Uitjes/Vakanties
Hanneke Koper-de Leur
Uitjes/Vakanties
10/31/2016
4 min
0

Naar Trix met opa

10/31/2016
4 min
0

Net als bijna elke jongen heeft Q een fascinatie voor dinosauriërs. Het zijn toch ook wel mythische beesten die kunnen verscheuren en opeten! Behoorlijk tot de verbeelding sprekend dus. Hij vond het geweldig om van die eieren in water uit te laten komen, plastic schedels uit te graven uit zandsteen en boeken er over te lezen van de bibliotheek. Al met al dus flink in dino’s geïnteresseerd.

Opa weet dit en stuurt Q vaak nieuwsberichtjes door via mij. Over nieuwe vondsten, nieuwe soorten of dingen die ze onlangs hebben geleerd. Al best een tijd geleden kwam ook de vondst van een behoorlijke complete Tyrannosaurus Rex voorbij. Wauw, wat gaaf. Nog gaver werd toen bleek dat deze gevonden was door een Nederlands museum met de bedoeling het skelet naar Nederland te gaan halen.

€10,- voor T-Rex?

Als snel werden we op tv overspoeld door Freek die ons allemaal vroeg om een tientje te gaan doneren voor de T-Rex en uiteindelijk kwam hij dus.

Inmiddels is Q flink wat ouder. Maar dino’s hebben nog steeds een plekje bij hem. De T-Rex staat nu in een tijdelijke  tentoonstelling, ze zijn bezig met een permanente maar je kan hem dus wel al bezoeken, in Leiden. Dat is hier niet al te ver vandaan en opa vatte het plan op om daar heen te gaan samen met Q en natuurlijk de beide A’s. Want de meiden hebben dan weliswaar niet zo een grote fascinatie voor dino’s maar het is wel onwijs interessant.

Opa en oma

Eerst wilde opa met het openbaar vervoer er heen en dat is op zich prima te doen. Ware het niet dat bleek dat de OV-kaarten van de kinderen waren verlopen. Toch met de auto dus.
De datum werd vastgelegd en de kaarten werden besteld. Drie kinderen, opa en oma. Iedereen had er zin in.
Helaas werd oma ziek. Manlief werd gevraagd om haar plaats in te nemen. Ik kon niet want ik moest een avonddienst werken en stiekem was ik best jaloers. Wat had ik graag meegegaan met ze. Maar goed ze gingen dus lekker met de auto naar Leiden en hadden daar een heerlijke dag.

Naar het museum

Op de afgesproken tijd mochten ze het museum binnen, je koopt kaartjes voor een tijd zodat de groep in het museum niet te groot is en je ook werkelijk wat kan zien. De tentoonstelling bestond uit iets meer dan alleen het skelet.

“Levende” dino’s

Als eerste kwamen ze in een scene-zaal. Hier waren dino’s nagemaakt. Sommige bewogen zoals de T-Rex op de foto en andere waren gewoon schattig zoals die kleintje die net uit het komen. Er was een hoop te zien en de kinderen waren best onder de indruk. De dino’s waren al behoorlijk groot vonden ze.

zaal-1

Trix

Hierna kwamen ze bij Trix, dit is de naam die het skelet gekregen heeft.

Ze is groot! Ik wist wel dat ze groot waren maar zó groot!?!

Q was heftig onder de indruk. Ze konden behoorlijk dichtbij komen en er was tijd en ruimte genoeg voor mooie foto’s. Nou ja ik zou zeggen kijk zelf maar even naar de foto’s. Vooral bij Q straalt de indruk er van af.

trix

Nadat ze het skelet uitgebreid hadden bekeken zijn ze naar het interactieve deel van de tentoonstelling gegaan. Dit was vooral erg leuk om te doen aldus A.

En wat kon je dan zoal doen?

Je kon bijvoorbeeld een T-Rex versieren. Door de baltsbewegingen van de Rex na te doen was het de bedoeling dat het oog van Trix op jou als mannetje Rex zou vallen. Dus stonden de kinderen tegen elkaar om het hardst te brullen, met hun voorpootjes de vogeltjesdans te doen en te schrapen met hun achterpoten. Humor!

interactief-trix

Ook kon je proberen harder te fietsen dan de T-Rex. Op een fiets tussen twee tv-schermen in moest je proberen aan de achtervolgende T-Rex te ontsnappen zodat je niet werd opgegeten. Oef dat is dus best hard werken. Helaas zijn we Q bij dit experiment verloren, hij heeft het niet gehaald en is opgegeten. Maar hij had een goed excuus wat hij was van de trappers afgegleden. Gelukkig haalde A en A het wel.

Ook was er grote hoeveelheid informatie te vinden in de vorm van een geprojecteerd boek dat je kon omslaan en een quiz. Hierbij moest je in het juiste poortje gaan staan, zo konden er meerdere mensen tegelijk meedoen. Het poortje lichtte groen of rood op en zo wist je of je goed had gekozen.

Herinnering

Na een goede twee uur in het museum te hebben doorgebracht was alles gezien en gedaan. Tijd voor de terugtocht. Maar opa wilde de kinderen heel graag nog een mooi aandenken geven aan deze bijzondere dag. Alle drie de kleinkinderen mochten een hele mooie dino-knuffel uitzoeken. A koos voor de T-Rex, Q voor een Triceratops en A heeft een Brachiosaurus gekozen.

dino-knuffels

Onze kinderen willen opa en oma, al was ze niet mee, bedanken voor een geweldige ervaring.

Zijn jullie kinderen ook in dino’s geïnteresseerd?

Reacties
Categorieën