De forsythia is een van de eerste struiken die in het voorjaar in mijn tuin in bloei staat. Die felle gele bloemen zijn een echte blikvanger in de tuin! Maar om elk jaar weer te kunnen genieten van zo’n bloemenzee, is het belangrijk om je forsythia op het juiste moment én op de juiste manier te snoeien. Mijn forsythia is inmiddels zo'n 20 jaar oud en ik twijfel of ik hem moet vervangen, of dat ik er met een hele ingrijpende snoeibeurt weer een mooie verjongde plant van kan maken.
Elk jaar snoeien
Ik heb de afgelopen jaren de forsythia netjes elk jaar gesnoeid, maar in het begin niet altijd op de juiste manier. Het is dus ook wel eens voorgekomen dat er het jaar later heel weinig bloemen inzaten. Waarschijnlijk omdat ik te laat heb gesnoeid. Ook is inmiddels de struik flink gegroeid en heb ik hele dikke takken inmiddels. Het is hier dus eigenlijk tijd om hem wat dieper te snoeien dan de afgelopen jaren. En nu is het ook de juiste tijd om hem te snoeien.
Wanneer snoei je forsythia?
De gouden regel: snoei de forsythia direct na de bloei. Dat is meestal rond eind april of begin mei, afhankelijk van hoe snel het voorjaar op gang komt. Hier hangen inmiddels de laatste bloemetjes wat zielig aan de struik en wordt hij al mooi groen. Dus de hoogste tijd.
Snoei je te laat in het seizoen? Dan knip je al bloemknoppen voor het volgende jaar weg — en dat is natuurlijk zonde.
Waarom moet je forsythia snoeien?
Forsythia groeit snel en kan zonder snoei een rommelige of te grote struik worden. Door jaarlijks te snoeien: blijft de struik in vorm, stimuleer je nieuwe scheuten, en zorg je ervoor dat hij rijk blijft bloeien. Je moet dan best wel durven snoeien. Of ervoor kiezen dat de struik wat groter mag worden. Dat heb ik de eerste jaren gedaan, maar inmiddels moet ik dus even flink aan de slag. Want als je te voorzichtig bent, dan groeit hij te snel en is het midden van de struik een wirwar van houten takken zonder blad en bloem. En dat is eigenlijk zonde. Maar hoe pak je het dan precies aan?
Stap voor stap: forsythia snoeien
- Verwijder oude takken.
Knip ongeveer een derde van de oudste, dikke takken helemaal tot aan de basis weg. Dit helpt de struik verjongen. Bij mij is dit dus een aantal jaren niet gedaan. Ik mag dus flink wat takken die al flink dik zijn geworden weghalen.
- Snoei overhangende of rommelige takken weg.
Takken die uit de vorm groeien of elkaar kruisen kun je ook gerust verwijderen. Doe je dat niet, dan krijg je dikkere takken die een complex net van takken in het midden van je struik laten. En dat maakt dat de struik daar niet veel uitloopt. En heb je dus het risico op een dicht vertakt houten geraamte in het midden.
- Laat jonge scheuten zitten.
Deze zorgen volgend voorjaar voor nieuwe bloemen.
- Eventueel vormsnoei.
Wil je de struik compacter? Snoei dan lichtjes terug op vorm, maar nooit te rigoureus. Goede tip hè. Die had ik dus zelf eerder moeten weten. Nu moet ik mijn struik wel flink aanpakken en dan ook nog opletten dat hij het blijft doen.
Je hoeft ook eigenlijk niet bang te zijn dat je het fout doet is mijn ervaring. Heb je teveel weggesnoeid? Kans dat hij volgend jaar minder bloeit, maar dat komt daarna wel weer goed. Te weinig gesnoeid? Dat is ook niet erg. Een mooie grote struik volgend jaar met waarschijnlijk veel bloemen, en volgend jaar weer een nieuwe snoiekans.
Welk gereedschap heb je nodig?
Snoeischaar: voor dunne, jonge takken.
Takkenschaar: handig voor wat dikkere takken.
Snoeizaag: voor hele oude, dikke takken als je wat grover werk hebt.
Zorg dat je gereedschap schoon en scherp is. Dat voorkomt schade aan de plant én verspreiding van ziektes. Extra tip: bemest na het snoeien
De forsythia snoeien is geen ingewikkelde klus, en je krijgt er een prachtige bloei voor terug. Dus trek je tuinhandschoenen aan, pak die snoeischaar en geef je struik de aandacht die hij verdient voor het snoeiseizoen voorbij is.