16 mei 2015 
3 min. leestijd

Touwtje springen

Buitenspelen is goed! Niet alleen de zon, aanmaak van vitamine D, maar ook de beweging kunnen de kinderen goed gebruiken. Naast de tijd die ze zittend op school doorbrengen, beweegt de jeugd van tegenwoordig ook minder door de komst van de smartphone, de computer en Netflix. Vroeger (man ik ben al zo oud) hadden wij alleen tv op woensdagmiddag. Verder was er niets te zien behalve het saaie testbeeld. Tegenwoordig zetten we de tv niet eens meer aan, maar Netflix. Nog steeds fantastisch op regenachtige dagen, maar verder hup naar buiten!

Daarom vandaag het ouderwetse touwtje springen. Hoe ging dat ook al weer? Ik ben in mijn geheugen gedoken en daar waar mijn geheugen niet toereikend was, heb ik flink gegoogled naar de liedjes en dingen van vroeger. Dus het eerste deel van mijn huiswerk is gedaan, nu de praktijk nog…..

Met hoeveel?

Het grote voordeel van touwtje springen is dat je het alleen kunt doen, maar ook met een hele grote groep. Vroeger bonden we altijd een springtouw vast aan een boom, 1 iemand draaien en met de rest van de dames springen. Was jij af? Dan mocht jij draaien tot de volgende af was.
Je had hier een lang touw voor nodig. Wij gebruikten een soort van waslijn in mijn herinnering, een hele lange. Het touw was tussen de 5 en 10 meter lang. We gebruikten deze ook wel als er niemand voor handen was om zelf te springen. Alleen hield dat niet zo lekker vast, omdat je de einden echt om je hand moest binden.
Meestal gebruikten we daar een springtouw voor met handvatten, ongeveer 2 meter lang is dan voldoende om goed te kunnen springen.Touwtje springen

Mama springt mee

En waarom jij als mama nu mee moet doen? Touwtje springen is gewoon heel goed voor je conditie, het verbranden van calorieën en je hebt sneller een complete workout gedaan dan in de sportschool, of met je dagelijkse rondje hardlopen.
Twee vliegen in 1 klap dus. Quality time met je dochter (of zoon, mag best) en een workout!

Alleen springen

Alleen spelen met een springtouw kan al genoeg zijn voor uren speelplezier.
En ben jij nog beter in touwtjes springen dan je dochter? Mijn moeder deed vroeger zonder problemen met ons mee. En ze was op sommige fronten ook echt beter dan wij.
Wat kun je doen met het springtouw?

 • Je kunt natuurlijk gewoon met 2 benen tegelijk springen, maar bijvoorbeeld ook lopend springen. Probeer elke keer je record te verbeteren. Lukt het je om meer dan 100x te springen?
 • Kun je naast gewoon springen ook met 1 sprong het touw 2 keer onder je benen door laten draaien? En lukt je dat dan ook meerdere keren achter elkaar?
 • Kun je ook achteruit springen? En hoe vaak lukt je dat?

Samenspringen

Samen springen kan op ook op verschillende manieren.

  • Je kunt samen springen met een klein springtouw. Dicht bij elkaar staan en springen maar. Er draait er 1, dus even tellen zodat de ander weet wanneer zij moet springen. Ja een springt er dus dan eigenlijk achteruit. Wel even opletten dat je niet naar beneden kijkt, want dan stoten de hoofden tegenelkaar aan.
  • En natuurlijk met en groot touw. Het draaien is vaak even oefenen, als mama kun je hier natuurlijk prima mee helpen. En ook leren om in- en uit te springen, kun je als mama wel even voordoen toch?
  • Je kan dan in- en uit springen
  • Met een grote groep tegelijk in het touw springen
  • Steeds de voorste er weer uit, en de weer achteraan aansluiten etc.

  Liedjes

  Natuurlijk kun je ook nog allerlei liedjes zingen met een springtouw. Wij gebruikten altijd verschillende liedjes, was de groep erg groot, dan namen we de simpelste, zodat iedereen vaak aan de beurt kwam.
  1. In spin
  In spin de bocht gaat in,
  uit spuit de bocht gaat uit

  Je springt eerst in het draaiende touw, en als het liedje is afgelopen, zo snel mogelijk er weer uit.

  2. Beertje, beertje
  Beertje beertje draai je eens om
  Beertje beertje raak de grond
  Beertje beertje was je handjes
  Beertje beertje poets je tandjes
  Beerjte beertje pluim op je hoed
  Beertje beertje sta je goed?

  De bedoeling bij dit liedje was om ook de bewegingen goed te doen. Dus de grond raken, je omdraaien. En als einde moest je zorgen dat het touw tussen je benen stopte.

  3. Rode bessen
  Rode bessen lust ik graag zwarte nog veel liever,
  meisjes kussen doe ik graag, jongens nog veel liever.
  A,B,C,D….

  Doorspringen tot je af was en natuurlijk moest je dan een naam noemen met die letter. Wie een beetje handig was, stopte op tijd bij de juiste letter. Was het alfabet op, dan begon je weer opnieuw bij A.

  4. Tringelingeling, de schoolbel gaat
  Tringelingeling, de schoolbel gaat
  Waar kom jij zo laat vandaan?
  ‘k Heb met …….. (naam invullen) om de hoek gestaan
  Hoeveel kusjes heb je hem gegeven?
  1,2,3….

  Ook hier kun je heel lang doorspringen door het tellen.

  Op zoek naar een lang touw

  De gewone springtouwen voor 1 persoon hebben we wel genoeg, maar we zijn nu nog op zoek naar een heel lang touw. De speelgoedwinkel verkoopt ze per meter, maar die zijn wel hol en ik heb geen ervaring hoe snel die slijten. Iemand?
  Ik dacht ook wel een stuk waslijn te kunnen scoren, maar die heb ik alleen gevonden met staaldraad erin. En dat lijkt me dan ook wel een beetje pijnlijk tegen je benen als je toevallig mis springt. Dus als iemand nog een tip heeft voor een goed maar budget springtouw, dan zoeken wij ook nog even verder.

  Spring jij ook nog wel eens?

  bampraat
  Door

  bampraat

  op 16 May 2015

  ow... jeugdsentiment! Al die liedjes! Pff ik heb heel wat afgesprongen met mijn vriendinnen!

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 19 May 2015

  Ja leuk was het he! Hopelijk kan ik het overdragen

  Jen
  Door

  Jen

  op 16 May 2015

  Touwtjes springen, leuk! Op dit moment is het skeeleren hier weer een rage op het moment. Tot het volgende zich weer aandient ;)groetjes Jen

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 18 May 2015

  Skeeleren doen ze hier ook wel eens. Maar de kleine stenen in de straat nodigen toch nooit zo uit

  koperdeleur
  Door

  koperdeleur

  op 16 May 2015

  Kijk eens bij een sportwinkel. Daar komt ons touw ook vandaan.

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 18 May 2015

  Gevonden bij de intertoys. Hadden nu ook massieve

  marjon1911
  Door

  marjon1911

  op 16 May 2015

  Wij deden in mijn basisschool tijd ook veel touwtjes springen. Ik neem me nu wel eens voor om het voor mijn conditie te doen, maar meestal stop ik na 1 dag weer. Volhouden lukt me niet. Zag via IG dat je inmiddels springtouw gevonden hebt ;)

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 18 May 2015

  Ja gevonden idd ;) ik doe het ook nooit, maar nu moet ik wel ivm springtouw

  Elastieken | MMopvrijdag
  Door

  Elastieken | MMopvrijdag

  op 20 Jun 2015

  […] touwtje springen, speelden wij ook veel spelletjes met een simpel elastiek. Toevallig kreeg A een paar jaar geleden […]

  Speelgoed rages – Mama's met thee
  Door

  Speelgoed rages – Mama's met thee

  op 24 May 2017

  […] rages waren elastieken, springtouwen en vooral niet te vergeten de rollerskates. Vooral de rolschaatsen in de blauw/gele variant. Als je […]

  Reactie plaatsen