Heb je als ouders invloed op de keuze van de vrienden van je kinderen? In hun vroege jeugd zeker al, ze gaan immers met jou mee ergens heen waar ook andere kinderen zijn, of je nodigt ze thuis uit.
Daarna gaan ze naar de basisschool en komen ze in aanraking met andere kinderen, dan die jij kent. Daar is jouw invloed op de keuze van vrienden dus direct beperkt. En dat is goed. Ze leren zelf wie ze zijn, wie ze aardig vinden en wie niet. En met wie het uiteindelijk een echte vriendschap wordt. Je wilt immers niet eindigen als de moeder van Mike in Winter vol Liefde.
Afbeelding van Petra via Pixabay
Zo kan het zomaar zijn dat aan het einde van de basisschool een hechte vriendschap voor het leven is ontstaan. Of dat aan het einde van de basisschool vriendschappen weer veranderen. Het kiezen van een andere middelbare school of juiste dezelfde verandert vriendschappen. Sommige vriendschappen worden dan, zonder woorden al een soort van opgezegd, andere vriendschappen geïntensiveerd. En dat aan het begin van de puberteit. Een periode waarin je hele "ik" kan veranderen.
Wij hebben dit al een aantal keer met onze eigen kinderen zien gebeuren. En gelukkig mogen we zeggen dat onze kinderen hele leuke vriendschappen hebben opgebouwd de afgelopen jaren. Sommige zijn ook na de middelbare school niet meer dan een streak op snapchat, andere blijven langer. Dat hebben we zelf ook, maar dan op Facebook.
Met nog 1 tiener te gaan, doken we toch eens in de wereld van de invloed van vrienden en social media. En hoe je hier zelf ook invloed op kunt blijven uitoefenen.
De invloed van vriendschappen op tieners
Vriendschappen hebben altijd al een belangrijke rol in ons leven, maar in de puberteit worden ze nog belangrijker. Dit komt omdat tieners in deze fase hun eigen identiteit verder ontwikkelen en veel van hun zelfbeeld en gedrag afstemmen op hun vrienden. Vrienden kunnen een grote invloed uitoefenen op de manier waarop een tiener zich voelt over zichzelf, hoe hij of zij zich gedraagt en welke keuzes hij of zij maakt.
Een tiener die zich omringt met positieve, ondersteunende vrienden zal vaak meer zelfvertrouwen hebben en zich gesteund voelen in moeilijke tijden. Aan de andere kant kan een negatieve vriendschap, bijvoorbeeld met iemand die slechte keuzes maakt of invloed uitoefent om risicogedrag te vertonen, niet goed zijn voor hun ontwikkeling. Als ouder moet je je bewust zijn van de invloeden van de vriendschappen, maar ook hoe jij kunt bijdragen aan het ontwikkelen van gezonde vriendschappen.
Het belang van positieve invloeden
Waarom zijn positieve invloeden zo belangrijk voor tieners? Niet alleen voor tieners natuurlijk, je weet zelf nog wel dat je peuter het ook veel beter deed met wat positieve aanmoediging. En dat je zelf ook veel meer hebt aan iemand die je steunt en je levenskeuzes begrijpt dan iemand die ze afkraakt.
Tieners hebben de neiging om veel waarde te hechten aan de goedkeuring van hun vrienden. Ze zoeken aansluiting en bevestiging, en dit kan hen zowel versterken als kwetsbaar maken. Een tiener die omringd is door vrienden die gezonde gewoonten hebben, die elkaar steunen en respecteren, zal eerder een positief zelfbeeld ontwikkelen en verstandigere keuzes maken in het leven. Als ouders blijf je dit natuurlijk ook doen, maar omdat een tiener zijn eigen identiteit aan het ontwikkelen is, wil hij het niet altijd meer van jou aannemen, maar zeker wel van vrienden.
Positieve invloeden dragen bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals communicatie, empathie en conflictoplossing. Als je tiener vrienden heeft die goed met elkaar omgaan, leren ze door observatie en ervaring hoe ze zelf gezonde relaties kunnen onderhouden. Dit is belangrijk voor hun toekomstige sociale interacties, zowel op school als later in het leven.
Positieve invloeden in de sociale kring kunnen ook helpen bij het verminderen van risicogedrag. Denk bijvoorbeeld aan invloeden die leiden tot roken, drinken of ongezonde eetgewoonten. Vrienden die gezond gedrag vertonen, zoals sporten, gezonde voeding kiezen of elkaar steunen in stressvolle situaties, kunnen jouw tiener helpen dezelfde keuzes te maken.
Hoe help je je tiener bij het kiezen van gezonde vriendschappen?
Het is belangrijk om te begrijpen dat tieners vaak gevoelig zijn voor groepsdruk en sociale normen. Dit betekent niet dat je als ouder direct invloed kunt uitoefenen op de vriendschappen die je tiener aangaat, maar er zijn wel manieren om hen te begeleiden en te helpen in het ontwikkelen van gezonde relaties. Hier zijn enkele tips om je tiener te ondersteunen bij het kiezen van positieve vrienden:
1. Open communicatie
Zorg ervoor dat er altijd communicatie is tussen jou en je tiener. Dit betekent niet dat je als ouder moet proberen de vriendschappen van je tiener te controleren, maar wel dat je in gesprek moet blijven over hun sociale kring. Vraag bijvoorbeeld naar hun vrienden, hoe ze zich voelen in hun vriendschappen en wat ze belangrijk vinden in vriendschappen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in hun sociale leven en tegelijkertijd een vertrouwensband op te bouwen.
2. Waak voor groepsdruk
Tieners kunnen onder sterke groepsdruk staan, vooral als het gaat om het maken van keuzes die misschien niet in hun beste belang zijn. Het is belangrijk dat je je tiener helpt om zelfstandig keuzes te maken, gebaseerd op hun eigen waarden en overtuigingen, in plaats van alleen maar te volgen wat anderen doen. Bespreek bijvoorbeeld met je tiener hoe zij zich zouden voelen als ze iets doen waar ze niet achter staan, en help hen om manieren te vinden om voor zichzelf op te komen zonder anderen af te wijzen. Zorg dat je altijd een luisterend oor hebt, zonder direct te oordelen of advies te geven, help om je tiener zelf de keuze te laten maken wat het beste is voor hem, zodat bij groepsdruk je tiener weet dat hij bij jou terecht kan.
3. Toon interesse in hun vrienden
Probeer je tiener aan te moedigen om hun vrienden thuis uit te nodigen en ze aan je voor te stellen. Dit geeft je een beter beeld van de mensen die hun sociale netwerk uitmaken. Dit biedt niet alleen inzicht in de relaties van je tiener, maar laat hen ook zien dat je geïnteresseerd bent in hun leven en sociale interacties. Je hoeft vervolgens niet bij ze op de bank te gaan zitten en mee te kletsen. Gewoon weten wie ze zijn is al genoeg. En een praatje in de auto als je taxi chauffeur voor ze bent, is echt meer dan genoeg.
Afbeelding van Vlad Vasnetsov via Pixabay
4. Help hen waarden te ontwikkelen
Bespreek met je tiener wat jij belangrijk vindt in vriendschappen, zoals respect, eerlijkheid, steun en empathie. Help hen begrijpen dat vriendschappen die deze waarden ondersteunen, meer stabiliteit en vreugde kunnen brengen in hun leven. Daarnaast kunnen ze hierdoor beter herkennen wanneer een vriendschap negatief of giftig is, wat hen helpt om ongezonde relaties te vermijden.
5. Wees een positief voorbeeld
Tieners leren veel door het gedrag van hun ouders. Als je zelf gezonde en positieve vriendschappen hebt, geef je je tiener het goede voorbeeld. Laat hen zien hoe belangrijk het is om respectvol en liefdevol om te gaan met anderen, en hoe je conflicten op een constructieve manier kunt oplossen. Dit maakt het voor je tiener gemakkelijker om deze vaardigheden ook in hun eigen relaties toe te passen.
Sociale media
Sociale media en online netwerken spelen een grote rol in ons leven en dus ook in het leven van tieners. Platforms zoals Instagram, TikTok en Snapchat zorgen ervoor dat ze hun sociale kring snel uitbreiden. Maar ook om je bloot te stellen aan positieve en negatieve invloeden. Het is belangrijk dat je als ouder begrijpt hoe sociale netwerken invloed kunnen hebben op het gedrag en zelfbeeld van je tiener.
Afbeelding van Adina Voicu via Pixabay
Veel mensen, niet alleen tieners voelen de druk om te voldoen aan de hoge verwachtingen die op sociale media worden gesteld, zoals het hebben van 'perfecte' foto's of een bepaald soort lifestyle. Dit kan invloed hebben op hun zelfvertrouwen en kan leiden tot gevoelens van onzekerheid of jaloezie. Daarnaast kunnen negatieve invloeden online, zoals pesten of het volgen van schadelijke content, het welzijn van je tiener beïnvloeden.
1. Leid de Gesprekken over Sociale Media
Net als in het 'echte' leven is het belangrijk om te blijven praten over de invloeden van sociale media. Bespreek wat ze online zien, hoe het hen beïnvloedt en welke accounts ze volgen. Moedig hen aan om accounts te volgen die positieve, inspirerende en educatieve inhoud bieden, en help hen kritisch te kijken naar wat ze online tegenkomen.
2. Maak Grenzen en Richtlijnen
Stel duidelijke grenzen voor het gebruik van sociale media, zoals tijdslimieten of regels over welke platforms wel en niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Let op de meeste kinderen zitten al op sociale media die helemaal niet geschikt zijn voor hun leeftijd, want hun vrienden en klasgenoten zitten er ook op. Mede hierdoor is het belangrijk om je tiener te leren bewust te zijn van de gevaren van overmatig gebruik en het blootgesteld worden aan ongepaste invloeden.
Conclusie
Op de keuze van de vrienden zelf heb je maar beperkt invloed. Het kan ondanks alle positieve signalen een goede vriend zijn voor je tiener, maar dan hoef jij deze persoon nog steeds niet leuk te vinden. Waarschijnlijk vindt jouw tiener ook niet al je vriendinnen even leuk en vragen ze zich af waarom jij toch steeds die ene vriendin blijft opzoeken. En dat mag. Blijf dan toch ook oprechte interesse tonen en wijs een vriendschap niet af. Dan komt een bepaalde vriendin misschien niet meer bij je thuis, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet meer mee afspreken en de invloed misschien wel vele malen groter wordt.
Hoe zijn de vriendschappen van jouw kinderen?