Wauw wat een geluk heb ik toch weer. Mijn kinderen gaan altijd zonder problemen naar school. Nou ja, T begint natuurlijk pas net. Hij is net “gewend” op school. Gewend in de zin van, voor je vier wordt, mag je al een paar dagdelen meedraaien in de klas om eens rond te kijken. Dan kun je als je vier geworden hebt echt naar school. Maar waarom is het “wennen” en hoe kun je zorgen dat je kind het “wennen” zo leuk vindt, dat het daarna met plezier naar school gaat. Hoewel we hier geen garantie voor kunnen geven, maar de meeste kinderen gaan gelukkig meestal wel met veel plezier naar school.
Elke school is anders
Elke school heeft zijn eigen regels, manieren en mensen. Dat betekent dat ook elke school zijn eigen manier heeft om de kinderen te laten wennen voor ze vier zijn. Het is overigens niet verplicht als school om kinderen te laten wennen, vaak wordt hier ook vlak voor de zomervakantie van afgeweken. Dus vraag ook gerust tijdens het uitzoeken van de school, hoe zij dat doen. Mag je als papa of mama de eerste keer ook een tijdje in de klas blijven? Of wordt alleen het kind verwacht? Komt het kind een hele dag? Een halve dag? 5 dagen? Of alleen een keer op de wisselochtend aan het einde van het schooljaar. Je ziet het al, er zijn vele mogelijheden. En er is geen eenduidigheid.
Tips om te wennen op school
Maar hoe laat je het wennen dan ook slagen, en hoe gaat je kind met vertrouwen zijn/haar schoolperiode tegemoet. Ja, geen garanties, maar er zijn een aantal dingen die zeker helpen om de overgang van thuis, creche of peuterspeelzaal naar groep 1 soepel te laten verlopen.
De school
Ook voor school geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Gaan er al oudere broers of zussen naar school, dan is het misschien makkelijker. Zo gaat T al 4 jaar mee naar school om zijn zus weg te brengen. Hij kent de school, hij weet waar het is, en is al vertrouwd met het gebouw en ook een aantal juffen en meesters kent hij. Bij A was het gebouw ook bekend, het grote voordeel van het kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw.
Is het gebouw niet bekend, dan is het wel fijn om er af en toe eens langs te fietsen, of te lopen en te bespreken dat dat leuke gebouw de school is. Hoe verwacht je kind dat het er uit ziet? Wat kun je aan de buitenkant al zien? Kun je een keer na schooltijd op het plein en door het raam naar binnen kijken? Zo raak je al wat vertrouwd met het gebouw.
Wat neem je mee
Samen met T hebben we een nieuwe schooltas en een beker en een broodtrommel uitgezocht. Ook had hij inspraak in de stickers om zijn spullen te merken. Zo is hij dus erg blij met zijn stoere tas, beker en trommel en kan hij niet wachten om ze mee te nemen naar school. Hij kan ook heel goed zelf zijn beker openen. Dat maakt het al een stuk minder spannend, dan steeds te moeten vragen of iemand hem kan helpen als je voor de eerste keer in de kring, of aan een tafel zit met een beker die je niet open krijgt.
Met mooie spullen en veel zelfvertrouwen stap je ook makkelijker een nieuwe situatie in. Vergelijk het maar met jezelf. Je trekt naar een belangrijk gesprek ook andere kleding aan, dan voor een avondje Netflixen. Spullen en ook kleding helpen je.
Wat kun je verwachten
Hoe gaat het er aan toe in een klas? Wat doen ze de hele dag? Als ouder is het vaak ook lang geleden dat je een kleuterklas van binnen hebt gezien. Het kan dan helpen om samen een aantal boeken te lezen. Boeken als Hoi, naar school en Hoera naar groep 1 geven een leuke kijk in de wereld van de kleuterklas. Natuurlijk doet de juf het net even anders dan in de boeken, maar de grote lijnen zijn bijna overal hetzelfde. Leuk om samen alvast te verkennen wat je bijna kleuter mag verwachten. Ook handig om samen te lezen na een dag wennen, naar aanleiding van het verhaal komen vast ook de verhalen over zijn/haar eigen dag naar boven.
De juf
Veel juffen werken parttime. En de kinderen gaan (meestal) 5 dagen in de week naar school. Met wennen hebben wij er rekening mee gehouden dat er bij ons 1 dag in de week een andere juf voor de klas staat. T ging 2x per week wennen, en wij hebben gezorgd dat hij bij beide juffen ging wennen. Hierdoor was het toen hij echt naar school moest geen verrassing dat er ook nog een keer een andere juf in de klas is.
Afscheid nemen
Wennen is spannend. En misschien vindt jouw kind het zo spannend dat het bij het afscheid in huilen uitbarst. En Je zal de eerste papa of mama niet zijn, die dan ook een traantje moet wegslikken bij het afscheid. Doe dat vooral lekker buiten. Je helpt je kind niet om mee te gaan huilen. Neem kort en duidelijk afscheid. En vergeet daarbij ook niet te vertellen, wanneer je het weer komt ophalen. De meeste kinderen stoppen al met huilen als jij uit zicht bent. Misschien helpt het als je kind een knuffel mee mag nemen, of kan de juf even helpen en je kind onder haar hoede nemen. Maar echt de meeste kinderen stoppen al met huilen zodra jij door de deur verdwenen bent. Ze worden in de klas al snel afgeleid door alles wat er gebeurt.
Hoe was het op school?
De kans is groot dat er helemaal geen enthousiast verhaal komt over school. Dat betekent meestal niet dat het niet leuk was, of je kind het niet naar de zin heeft op school. Misschien is hij/zij gewoon moe. Als jij moe bent, heb je toch ook geen zin om enthousiast te vertellen. Je wilt ook even bijkomen met een kop thee op de bank. Met een stuk chocola erbij. Nou je kind ook. Probeer op een later tijdstip nog eens te vragen. Soms komen de verhalen ook pas een paar dagen later.
Op de vraag “Hoe was het op school?” volgt doorgaans een “Leuk”. Probeer daarom ook vragen te stellen over de gebeurtenissen op school. Zingen jullie een liedje voor het eten en drinken? Met welke spullen heb je gespeeld tijdens het buitenspelen? Wat is het leukste dat je vandaag op school hebt gedaan?. Waarschijnlijk wil je nieuwbakken kleuter dan een heleboel vertellen.
Moe
En dan is je kind gewend, maar nog niet gewend. Hij/zij weet hoe het gaat op school en mag nu echt naar school. Heerlijk, maar ook vermoeiend. Want als zijn de eerste indrukken al in de periode van het wennen geweest. Het is toch heel wat als je dan ineens echt 5 dagen naar school mag. Gelukkig zijn 4 jarigen nog niet leerplichtig. Wordt het allemaal even teveel? Houd ze dan gerust een middag of een dagje thuis (mits je dit met werk kunt regelen natuurlijk). A had het bij ons nooit nodig. Zij ging van 4 dagen kinderdagverblijf direct 5 dagen naar school en BSO. En dat ging probleemloos. Maar als ze het nodig hebben, is het wel fijn om ze even thuis te kunnen houden. Zo blijft school ook ontspannen en leuk. Je weet zelf hoeveel koffie en lucifers je nodig hebt op het werk als je moe bent. Dus tenzij je je kind met een koffie infuus naar school wilt sturen, houd je school leuker als ze even een dagje mogen bijkomen.
Iets te bespreken?
Natuurlijk kan het dan toch voorkomen dat je het idee hebt, dat je kind het niet leuk vindt op school. Bespreek dit met de juf. En dan niet in de ochtend als je het kind naar de klas brengt. Dan is er niet veel tijd, en je kind staat erbij. En ook je kleuter vindt het niet zo leuk als je over zijn/haar hoofd met de juf een discussie voert over het wel of niet leuk vinden op school. Maak even een afspraak voor een moment na school. De juf kan zich dan ook even voorbereiden en heel gerichte en concrete voorbeelden voor je verzamelen over je kind in de klas. Vergeet niet dat de juf minimaal 20 andere kinderen in de klas heeft en ook de tijd nodig heeft, jouw kind goed te leren kennen.
Hoe lang duurde het voor jouw kind goed gewend was op school?