dat betekent dat je zelfs aardbeien op een gegeven moment een beetje zat bent.
Maar wat kunnen we dan doen om af te wisselen met aardbeien.Aardbeien

Aardbeien met slagroom

Met stip op nummer 1 hier in huis. Als toetje aardbeien met slagroom eten. Dat lukt ze waarschijnlijk wel een week achter elkaar. Ik pas na 1 avond wel met de slagroom, dan heb ik die wel gezien. Maar aardbeien als toetje, of als fruit mee naar school, dat doet het hier zeker wel een volle week goed.

Aardbeienijs

Een paar jaar geleden had ik meerdere bakken aardbeien die eigenlijk een beetje te ver al waren om nog te kunnen bewaren. Hier maakten we onze eigen festini fruitijsjes van. Aardbeienijs gemaakt met de oude tupperware ijsvormpjes. Heerlijk!Aardbeienijsje
De combinatie met watermeloen, was net even minder geslaagd vonden de kinderen. Hoewel ik die dan wel weer heerlijk fris vond.

Een andere mogelijkheid is om zelf aardbeienyoghurt ijs te maken. Een leuke variatie op bovenstaande. Mochten ze dat zat zijn, dan heb je net weer een ander smaakje ijs op tafel staan.

Aardbeiensap

Wat er ook altijd in gaat zijn versgeperste sapjes. Wij gooien dan fruit dat op moet, of dat we hier speciaal voor gehaald hebben in de blender, aangevuld met sinaasappelsap. Aardbeien doen het ook heel goed in en lekker sapje.

Aardbeienjam

Het is even wat meer werk, maar aardbeienjam is natuurlijk ook heel lekker om te maken. En als je het in goede gesteriliseerde potten doet, kun je het ook nog best even bewaren.
Aardbeien bevatten van nature geen bindmiddel, dus je moet wel iets van gelatine toevoegen, als ik het goed onthouden heb. En het voordeel van zelf jam maken, je kunt er goede stukken fruit in laten, dus niet alleen maar jam. En je kunt er zo weinig, of zoveel suiker in doen als je zelf wilt.

Maar dan? Als alle jampotten en de vriezer gevuld zijn? Wat doen we met de rest van de aardbeien?
Wie heeft er nog een goed recept met aardbeien? Spam je link maar  in de comments

Reactie plaatsen