02 januari 2018 
4 min. leestijd

Doelen 2018?

Wat zijn je doelen voor 2018? Wat wil je bereiken? Zelfs A vroeg het van de week aan tafel. Het zette me wel aan het denken. Want hoe maak ik nu van 2018 een goed jaar?
Een aantal jaren geleden was het normaal om op mijn werk al in Oktober te starten me het maken van de plannen voor het volgende jaar. En daaruit volgde dan ook je persoonlijke plan voor dat jaar. De bedoeling was in januari, maar eerlijkheidshalve gebied me te zeggen dat ik hem vaak pas in mei of juni af had. Terwijl ik toch mezelf graag ontwikkel. En een plan met realistische doelen kan je daarbij zo goed helpen.

Doelen voor 2018?

Doelen voor 2018, ik heb ze echt wel. In mijn hoofd weet ik heel goed wat ik wil bereiken. Ik vind het altijd alleen erg lastig om ze op papier te zetten, of om ze hardop uit te spreken. Niet omdat het zo moeilijk is om te doen, maar omdat ergens in mijn hoofd blijkbaar iets is wat het eng maakt. En ik heb er eens over nagedacht waarom dat is.

Waar ging het mis?

We hebben het over de jaren 90. Ik deed op dat moment de PABO en we moesten een POP maken. Een persoonlijk ontwikkelingsplan. Niet erg ingewikkeld, het hoefde geen uitgebreid verslag te zijn. 1 A4 was meer dan voldoende. En van SMART hadden ze toen nog nooit gehoord volgens mij. Niet al te ingewikkeld dus. Vanuit de stages heb je duidelijk punten waar je graag in je volgende stages aan wil werken. Kwestie van even uittypen. Ja dat dacht ik. Bij de bespreking vond de leraar in kwestie dat het niet goed was. Ik denk dat ik hem toen met open mond heb staan aanstaren. Immers het was mijn plan, mijn ontwikkeling en degene met wie ik het moest bespreken had mij nog nooit voor de klas zien staan. Natuurlijk heb ik het plan aangepast aan zijn wensen. Immers je wilt toch je stage weer in met iets dat de school heeft goedgekeurd. Maar mijn evaluatie van de ontwikkeling was daardoor net zo nep als het plan.

Beoordelingen

Toen ik later de stap maakte naar het bedrijfsleven was ik toch wel blij dat de doelen voor het jaar in zo’n zelfde plan fijn waren ingevuld door mijn manager. Ik had het geloof in een persoonlijk ontwikkelingsplan dat je zelf schrijft n.a.v. je eigen ontwikkeling al verloren. Met deze doelen wist ik, waar ik aan moest voldoen om aan het einde van het jaar een goede beoordeling te halen.
Persoonlijke ontwikkeling? Graag, maar dan graag buiten zo’n plan en graag buiten de beoordeling. Helaas kon dat nooit helemaal.
Naar mate mijn carrière vorderde en ik een andere rol kreeg veranderde mijn kijk hierop zeker. En ik vond het fijn dat ik meer invloed kreeg, door verandering van inzichten in de doelen die ik voor een goede beoordeling kon halen. En ook als manager heb ik altijd geprobeerd om de mensen in mijn team invloed te laten hebben op hun eigen doelen. Doelen die je zelf stelt, en waar je zelf achter staat, die haal je toch ook makkelijker. Daar werk je toch gemotiveerd aan?
Gelukkig kreeg ik het vertrouwen terug. Het vertrouwen in het stellen van doelen en de gesprekken daarover. Hoewel er ergens in mijn achterhoofd nog altijd een stemmetje bleef roepen, dat je vooral moet blijven zeggen wat ze willen horen.
En dat stemmetje kreeg nog een keer volledig gelijk. Maar dat is een verhaal apart.

Doelen stellen

En toen kwam ik natuurlijk thuis te zitten. Even geen doelen om aan te werken. Nou ja… 1 doel, het naleven van de regels van het UWV om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Maar even geen andere doelen om aan te werken. En dat is het dus ook niet helemaal. Ik creëerde een nieuwe structuur, startte een blog en ik had als doel om elke dag een blog te schrijven. En het bleek leuk, en ineens kreeg ik lezers. Ik weet nog goed dat er een eerste reactie binnenkwam. Ik schrok er gewoon van, had niet verwacht dat er interactie zou ontstaan met lezers. Maar het doelen stellen kwam wel weer terug. En het mooie is, dit zijn mijn eigen doelen, waar ik helemaal achter sta. En niemand, behalve ikzelf, zal het me aanrekenen als ik gestelde doelen niet haal. Maar om ze te delen, en te horen dat ze niet oké zijn, dat zit ergens diep in mijn eigen herinneringen mij te voeden met negativiteit.

Doelen voor 2018

En om dat kleine stemmetje nu voor eens en voor altijd het zwijgen op te leggen komen hier dan toch de doelen voor 2018. Mijn doelen, stiekem hebben we deze ook niet afgestemd. Dus ze kunnen uit elkaar lopen. Maar ik denk dat het wel meevalt. Want ze zijn niet gigantisch ambitieus.Doelen 2018

1. Op orde krijgen van Mama’s met thee. Na de verhuizing zijn er nog steeds open eindjes die opgelost moeten worden. Redirects die nog niet goed werken, linkjes die her en der nog moeten worden aangepast, omdat het gewoon mooier is dan met een redirect. En er moeten nog een aantal pagina’s flink herschreven worden.
2. Daarnaast wil ik dat er net als de afgelopen jaren gewoon elke dag een nieuw artikel online komt. Dat is al een hele uitdaging. Ik merk aan de afgelopen periode dat er dit jaar in ons leven toch wel het een en ander veranderd is. Meer werk, drukker met de kinderen. Ze worden wel groter en zelfstandiger, maar dat betekent ook weer nieuwe uitdagingen in het begeleiden en natuurlijk het vaak blijven rijden als mama-taxi.
3. Daarnaast zou ik het fijn vinden als de bezoekcijfers weer op peil komen. In de afgelopen 2 maanden heb ik niet echt gekeken naar de cijfers. Druk met de feestdagen en met de omzettingen van het blog. Daarom ook weinig aan promotie gedaan. En natuurlijk door een aantal niet goed lopende redirects wat foutmeldingen, die ook het verkeer vanaf google niet ten goede komen. Groei? Zou leuk zijn, maar eerst maar even terug naar het oude niveau.
4. Nu we een eigen domein hebben, komen daar voor deze leuke hobby natuurlijk ook wat kleine kosten bij. Zo af en toe toch een betaalde samenwerking, zou ik nu ook niet zo snel meer laten lopen. Maar hier wil ik pas naar kijken op het moment dat de randvoorwaarden weer in orde zijn. In het verlengde hiervan, ook de contacten met de PR bureaus weer aanhalen. De afgelopen periode is het ook hier niet van gekomen.

Volgens mij zijn dat voor mij best realistische doelen. Dus 2018 hier komen we aan!

Wat zijn jouw doelen voor 2018?

Jenn
Door

Jenn

op 02 Jan 2018

Mooie doelen, en die lijken me zeker realistisch!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jan 2018

Dank je wel!

Kreanimo
Door

Kreanimo

op 02 Jan 2018

Goh die doelen, het is wat hè! Ik weet dat ik ze moet maken en dat het echt een dingetje is. (Staat in ALLE boeken en in ALLE online blogdingen die ik lees dat het zooooooo belangrijk is!) Toch kom ik er niet toe om ze mezelf op te leggen. FOUT - ik weet het echt wel! Misschien moet het mijn voornemen voor 2018 worden! ;)

nicole orriens
Door

nicole orriens

op 03 Jan 2018

Leuk om te lezen. Maar hoe ga ik je dat praktisch dan doen om elke dag een post live te zetten als je schrijft dat je het ook drukker hebt dan voorheen?

Marijke
Door

Marijke

op 03 Jan 2018

Gelukkig zijn we met zijn tweeen, dus dat scheelt al de helft. En ik heb een vaste blogavond waar ik altijd de terugblik en de thee en een tag al kan maken. Dat scheelt al heel veel. Dan hoeven er nog 4, delen door 2 is 2 pp. Dat moet te realiseren zijn. Alleen vooruit werken, zal wellicht weer lastig zijn

Merel
Door

Merel

op 03 Jan 2018

Doelen klinken heel goed hoor, komt vast helemaal in orde. Heel mooi dat jullie de overstap hebben gemaakt naar een nieuwe website. Hopelijk zien we elkaar dit jaar weer :) Was gezellig vorige keer!

Marijke
Door

Marijke

op 03 Jan 2018

Was zeker gezellig, dus we gaan voor een vervolg ;)

Judith
Door

Judith

op 12 Jan 2018

Mooie doelen, alleen als je het nu al te druk vind, zou ik zeker niet 7 dagen vullen, al ben je met zijn tweeën. Plaatsen om het plaatsen heeft nul zin

Diana
Door

Diana

op 17 Jan 2018

Mooie doelen. Zelf heb ik niet echt doelen maar dromen. Misschien het zelfde maar doelen zijn voor mij te streng en dromen zijn iets flexibeler. Maar als ik een doel kan omschrijven is het wel om meer te reizen in 2018 en mijn blog een flinke boost te geven.

Reactie plaatsen