04 mei 2020 
5 min. leestijd

Instagram, stories en likes, een gesprek met de puber

Enige tijd geleden pakte ik eindelijk het plaatsen van Instagram stories weer op. En ik vroeg nu mijn puber om hulp in plaats van andersom. Ik kon merken dat ik er even uit was geweest. Zoveel nieuwe leuke mogelijkheden.  Maar ik liep ook tegen zaken aan waar de puber en ik over in gesprek gingen.

Likes en volgers

“Mama, ik ben blij dat jij Instagram enzo begrijpt, nu kunnen we samen foto’s maken voor Insta”. Aldus mijn 12 jarige puber toen we op een zonnige herfstdag (lang geleden alweer zeg) in de duinen liepen. Zij plaatste vervolgens alle foto’s in 1x. Ik plaatste er 1 en dacht de rest later te gebruiken. Dat is overigens daarna weer niet gebeurd, want mijn moment was al weer voorbij…. en ik was nog een beetje Insta moe op dat moment nog.

Nadat we beiden de foto hadden geplaatst begon er een niet door mij gestarte competitie voor het aantal likes. Zij won dit glansrijk. Alleen als ik mijn Facebook likes meetelde, dan won ik glansrijk. Conclusie. Mama heeft meer volgers op beide kanalen, maar actief zijn ze vooral op Facebook. Op Instagram wordt vooral gekeken en is het hartje of een reactie niet direct geplaatst, door een grote groep. En dat vind ik best jammer. Ik mis de interactie. En dat terwijl ik Instagram veel leuker vind, juist door het gebruik van foto’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mama’s met thee – Marijke (@nikossammy) op


De betreffende foto van afgelopen herfst

Instagram Stories

Zo’n 2 jaar geleden plaatste ik regelmatig Instagram Stories. Leuk om te doen en ook heel leuk om die van anderen te kijken. Op een gegeven moment stopte ik ermee. Ik merkte een aantal mensen mij specifiek opzocht voor de stories, en niet de moeite namen om me te volgen. En zelf zo’n leeg, ik plaatst nooit wat, maar ik volg ook wel een aantal mensen account hadden. En dit zijn dus bekenden van mij, dus geen spookvolgers. En het irriteerde me wat. Er kwam een onzekerheidje omhoog, waarvan ik dacht dat ik het niet meer had. Ik voelde me bekeken. Ja DUH. Dat was toch ook precies de bedoeling? Ja eigenlijk wel, en iedereen is vrij om mijn stories te bekijken, maar waarom, zoek je mijn profiel, minimaal 1x per dag op om mijn stories te checken en volg je me niet? Dat zou toch makkelijker zijn? Zeker omdat je me kent en we samen een verleden hebben.
Aangezien ik het toen niet voor elkaar kreeg om mijn verhaal voor hen af te schermen, stopte ik ermee. Ik had blijkbaar toch niet zoveel schijt aan de wereld als ik dacht…..
En dat mijn angst misschien niet geheel ongegrond is: Nathalie overkwam het ook. Lees maar in: Het gevaar van Social media

Ik heb stories dus recent weer opgepakt. En de stories zijn aangepast. Veel meer leuke mogelijkheden. Soms zie ik iets bij een ander, en heb ik geen idee hoe ze dat doen. Dan roep ik de hulp van de puber maar in. Zij weet dit inmiddels allemaal beter en zo kan zij mij weer helpen. Inmiddels heb ik het allemaal wel weer aardig door, en hoeft ze me steeds minder te helpen.

Met elkaar in gesprek

Beide onderwerpen waren wel direct een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Zijn likes belangrijk? Ja, zegt zij. Nee zeg ik. Maar ik weet dat dit niet helemaal waar is. Ik wil ook graag dat mijn blog groeit en dat er vanuit Instagram volgers komen. Maar doe ik er alles voor? NEE. Ik wil dat de mensen die mij volgen dat doen omdat ze het leuk vinden wat ik plaats. Ik maak geen perfecte feed met perfecte foto’s en perfecte momenten en perfecte filters. Het is eerder een rommeltje, maar wel een reële samenvatting van ons leven. Oké over het algemeen wel alleen de hoogtepunten en niet de minder leuke dingen, hoewel ik die deze periode met het homeschooling ook wel heb geprobeerd te delen.
Zij zit daar ook nog zo in, maar zij vind likes nog wel erg belangrijk. Niet perse de hoeveelheid, maar wel dat ze elke keer haar record aantal likes wil verbreken. Haar account is een privé account, en zo heeft ze ook zelf nog veel invloed op wie haar wel en niet volgen en liken. Dat vindt ze nu nog voldoende. En ik hoop dat dit zo blijft. Dat ook zij haar instagram blijft gebruiken om te delen met de wereld wat zij leuk vindt en niet omdat de wereld dingen van haar verwacht.

De minder leuke kanten van Instagram

“Mama, kun jij die foto van mij van toen en toen verwijderen van je insta?” Een andere vraag die mij werd gesteld naar aanleiding van onze gesprekken over social media. Een klasgenootje van haar had de foto gezien. En dat vond zij niet leuk. Maar die foto hoort in mijn feed. Is onderdeel van mijn leven en ik wil er later graag op terug kunnen kijken. En ik vond het een belangrijk moment uit haar leven om voor mezelf ook vast te leggen. Dus ik wilde de foto niet verwijderen.

Wel heb ik het betreffende klasgenootje verwijderd van mijn instagram. Een 13 jarig jongetje tussen mijn volgers…. tja dat weet ik dan ook weer niet. Ik heb niet het idee dat dit direct de doelgroep is waarvoor ik mijn berichten plaats op instagram. En ik heb ook niet de behoefte hen terug te volgen.  Mijn doelgroep is toch meer de volwassen vrouw (werkend, moeder) net als hier op het blog. En daarbij had A hier dus last van. En dat vond ik ook niet nodig. Pesten is wellicht hem niet aan te rekenen, en ook zij moet leren dat wat op internet staat, op internet staat en dat ik hier altijd heel goed over nadenk voor ik iets plaats over hen. En zij al veel minder zichtbaar is, tenzij ik haar tag. En zij moet net als ik nog leren hier weerbaar voor te worden. Want ik had deze onzekerheid dus ook toen sommige mensen mijn stories begonnen te bezoeken terwijl ze me niet volgden.

Interactie

Zoals hierboven aangegeven mis ik dus wel wat interactie zo af en toe. Een like, een reactie. Het mag best wat meer. Ook A snapt er weinig van. Hoe moeilijk is het om even 2x op je scherm te tikken voor een like. Meer is het niet. Even de bevestiging (ja die hebben we allemaal nodig) dat je de post hebt gezien. Zeker in deze tijd van veel thuis zijn, alleen zijn voor sommige mensen, vinden we deze digitale interactie fijn.


Het instagram bericht met de meeste likes van afgelopen maand.

Met Merel had ik het hier ook over. Het is zo jammer, juist de interactie is zo fijn. Daarom hebben we toch allemaal Social media? En besteden we er soms meer tijd aan dan we eigenlijk zouden willen. Lekker scrollen en plaatjes kijken. Heerlijk om te doen. Maar zullen we dan de interactie ook een beetje een boost geven?
Doe je mee? Start je met meer liken van berichten uit je tijdlijn?? A en ik wel.
Wij doen dit sinds kort een stuk actiever, hopelijk komen we daardoor jou ook nog vaker tegen in onze tijdlijn.

Hebben jullie ook wel eens onzekerheden over Social Media?

rachel
Door

rachel

op 05 May 2020

ik ben ook niet meer zo actief als voorheen moet ik zeggen en soms mis ik dat wel maar misschien komt dat wel weer terug straks ;)

Marijke
Door

Marijke

op 05 May 2020

Een pauze kan ook geen kwaad, heb ik gemerkt. Als het me al volgers heeft gekost, dan is het jammer voor hen...

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 05 May 2020

Is Instagram voor jou een aanvulling op je blog? Of is het in plaats van je blog? Ik lees her en der dat steeds meer bloggers zich concentreren op Instagram in plaats van op hun blog.

Marijke
Door

Marijke

op 05 May 2020

Een aanvulling. Ik zou niet willen overstappen, kan er toch minder in kwijt nog dan in mijn blog merk ik.

Caroline
Door

Caroline

op 06 May 2020

Instagram Stories maken vind ik ontzettend leuk om te doen. Maar wel soms veel werk. Gelukkig kun je ze bij de hoogtepunten bewaren zodat al het werk niet verloren gaat.

Joyce - SomedayTodayNL
Door

Joyce - SomedayTodayNL

op 06 May 2020

Toch handig zo'n puber! Ik herken de dingen waar je tegenaan loopt. Ook het algoritme is iets waar ik keihard tegenaan loop.

Simone
Door

Simone

op 06 May 2020

Ik probeer actiever te zijn, maar doe het alleen als ik zin in tijd heb. Het moet wel leuk blijven.

Bouchra
Door

Bouchra

op 07 May 2020

Ik neem regelmatig pauzes van mijn socials. Hoewel ik ontzettend leuk vind, ben ik het soms ook ff zat. Dus ik begrijp je helemaal!

Kiki Hasselton
Door

Kiki Hasselton

op 07 May 2020

ik word enorm gefrustreerd door instagram, het werkt gewoon niet bij mij. daarentegen pinterest wel :-)

Lauressa
Door

Lauressa

op 07 May 2020

Ik vind Instagram soms ook frustrerend. Stories worden relatief veel bekeken, maar normale foto's minder. Het algoritme zit steeds in de weg.. Ik probeer er niet te veel waarde aan te hechten, omdat het niet iets persoonlijks is, maar het systeem van Instagram als je weinig interactie krijgen. .

Reactie plaatsen