Al een tijdje geleden schreef Marijke een stukje over het leeftijdsverschil tussen haar kinderen. Dat is redelijk groot en ze schreef waarom dat zo leuk is. Bij Hanneke thuis is het leeftijdsverschil veel kleiner, namelijk maar anderhalf jaar. Ook hier zitten voordelen aan.
Altijd een leeftijdsgenootje om mee te spelen
Als je kinderen in dezelfde leeftijd vallen, en ze kunnen met elkaar overweg, dan hebben ze altijd een vriendje of vriendinnetje paraat. Ook op vakanties is het erg fijn om je niet verloren en alleen te voelen. Voor mij was dit de voornaamste reden om de kinderen dicht op elkaar te krijgen. Zelf, als middelste van drie met maximaal 2,5 jaar ertussen, heb ik me altijd erg fijn en veilig gevoeld. Er was altijd wel iemand met wie ik kon spelen, praten of zwemmen. Ook nu nog leven we onze levens redelijk in het zelfde tempo en kunnen we praten over de kinderen, schoolkeuzes en noem maar op.
Dezelfde interesses
Doordat ze bijna van dezelfde leeftijd zijn hebben ze veel dezelfde interesses. Natuurlijk is A een meisje en Q een jongen maar dingen als spelletjes en speelgoed hebben beide altijd getrokken. Ze speelde samen met de blokken toen ze heel klein waren, later met de barbies (ja Q ook) en de Thomastreinen (ja A ook) en nu spelen ze computerspelletjes tegen elkaar of voetballen op het grasveldje. Ook is er nooit iemand te klein voor een activiteit. Is dat wel zo dan hoeven wij maar 1 jaartje te wachten.
Mee op elkaars partijtje
Als je zoveel gemeen hebt dan is het dus ook niet raar om mee te gaan op het partijtje van je broer of zus. Ik hoef nooit extra opvang te regelen. Want zijn vrienden kent zij goed en haar vrienden daar kan hij best mee overweg. Beide kinderen hebben dan ook nooit bezwaar gehad in een prinsessenfeestje of paintballen (ook niet van een ander dan hun eigen broer of zus overigens). Het lijkt er zelfs op dat beide kinderen graag spelen met kindjes van het andere geslacht. A kan als een van de weinige meiden in de klas heel goed overweg met de jongens en Q ligt erg goed bij de meiden.
In een keer uit de luiers
Ook een heel groot voordeel. Je bent in een keer af van die gebroken nachten, zindelijkheidstraining, flesjes en luiers. In eerste instantie ga je in een moeite door, maar dan ben je er klaar mee. Je hoeft niet na vier jaar alles nog een keer van voor af aan te beginnen want je zat er nog middenin toen nummer twee kwam.
Ze leren van kleins af aan te delen in aandacht
A weet niet beter dan dat Q er is. Ze was anderhalf jaar dat hij geboren werd, maar van de tijd ervoor heeft ze eigenlijk geen herinneringen. Ze heeft dan ook van jongs af geleerd dat mama niet altijd meteen voor je klaar staat. Dat je soms de aandacht moet delen. Een tweede leert dit automatisch omdat er al een kindje is dat de aandacht op eist. Als je kinderen dicht op elkaar geboren worden, dan heb je dat dus bij beide kinderen. Dat wil dus niet zeggen dat ze nooit jaloers zijn op elkaar, want ze vinden allebei wel eens dat de ander meer heeft gekregen dan hij/zij.
Wat vind jij fijn aan een klein leeftijdsverschil tussen je kinderen?
littlemomentsthatmakelifebig
op 09 Mar 2016Hanneke
op 09 Mar 2016Marguerita
op 09 Mar 2016Hanneke
op 09 Mar 2016