04 januari 2015 
2 min. leestijd

Wij eten de winter

Na onze week Herfst is het nu tijd voor de winter. Deze keer geen hele week winter, maar heb ik tot half februari regelmatig een winters recept voor je. Daarna hoop ik dat we langzaam kunnen toeleven naar het voorjaar, want ik ben nou eenmaal niet heel dol op winterkost.
Natuurlijk eten we ook nu zoveel mogelijk dingen uit het seizoen, maar ik probeer dat af te wisselen met neutrale of buitenlandse recepten. In de andere seizoenen is het voor mij makkelijker om me aan het seizoen aan te passen. Zoveel is er in de biologische buurtmoestuin nu ook niet vers te krijgen. De keuze is boerenkool, pastinaak en winterpostelein. Nou als we dat 7 dagen per week de hele winter nog moeten eten. Hmm ik weet het niet hoor…. Ik denk niet dat ik daar heel gelukkig van wordt.Winterse recepten

Wat kun je de komende tijd voor lekkers verwachten?

We beginnen met een traditie van nieuwjaarsdag: Appelbollen. Ik maakte ze alvast voor je vlak na nieuwjaarsdag, aangezien het voor mij een nieuwjaarsdagtraditie is, maar het is direct ook een lekker warm winters hapje wat ook heerlijk smaakt na een middagje sleeën of schaatsen. Ik hoop dat we dan ook hier in het westen van het land nog sneeuw krijgen deze winter, dan kan ik er nog een keer van genieten.

Daarna komt de erwtensoep aan de beurt. Hou ik zelf echt niet van, maar de rest van het gezin smult hier altijd van de erwtensoep van de plaatselijke slager. Aan mij om dit te overtreffen. En ik moet nog bedenken wat ik dan eet op die dag. Ik denk een boterham met een lekker gebakken ei. Hmm daar kan ik dan wel echt van genieten.

Na de erwtensoep gaan we aan de hutspot. Past ook goed bij de herfst, zeker in Leiden staat het dan op het menu. Maar voor mij echt een wintergerecht. Uien en wortels kun je immers goed bewaren dus nog lang in de winter eten.

Eind januari eten we zuurkooltaart. Zuurkool is met name bij de kinderen niet echt populair door de zure smaak. Op het plaatje zag dit er in elk geval leuk uit, en misschien helpt dat om het ook lekkerder te maken.

Winter stew is het volgende gerecht. Klinkt alleen al lekker winters. Maar verder heb ik eerlijk gezegd nog geen idee wat ik er van kan verwachten. En we sluiten af met een lekkere simpele warme chocolademelk.

Na de warme chocolademelk is het dus half februari en mag van mij de winter stoppen en het mooie voorjaar beginnen. Maar er is ook nog genoeg ruimte om de lekkere recepten nog een keer te maken. Zeker als we dit jaar mogen genieten van een lange strenge winter is er nog tijd en winter genoeg voor herhaling.

Wat is jouw favoriete winterrecept?

elsbs
Door

elsbs

op 04 Jan 2015

stamppot boerenkool (of mouse zoals wij het noemen) en natuurlijk snert

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 04 Jan 2015

Boerenkool vind ik wel erg lekker maar hutspot, nou wortels met aardappels gestampt, en hachee daarbij vind ik ook best smakelijk.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Jan 2015

Ik doe ook altijd minder ui in de hutspot. Maar nu heb ik nog een ander recept voor hutspot. Ben benieuwd

mynameisblonde
Door

mynameisblonde

op 04 Jan 2015

Ik vind al die winterse gerechten wel lekker! Maar warme chocomelk blijft mijn favoriet! :-)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Jan 2015

Lekker met een beetje slagroom!

Reactie plaatsen